Utopence-pikant fotorecept

tinca - fotkatinca, 3. novembra 2011
Utopence-pikant (fotorecept)
Foto: tinca

Utopence čiže špekáčiky naložené v octovom náleve by nemali chýbať najmä na pivnej párty. Ale nie je to podmienka, môžeme si na nich pochutiť Zobraziť celý popisUtopence čiže špekáčiky naložené v octovom náleve by nemali chýbať najmä na pivnej párty. Ale nie je to podmienka, môžeme si na nich pochutiť hocikedy. Mám viac receptov na rôzne druhy, ale najviac mi chutia tieto pikantné.

10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 čerstvé /feferónky/
  /nemusí byť/
Koreniny:
 nalámaný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Pár slov ku kvalite surovín. Špekáčiky by mali byť čerstvé so stredne mastnými okami. Veľký dôraz dávame na cibuľu, nesmie byť ani s náznakom hniloby, lebo by mohlo dôjsť ku kvaseniu.Taktiež cesnak má byť zdravý bez škvŕn a naklíčenia.

    Utopence-pikant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Špekáčiky si ošúpeme, lepšie do nich prejde chuť korenín a nálevu. Cibuľu,cesnak očistíme a nakrájame na plátky.Špekáčiky pozdĺžne narežeme,môžeme aj konce a do rezov vkladáme striedavo plátky cesnak, cibuľa, uhorka.

    Utopence-pikant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvaríme si nálev. Tiež mám viac rcp na nálev, ale keďže sa jedná o variantu pikant, tak na tieto pripravujem nálev ocot:voda v pomere 1:1 a 1 PL vínneho octu. Pridáme všetky koreniny podľa chuti, bobkový list, ktorý polámem na kúsky, cukor, soľ tiež podľa chuti a množstva nálevu. Necháme mierne vychladnúť. Množstvá surovín neuvádzam, lebo niekto robí do 2 l,niekto do 5 a niekto do menšieho pohára. Ja som robila do cca 1 l.

    Utopence-pikant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené , naplnené špekáčiky ukladáme do pohára, spôsobom vrstva cibule /biela,červená/ asi 1 cm, vrstva špekáčikov, občas prihodíme na plátky nakrájaný cesnak,hojne alebo menej chilli papričky, prípadne kyslú uhorku /nemusí byť/,korenie 4 farieb, striedame vrstvy a posledná vrstva je cibuľa. Dáme aj kúsok papričky jalapeňo, s tou opatrne lebo veľmi páli.

    Utopence-pikant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec zalejeme vychladnutým nálevom a môžeme dať lyžicu olivového oleja, ktorý tiež nemusí byť. Uzatvoríme patentným uzáverom, alebo jednoducho celofánom a gumičkou. Pripravené utopence necháme odležať v chlade minimálne 7 dní. Občas sa na ne pozrieme a tešíme sa ako sa zo špekáčikov stávajú pikantné utopence.

    Utopence-pikant (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a takto vyzerali po tom čo si oddýchli. Dobrú chuť!

    Utopence-pikant (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, ukladam
tatranka
@tinka môj zať sa to naučil jesť na vojenčine.Ja som ich robila dva krát kvôli nemu.Dali sme si,ale.... mne to až tak nechutilo.Skúsim urobiť podľa teba,tie pikantnejšie.
marianna76
krásne sú... , mne to tiež nechutí, ale manžel a brat to majú veľmi radi..., aj mám v mrazáku špekačky k tomu nachystané... len treba začať.
remcula
Já bych si tak dala!! Měla jsem někde založený lístek s novými utopenci-super po Silvestru:-(, vypadalo to báječně, ty špekáčky na kolečka a určitě to musela být mana nebeská, jen kde jsem ten lísteček dala?:-(
babina28
Ja som to ešte nejedla,ale skúsime.Tie tvoje vyzeraju výborne,skvele
dorisa
...ani ja...no, neviem. Ale vyzerajú naozaj krásne v tom pohári.
tinca
dievčence ja sa za tým tiež nejdem zabiť, ale tak 2x do roka hlavne ak má prísť niekto čo ich ľúbi,,ako aj o týždeň, preto som robila len do menšieho pohára. Mám rcp aj so sudovou kapustou tie som raz robila, tiež sú chutné, tieto mi veľmi chutia a ešte mám aj de-luxe, ten urobím inokedy a pridám.
danculka
Jesť som to jedla,ale som to nerobila,vyskúšam podľa teba...
ernest
Tak prave dnes som ich robil no u nás určite neprežijú týždňový kúpel zpraceme ich po štyroch dnoch takéto tiež vyskúšam KK
dajanca
u nás sa nikdy neuchovali tých 7 dní... :-D vydržali maximálne 48 hodín... máme veľmi radi...
lyali
Pri utopencoch si spomeniem na oca, ktorý ich robieval, keď som bola malá. Ako malá som ich veru nejedla a teraz si mi narobila chute :-) Vyskúšam Tvoj recept a ponúknem nimi aj oca :-) KK :-)
boris111
Má niekto návod, ako vydržať sedem dní? Veď to je utrpenie, otvoriť chladničku a tam sa na Vás škeria nádherne utopence :-))) U nás to vydržíme maximálne tak 3 dni.
babkamt
Robievam utopence,hoci ja ich veľmi nemusím.No manžel ich má rád.
Vyskúšame tie tvoje.
vavan
toto miluje môj brat musím mu ich spraviť aspoň sa poteší. Ďakujem za
recept.
tetuska
ja používam namiesto špekáčikov aj mini-páročky, je to krásne a zároveň chutné... skúste... len ich nenarežem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia