Utopence-pikant (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Utopence čiže špekáčiky naložené v octovom náleve by nemali chýbať najmä na pivnej párty. Ale nie je to podmienka, môžeme si na nich pochutiť hocikedy. Mám viac receptov na rôzne druhy, ale najviac mi chutia tieto pikantné.

10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Pár slov ku kvalite surovín. Špekáčiky by mali byť čerstvé so stredne mastnými okami. Veľký dôraz dávame na cibuľu, nesmie byť ani s náznakom hniloby, lebo by mohlo dôjsť ku kvaseniu.Taktiež cesnak má byť zdravý bez škvŕn a naklíčenia.
  2. Špekáčiky si ošúpeme, lepšie do nich prejde chuť korenín a nálevu. Cibuľu,cesnak očistíme a nakrájame na plátky.Špekáčiky pozdĺžne narežeme,môžeme aj konce a do rezov vkladáme striedavo plátky cesnak, cibuľa, uhorka.
  3. Uvaríme si nálev. Tiež mám viac rcp na nálev, ale keďže sa jedná o variantu pikant, tak na tieto pripravujem nálev ocot:voda v pomere 1:1 a 1 PL vínneho octu. Pridáme všetky koreniny podľa chuti, bobkový list, ktorý polámem na kúsky, cukor, soľ tiež podľa chuti a množstva nálevu. Necháme mierne vychladnúť. Množstvá surovín neuvádzam, lebo niekto robí do 2 l,niekto do 5 a niekto do menšieho pohára. Ja som robila do cca 1 l.
  4. Pripravené , naplnené špekáčiky ukladáme do pohára, spôsobom vrstva cibule /biela,červená/ asi 1 cm, vrstva špekáčikov, občas prihodíme na plátky nakrájaný cesnak,hojne alebo menej chilli papričky, prípadne kyslú uhorku /nemusí byť/,korenie 4 farieb, striedame vrstvy a posledná vrstva je cibuľa. Dáme aj kúsok papričky jalapeňo, s tou opatrne lebo veľmi páli.
  5. Nakoniec zalejeme vychladnutým nálevom a môžeme dať lyžicu olivového oleja, ktorý tiež nemusí byť. Uzatvoríme patentným uzáverom, alebo jednoducho celofánom a gumičkou. Pripravené utopence necháme odležať v chlade minimálne 7 dní. Občas sa na ne pozrieme a tešíme sa ako sa zo špekáčikov stávajú pikantné utopence.
  6. No a takto vyzerali po tom čo si oddýchli. Dobrú chuť!