Jablkový koláč
Jablkový koláč

Tvarohovo-tvarohový jablčník fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 15. marca 2023
Tvarohovo-tvarohový jablčník (fotorecept)
Foto: helena10

Fajnový koláč, ktorý sa oplatí upiecť a okoštovať. Jablká sa pečú na tvarohovom ceste v tvarohovej plnke.

Suroviny

Tvarohová plnka:
850 g (hrudkovitý)
175 g
2 bal.
1 bal. (puding vanilkový)
4 ks
125 g (alebo maslo)
Tvarohové cesto:
300 g
štipka
1 bal.
75 g
150 g (hrudkovitý)
3 PL
6 PL
1 ks
Jablková vrstva:
1 kg
Na posypanie:
Na plech:
 (na vymastenie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Ako prvú si pripravím tvarohovú plnku. Heru som rozpustila a ochladila. Metličkou vymiešam tvaroh, cukry a celé vajcia. Pridám Zlatý klas, premiešam. Nakoniec pridám vychladenú rozpustenú Heru a poriadne premiešam. Plnka je hotová.

  2. 2

    Jablká očistím, ošúpem. Narežem ich na tenké menšie plátky. Pokvapkám troškou citrónovej šťavy a odkladám prikryté do chladu. Neochucujem ničím viac.

  3. 3

    Následne v miske lopatkou vymiešam múku, štipku soli, kypriaci prášok do pečiva a cukor. Pridávam tvaroh, mlieko, olej, celé vajce a po premiešaní rukou zahnetiem cesto.

  4. 4

    Cesto je mäkké. Ja som ho do vymasteného a vysypaného plechu po kúskoch roztlačila pomúčenými prstami. Aj na boky plechu som trochu vytiahla, asi 2-3 cm. Lepšie je celý plech vystlať papierom na pečenie - aj boky, lebo koláč sa dlhšie pečie. Môj plech mal rozmer 25 x 35 x 7 cm. Menší plech neodporúčam, trošku väčší môžete. Na celé cesto rozložím nakrájané jablká a jablká zalievam pripravenou tvarohovou plnkou. Zarovnám podľa možnosti.

  5. 5

    Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 45-50 minút, kým koláč nezíska peknú zlato-hnedastú farbu. Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry a podľa veľkosti plechu.

    Tvarohovo-tvarohový jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý tvarohovo – tvarohový koláč s jablkami nakrájam. Posypem práškovým cukrom, do ktorého pridávam málo škoricového cukru. Môžete sa ponúknuť.

  7. 7

    Koláč sa dá upiecť aj z polovičnej dávky na malom plechu.

Diskusia k receptu

evanaaa
No, mne stačilo vidieť v názve jablká a hneď som vedela, kto je autorom -kou receptu. Jeden lepší od druhého, a tento takisto, aj chutný aj vzhľadný.....
kimlo
Vyzerá parádne, všetko čo sa týka tvarohu mám rád, hned by som si dal zo 2 kúsky... :-)
kukulienka71
Piecť ho z polovičnej dávky určite neodporúčam, lebo je výborný a rýchlo hotový. Dávky som všetky dodržala, sladkosť je akurát, cesto som na plech rozvaľkala malinkým valčekom s rúčkou, išlo to rýchlo. Nabudúce však použijem vedierkový tvaroh z Lidla, plnka bude jemnejšia. Teraz som mala kelímkový hrudkovitý jemný. Veľmi pekne ďakujem za recept ☺️ Inak, už som piekla okrúhle koláčiky od @ancicka , cesto aj plnka boli tvarohové, tiež boli skvelé, teraz si spomínam.


1x elixir
helena10
@kukulienka71 , vydaril sa Ti super. Srdečná vďaka za pochvalu a odporúčanie môjho receptu. Teší ma, že si ho upiekla. Rada som zdieľala recept. Pekný nedeľný večer prajem.