Jablkový koláč

Tvarohovo-tvarohový jablčník (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Fajnový koláč, ktorý sa oplatí upiecť a okoštovať. Jablká sa pečú na tvarohovom ceste v tvarohovej plnke.

Suroviny

Postup

  1. Ako prvú si pripravím tvarohovú plnku. Heru som rozpustila a ochladila. Metličkou vymiešam tvaroh, cukry a celé vajcia. Pridám Zlatý klas, premiešam. Nakoniec pridám vychladenú rozpustenú Heru a poriadne premiešam. Plnka je hotová.
  2. Jablká očistím, ošúpem. Narežem ich na tenké menšie plátky. Pokvapkám troškou citrónovej šťavy a odkladám prikryté do chladu. Neochucujem ničím viac.
  3. Následne v miske lopatkou vymiešam múku, štipku soli, kypriaci prášok do pečiva a cukor. Pridávam tvaroh, mlieko, olej, celé vajce a po premiešaní rukou zahnetiem cesto.
  4. Cesto je mäkké. Ja som ho do vymasteného a vysypaného plechu po kúskoch roztlačila pomúčenými prstami. Aj na boky plechu som trochu vytiahla, asi 2-3 cm. Lepšie je celý plech vystlať papierom na pečenie - aj boky, lebo koláč sa dlhšie pečie. Môj plech mal rozmer 25 x 35 x 7 cm. Menší plech neodporúčam, trošku väčší môžete. Na celé cesto rozložím nakrájané jablká a jablká zalievam pripravenou tvarohovou plnkou. Zarovnám podľa možnosti.
  5. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 45-50 minút, kým koláč nezíska peknú zlato-hnedastú farbu. Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry a podľa veľkosti plechu.
  6. Vychladnutý tvarohovo – tvarohový koláč s jablkami nakrájam. Posypem práškovým cukrom, do ktorého pridávam málo škoricového cukru. Môžete sa ponúknuť.
  7. Koláč sa dá upiecť aj z polovičnej dávky na malom plechu.