Tvarohovo-maková torta s jemným krémom

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 22. júna 2021
12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 - 370 g
6 g
170 g
2 ks
50 g
130 g
Maková plnka:
200 g
500  ml
2 ks
1 PL
50 g
100 g
1 ČL
štipka
Tvarohová plnka:
350 g
2 ks
20 g
50 g
100 g
z 1/2 citróna
Krém:
400 ml
160 g
20 g
40 g
220 g
Na ozdobu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Studené maslo nakrájať na kúsky, pridať polovicu múky a dôkladne premiešať tyčovým mixérom. Žĺtky, kyslú smotanu a cukor vyšľahať. Pridať prášok do pečiva, maslo zmiešané z múkou a vymiešať. Potom pridať zvyšok múky a vypracovať cesto a odložiť na 20-30 minút do chladničky. Cesto rozdeliť na 2 časti. Každý kus cesta vyvaľkať na hrúbku 5-7 mm a vložiť do tortovej formy s priemerom 28 cm, sformovať boky cesta do výšky cca 1,5 cm.

  2. 2

    Maková plnka: Mak variť v mlieku cca 30 minút, ochladiť. Mak scediť a rozmixovať tyčovým mixérom. Bielky vyšľahať so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom. K bielkovej mase pridať mak, krupicu, mäkké maslo a dôkladne vymiešať. Makovú plnku navrstviť na cesto v tortovej forme, vyrovnať boky cesta a piecť 30 minút na 180 °C.

  3. 3

    Tvarohová plnka: Tvaroh rozmixovať. Vajcia vyšľahať s cukrom, pridať škrob, nastrúhanú citrónovú kôru, mäkké maslo a tvaroh, dôkladne premiešať. Tvarohovú plnku navrstviť na druhé cesto v tortovej forme, vyrovnať boky cesta a piecť 30 minút na 180 °C.

  4. 4

    Príprava krému: Škrob rozpustiť v 200 ml studeného mlieka a pomaly za stáleho miešania prilievať k 200 ml vriaceho mlieka. Keď krém začne hustnúť, pridať cukor a priviesť k varu, ochladiť. Mäkké maslo vyšľahať na vysokých otáčkach mixéra cca 6-7 minút. Ku maslu po častiach pridávať vychladnutý uvarený puding a neustále šľahať mixérom ďalších 10-15 minút. Pridať vanilkový cukor a opäť dôkladne vyšľahať niekoľko minút.

  5. 5

    Tortu zostaviť v poradí: Na upečený korpus s tvarohovou plnkou rozotrieť 3/4 krému, naň položiť upečený korpus s makovou plnkou makovou stranou na krém. Zvyšok krému použiť na ozdobu bokov a vrchu torty. Tortu posypať kokosom a makom alebo ozdobiť podľa želania. Vložiť do chladničky na 12-24 hodín.

  6. 6

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/cDehrxY7FKM

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Torty, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

razomzastolom
@olinecka (24.6.2021 07:05)

Mak sa dlhsie vari aby sa dopre prevaril, lebo je ho dost vela aj vari sa vcelku. Zomelie sa az povareni. Keby sa mak nescedil, tak by makova plnka bola velmi riedka.
Dakujem a pekny den prajem! :-)
razomzastolom
@olinecka (24.6.2021 07:05)

Len doplnam moju predoslu odpoved ohladom cedenia maku. Scedit treba len zvysok mlieka, ktory povareni ostane. To uz mlieka tolko nebude ako vlejeme na zaciatku a mozno uz aj vobec nebude, co scedit.
haji
Zajímavý receptík, zaujalo mě zpracování máku, se na tento receptík zaměřím. Ale počkám až se zchladí, bo jinak bych musela sebe přecedit 2x. Díky za inspiraci.