Torta
Tvarohovo-maková torta s jemným krémom
Autor receptu: razomzastolom
12 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Studené maslo nakrájať na kúsky, pridať polovicu múky a dôkladne premiešať tyčovým mixérom.
Žĺtky, kyslú smotanu a cukor vyšľahať. Pridať prášok do pečiva, maslo zmiešané z múkou a vymiešať. Potom pridať zvyšok múky a vypracovať cesto a odložiť na 20-30 minút do chladničky.
Cesto rozdeliť na 2 časti. Každý kus cesta vyvaľkať na hrúbku 5-7 mm a vložiť do tortovej formy s priemerom 28 cm, sformovať boky cesta do výšky cca 1,5 cm.
- Maková plnka:
Mak variť v mlieku cca 30 minút, ochladiť. Mak scediť a rozmixovať tyčovým mixérom.
Bielky vyšľahať so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
K bielkovej mase pridať mak, krupicu, mäkké maslo a dôkladne vymiešať.
Makovú plnku navrstviť na cesto v tortovej forme, vyrovnať boky cesta a piecť 30 minút na 180 °C.
- Tvarohová plnka:
Tvaroh rozmixovať. Vajcia vyšľahať s cukrom, pridať škrob, nastrúhanú citrónovú kôru, mäkké maslo a tvaroh, dôkladne premiešať.
Tvarohovú plnku navrstviť na druhé cesto v tortovej forme, vyrovnať boky cesta a piecť 30 minút na 180 °C.
- Príprava krému:
Škrob rozpustiť v 200 ml studeného mlieka a pomaly za stáleho miešania prilievať k 200 ml vriaceho mlieka. Keď krém začne hustnúť, pridať cukor a priviesť k varu, ochladiť.
Mäkké maslo vyšľahať na vysokých otáčkach mixéra cca 6-7 minút. Ku maslu po častiach pridávať vychladnutý uvarený puding a neustále šľahať mixérom ďalších 10-15 minút. Pridať vanilkový cukor a opäť dôkladne vyšľahať niekoľko minút.
- Tortu zostaviť v poradí: Na upečený korpus s tvarohovou plnkou rozotrieť 3/4 krému, naň položiť upečený korpus s makovou plnkou makovou stranou na krém. Zvyšok krému použiť na ozdobu bokov a vrchu torty. Tortu posypať kokosom a makom alebo ozdobiť podľa želania. Vložiť do chladničky na 12-24 hodín.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/cDehrxY7FKM