Torta

Tvarohovo-maková torta s jemným krémom

Autor receptu: razomzastolom

12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Studené maslo nakrájať na kúsky, pridať polovicu múky a dôkladne premiešať tyčovým mixérom. Žĺtky, kyslú smotanu a cukor vyšľahať. Pridať prášok do pečiva, maslo zmiešané z múkou a vymiešať. Potom pridať zvyšok múky a vypracovať cesto a odložiť na 20-30 minút do chladničky. Cesto rozdeliť na 2 časti. Každý kus cesta vyvaľkať na hrúbku 5-7 mm a vložiť do tortovej formy s priemerom 28 cm, sformovať boky cesta do výšky cca 1,5 cm.
  2. Maková plnka: Mak variť v mlieku cca 30 minút, ochladiť. Mak scediť a rozmixovať tyčovým mixérom. Bielky vyšľahať so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom. K bielkovej mase pridať mak, krupicu, mäkké maslo a dôkladne vymiešať. Makovú plnku navrstviť na cesto v tortovej forme, vyrovnať boky cesta a piecť 30 minút na 180 °C.
  3. Tvarohová plnka: Tvaroh rozmixovať. Vajcia vyšľahať s cukrom, pridať škrob, nastrúhanú citrónovú kôru, mäkké maslo a tvaroh, dôkladne premiešať. Tvarohovú plnku navrstviť na druhé cesto v tortovej forme, vyrovnať boky cesta a piecť 30 minút na 180 °C.
  4. Príprava krému: Škrob rozpustiť v 200 ml studeného mlieka a pomaly za stáleho miešania prilievať k 200 ml vriaceho mlieka. Keď krém začne hustnúť, pridať cukor a priviesť k varu, ochladiť. Mäkké maslo vyšľahať na vysokých otáčkach mixéra cca 6-7 minút. Ku maslu po častiach pridávať vychladnutý uvarený puding a neustále šľahať mixérom ďalších 10-15 minút. Pridať vanilkový cukor a opäť dôkladne vyšľahať niekoľko minút.
  5. Tortu zostaviť v poradí: Na upečený korpus s tvarohovou plnkou rozotrieť 3/4 krému, naň položiť upečený korpus s makovou plnkou makovou stranou na krém. Zvyšok krému použiť na ozdobu bokov a vrchu torty. Tortu posypať kokosom a makom alebo ozdobiť podľa želania. Vložiť do chladničky na 12-24 hodín.
  6. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/cDehrxY7FKM