Turecký med fotorecept
Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 17. februára 2017
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 17. februára 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
10 minút
príprava
príprava
15 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnčeka dáme vodu s cukrom a zahrievame na 170 °C, až kým nevznikne úplne čistý sirup bez kryštálikov cukru. Potom pridáme med, glukózu a zahrejeme na 175 °C.
-
2
Bielky vyšľaháme dotuha, vmiešame do nich cukrový sirup a šľaháme do vychladnutia.
-
3
Nakoniec pridáme nahrubo posekané kandizované čerešne, mandľové lupienky, podrvené mandle a pistácie, ktoré sme vopred prehriali.
-
4
Zmes nalejeme do formy vyloženej ryžovým papierom. Necháme 1 deň odležať a potom turecký med nakrájame tenkým nožom, ktorý namáčame do horúcej vody.
zemiakový cukor. Bolo to strašne sladké. Urobila by som si tento zákusok,
len neviem kde kúpim ryžový papier.
Ryžový papier dostať v oddelení s exotickými potravinami, napríklad v Bille, sú to také okrúhle tenulinké placky. Je to dobré aj na jarné rolky. Výhoda je, že sa prilepí na jedlo a môžeš ho zjesť.
Krumplicukor som občas kúpila aj teraz, občas v lahôdkach, alebo lepších potravinách. Už nie je v mastnom papieri v krabičke na váhu, ale zabalený, hygienický. Ale chuťovo veľmi podobný tomu, čo sme si kupovali. Dala by som si aj želé hady, tie stáli 25 halierov a boli strašne dobré, asi preto, lebo sme len občas vyžobrali dáku korunku na sladkosti.
Ten turecký med nabudúce prosím bez višní, mne tam pasujú len mandle.