Varená treska
Varená treska

Treska na čiernom šošovicovom šaláte

Milan Kovalčík
šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie Fabrika v Poprade, 20. novembra 2017
Treska na čiernom šošovicovom šaláte
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny – premenené na polievky či prívarky – ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny, vlákninu. Moderná gastronómia však kráča ešte ďalej a hrá sa s nimi s väčšou dávkou fantázie a kumštu.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Šalát:
300 g
100 g
2 ks
1 zväzok
1 ks
1 hrsť (nasekaná)
100 ml
1/2 ks
Treska:
600 g
1 ks
1 ks
200 ml
300 ml
50 ml
4 ks
1 hrsť (nasekaná)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šalát: Šošovicu prepláchneme v studenej vode a uvaríme domäkka v osolenej vode. Na olivovom oleji zľahka opražíme na kocky nakrájanú šalotku a fenikel. Pridáme sušené paradajky, nakrájanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a šťavu z citróna. Všetko premiešame s uvarenou šošovicou.

  2. 2

    Treska: Do kastróla nalejeme vodu, víno, olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, bobkové listy, nasekanú petržlenovú vňať, zelené časti feniklu (ktorý sme použili do šalátu) a dochutíme soľou. Všetko privedieme do varu.

  3. 3

    Do odstaveného nálevu vložíme menšie kúsky tresky a „ťaháme“ pod bodom varu, až kým treska nie je hotová – asi 10 minút. Hotovú tresku vyberieme, necháme odkvapkať, dochutíme soľou a pokvapkáme olivovým olejom.

Diskusia k receptu

2 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: