Treska na čiernom šošovicovom šaláte
šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie Fabrika v Poprade, 20. novembra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny – premenené na polievky či prívarky – ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny, vlákninu. Moderná gastronómia Zobraziť celý popisNaše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny – premenené na polievky či prívarky – ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny, vlákninu. Moderná gastronómia však kráča ešte ďalej a hrá sa s nimi s väčšou dávkou fantázie a kumštu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Šalát: | |
| 300 g |
|
| 100 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 zväzok |
|
| 1 ks |
|
| 1 hrsť (nasekaná) |
|
| 100 ml |
|
| 1/2 ks |
|
|
|
|
| Treska: | |
| 600 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 200 ml |
|
| 300 ml |
|
| 50 ml |
|
| 4 ks |
|
| 1 hrsť (nasekaná) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Šalát: Šošovicu prepláchneme v studenej vode a uvaríme domäkka v osolenej vode. Na olivovom oleji zľahka opražíme na kocky nakrájanú šalotku a fenikel. Pridáme sušené paradajky, nakrájanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a šťavu z citróna. Všetko premiešame s uvarenou šošovicou.
- 2
Treska: Do kastróla nalejeme vodu, víno, olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, bobkové listy, nasekanú petržlenovú vňať, zelené časti feniklu (ktorý sme použili do šalátu) a dochutíme soľou. Všetko privedieme do varu.
- 3
Do odstaveného nálevu vložíme menšie kúsky tresky a „ťaháme“ pod bodom varu, až kým treska nie je hotová – asi 10 minút. Hotovú tresku vyberieme, necháme odkvapkať, dochutíme soľou a pokvapkáme olivovým olejom.
Tiež treska:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu