Varená treska

Treska na čiernom šošovicovom šaláte

Autor receptu: redakcia

Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny – premenené na polievky či prívarky – ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny, vlákninu. Moderná gastronómia však kráča ešte ďalej a hrá sa s nimi s väčšou dávkou fantázie a kumštu.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šalát: Šošovicu prepláchneme v studenej vode a uvaríme domäkka v osolenej vode. Na olivovom oleji zľahka opražíme na kocky nakrájanú šalotku a fenikel. Pridáme sušené paradajky, nakrájanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a šťavu z citróna. Všetko premiešame s uvarenou šošovicou.
  2. Treska: Do kastróla nalejeme vodu, víno, olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, bobkové listy, nasekanú petržlenovú vňať, zelené časti feniklu (ktorý sme použili do šalátu) a dochutíme soľou. Všetko privedieme do varu.
  3. Do odstaveného nálevu vložíme menšie kúsky tresky a „ťaháme“ pod bodom varu, až kým treska nie je hotová – asi 10 minút. Hotovú tresku vyberieme, necháme odkvapkať, dochutíme soľou a pokvapkáme olivovým olejom.