Varená treska s kôprovým jogurtom

martinis - fotkamartinis, 10. júna 2014
Varená treska s kôprovým jogurtom
Foto: martinis

Našiel som recept na lososa od nórského šéfkuchára Josteina Medhausa, tak som si ho upravil a pripravil čerstvú tresku netradičným spôsobom - varením v náleve. K jemnej chuti tresky sa hodí aj kôprový jogurt a lyžička lekváru, výbornou prílohou sú zemiaky s maslom a petžlenovou vňaťou.

3
porcie
20 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 ml
3 PL
800 ml
2 ČL
2 ks
1,5 pohára
 čerstvo namleté
z 1/2 citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tresku umyjeme a nakrájame na 4 kusy. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, víno, ocot a pridáme aj korenie, bobkové listy a poriadnu dávku soli. Necháme prevrieť, vložíme tresku a prikryté varíme 12 minút.

    Varená treska s kôprovým jogurtom - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme zemiaky a kôprový jogurt – v miske zmiešame jogurt, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, citrónovú šťavu a kôpor.

    Varená treska s kôprovým jogurtom - obrázok 2
  3. 3

    Nálev z tresky zlejeme, vyberieme bobkové listy a prípadne aj korenie a naservírujeme na tanier. Ak je to potrebné, dosolíme, pridáme kôprový jogurt a zemiaky. Odporúčam servírovať s lyžičkou kyslejšieho lekváru, napríklad viničkového či brusnicového :)

    Varená treska s kôprovým jogurtom - obrázok 3
  4. 4

    Môj tip : Ak chcete byť precízni, čierne korenie môžete povyberať pred servírovaním - ja som ho však nechal a každý si ho na tanieri vybral sám, nebol to žiaden problém. Ak chcete, môžete siahnuť aj po kvalitnej mrazenej rybe, keďže sa aj tak rozpadne na kúsky. U mňa však jednoznačne vyhráva čerstvá treska, jej chuť je nenahraditeľná.

    Varená treska s kôprovým jogurtom - obrázok 4

Diskusia k receptu

micanela
zaujimavy sposob pripravy - len ten lekvar sa mi tam nejak nehodi
martinis
@micanela nám doma to takto chutilo, pravdaže nemusí byť, preto som ho nedával ani do rozpisu surovín a len ho odporúčam :)
afataga
takto podobne varim tresku na kimlovu tresku v majoneze :-)
martinis
@afataga musel som na ten recept pozrieť a naozaj, ten nálev je podobný, len ja tam nemám mrkvu, ale víno :)
eviana
Kam chodíš na čerstvú tresku? Mala som možnosť jesť ju čerstvo ulovenú (chytila som až 3 ks :)) a pripravenú a musím potvrdiť, že sa jej chuť nedá s mrazenou ani z diaľky porovnať... Krásny recept, tlieskam :)
martinis
@afataga presne tak, veď pre zdravie a dobrý zrak :))
@eviana sem-tam sa dá zohnať v Tescu, iný zdroj bohužiaľ v SNV nemáme :(
Ďakujem za pochvalu a zdieľam Tvoju radosť z dobrej rybačky! :)
jamarlen
500 g tresky - 3 porcie? takto urobenú by som hodnotil na dve, presne ako máš na poslednom foto:)…..teda, aspoň pre mňa:)
jedine, že by som miesto diétneho jogurtu dal krémfreš, alebo maskarpóne s limetovou šťavou a milovaným kôprom
jamarlen
P.S. pravý treščí šalát sa robí zo surovej ryby, marinovanej v citrónovej šťave s korením a soľou niekoľko dní
martinis
@jamarlen nám to stačilo, doma mám dve dámy - sestru a mamku, tie toho až tak veľa nezjedia, takže aspoň viac ostane mne, haha :)
Jogurt ja teda naozaj môžem, ale ak preferuješ mascarpone, môže byť - ja by som si vybral ricottu, tá sa na takýto účel hodí viac
1x safran
martinis
Chápem, aby sa to niečim vykompenzovalo - mascarpone teda bez výhrad :)
salinka
Parádny recept. To si môže človek kedykoľvek bez výčitiek dopriať:-)
tiginko
páči sa mi to, mám rada rybu s chuťou kôpru. Len škoda, že si dal sušený, teda jedine, že by si tento recept robil v období, keď ešte nebol čerstvý. Teraz je ho mrte :-)