Foto: sovka62
@mia2404 sem pridala úžasný nápad, upiecť trdelníky na prázdnych plechovkách. Tak som si povedala, že to skúsim, ale z iného cesta a iným Zobraziť celý popis@mia2404 sem pridala úžasný nápad, upiecť trdelníky na prázdnych plechovkách. Tak som si povedala, že to skúsim, ale z iného cesta a iným postupom ako ona. Recept na cesto je zo starej kuchárskej knihy a podľa zloženia som dúfala, že budú také dobré ako tie, čo nám na internát nosila Klárika z Unína.
na 175 °C
Postup
-
1
Múku odvážime a preosejeme do misky. Moja miska na váhe je malá, aj sitko nie je práve najväčšie, tak musím vážiť dva razy 250g.
-
2
2 lyžičky múky a lyžičku z odváženého cukru si odoberieme do hrnčeka na kvások. Zvyšný cukor pridáme do múky, prihodíme aj soľ a maslo pokrájané na menšie kúsky. Všetko premiešame a múku rozdrobíme s maslom, kým nebude pripomínať posýpku na koláč. Mohla som to maslo síce roztopiť, ale časť z neho vždy ostane v mištičke a ktovie aká časť, o koľko viac by bolo treba navážiť? Takto je to presne.
-
3
Do múky prihodíme tri žĺtka.
-
4
Do hrnčeka pridáme kvasnice a asi 1 dcl vlažného mlieka a spravíme kvások. Ak sa váš manžel volá inak ako ten môj, tak takýto pekný hrnček asi nemáte, ale použite ten s menom vášho manžela, alebo aj bez mena, kvások vykysne tak či tak.
-
5
Vykysnutý kvások pridajte do misy a po častiach k nemu prilievajte aj mlieko. Pôvodne som si zohriala len 250 ml, tak bolo v recepte, ale múka bola suchá ako trúd, tak som musela pridať ešte 100 ml. Cesto nemusíte vypracovávať, len ho nechajte asi 15 minút stáť a vypracujete ho potom.
-
6
Keď ho premiesite, nechajte ho kysnúť ešte 45 minút a vyklopte na pomúčenú dosku.
-
7
Cesto rozdeľte na päť bochníkov, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Vidíte štyri bochníky? Vidíte dobre, myslela som, že to bude na štyri plechovky, ale nechcelo sa mi to tam zmestiť, tak radšej si rovno spravte päť.
-
8
Plechovky som obalila alobalom, ako poradila Mia a bolo ich treba natrieť olejom. Ako? Štetcom? To by asi bolo viac oleja na podložke ako na alobale, tak som si trochu oleja naliala do dlaní a plechovky pekne poobjímala, hneď boli správne mastné. A teraz nastal čas vyšúľať bochník na hada hrubého asi ako prst a navinúť na plechovku. Začala som navíjať na stojáka, ale to mi vôbec nešlo. Tak som hada nechala na doske, plechovku položila na koniec hada a otáčala som plechovkou, nie cestom. Tak sa to ako tak darilo, ale po prvých dvoch neúspešných pokusoch som cesto z plechoviek stiahla, premiesila a začala znovu. Vôbec to tomu cestu neprospelo, poviem vám, vytlačila som z neho vzduch, tak som ho navinuté na plechovkách opäť zakryla a nechala ešte 15 minút kysnúť. Času a času, ale medzitým čo som od neho odbiehala som stihla vytepovať celú sedačku, takže rozhodne to nebol čas stratený.
-
9
Kým kysnú, treba pripraviť orechy a cukor. Nechcelo sa mi sekať v ruke, tak som použila môjho malého pomocníčka. Orechy posekal akurát, ale ten kockových cukor drvil až príliš (nechápal, že nechcem práškový ale väčšie kúsky) tak som si cukor nadrvila ručne v mažiari.
-
10
Bielka prešľaháme vidličkou. Nie na sneh, len tak aby povolili a dalo sa nimi natierať.
-
11
Orechy a cukor zmiešame, pridáme k nim vanilkový cukor a rozprestrieme ich na papier, aby sa nám trdelníky potreté bielkom dali po nich pogúľať a aby sa nám to na ne dobre nalepilo.
-
12
A ideme do finále. Trdelníky natierame bielkom, obaľujeme v orechovej zmesi a staviame na plech vyložený papierom na pečenie. Tak som sa sústredila, aby mi riadne stáli a aby nespadli, keď ich budem prenášať do vyhriatej rúry, že som ich zabudla odfotiť. Tak aspoň pohľad do rúry.
-
13
Hotovo, upečené. Dala som ich na najspodnejšie priečku, ale aj tak sa piekli viac zvrchu, hoci bol zapnutý ventilátor. Po pätnástich minútach som plech otočila predkom na zadok, lebo sa mi zdalo, že spredu sa pečú viac. A ako to dopadlo? No trochu sa z tých plechoviek zviezli, takže dole sú širšie ako hore, ale asi to nevadí, manžel povedal, že lepší trdelník v živote nejedol (no ale on nemal spolužiačku Kláriku!). Nabudúce ich asi skúsim spraviť na valčeku na cesto, len si jeden budem musieť priniesť z chalupy, aby som mohla naraz upiecť aspoň dva kusy.
@medovn íček, daj vedieť ako rožky dopadnú, ale myslím, že z tohto cesta bude dobré všetko.
A ešte niečo, v pondelok ráno pôjdem do nášho skladu zvizitírovať rúčky do záhradného náradia, lebo ma napadlo, že z takej rýľovej alebo lopatovej by sa pár trdiel dalo spraviť, takých čo by sa preložili cez plech a aby sa dali aj obrátiť. Dám vedieť, či sa podarilo.
No zatiaľ som sa k tomu neodhodlala.Ukladám si aj ten tvoj recept.
Margarétka, plechovičky boli z piva, keď som videla ten recept, čo pridala @mia2404 , vydala som rodine príkaz, aby mi ich odkladali.
Ja mam podobny recept a vsetko robim na plocho , na doske. Teda potrete cesto /nevykysnute/ bielkom ,posypem sekanymi orechami a granulovanym cukrom z Rakuslka alebo z Nemecka /dostat v krabicke po 250 g balene s nazvom Hagel Zucker/ a zatlacim valcekom do cesta. Pokrajam na primerane 3 cm siroke pasky a peciem ich na forme srnci chrbat, ktory predtym pokryjem peciacim papierom.
Viem, ze spravne trdelniky maju mat tvar gulaty. Preto aj mne zat uz poslal par krabic z piva a chcem to vyskusat ako Ty. Ja by som uz pred navijanim cesta orechy a cukor do pasikov cesta vpravila. Neuvazujem spravne? Mam po Tvojich zlych skusenostiach /zosuchnutie cesta smerom dole/ respekt pred tymto pokusom. :-)
500 g polohruba múka
250 g maslo alebo zmes malsla a palmarinu, smetolu 1:1
asi 100 g pras. cukor, sol, cit. kora a spominany kvasok /nie je uvedene kolko drozdia na kvasok
2 zltky
Ihned rozvalkame cesto bez kysnutia a kysne az na forme 30 min.
Este sa chcem opytat na to navijanie cesta na konzervy piva:
Pasik cesta /?siroký/ navijame tak, ze sa pasiky cesta prekryvaju ako u samronov? Trdelnik sa pred podavanim pokraja na kolieska? Dakujem za odpoved.
Cesto malo tvar valčeka, hrubé asi ako prst a na pásik sa roztlačilo až pri navíjaní, takže ak by si tam tú orechovú zmes dala skôr, bola by všade len nie na vrchu. A pásiky som neprekrývala, len ten začiatok a koniec som snažila mať zastrčené pod cesto, aby sa mi to nerozmotalo
@tinca , len príď, už sme sa dlho nevideli. Z trdelníkov síce už neostalo nič, ale napečiem čerstvé.
@sovka , tak som ich vyskúšala, ale namotávala som ich na plechové trubičky, tak sme mali takú miniverziu trdelníkov, ale recept výborný dakujem.:-)
Kura som už videl piecť na tradičnej sklenenej pivovej flľaške niečo musím
vyšpekulovať,lebo tie trdelníky vyzerajú ozaj dobre
Skúsila som podľa tohto receptu spraviť rožky, boli výborné tiež mäkké a bolo s nimi menej roboty. Takže aj tak sa dá.
varecha.pravda.sk/magazin/kucharska-kniha-na-varecha-sk/1...
Ďakujem. ja už som ne ne skoro zabudla. Musím zase upiecť, nech sa rodina poteší. Skúšala som upiecť aj rožky, ako bolo spomenuté v jednom komentári, vytvarované cesto som potreba bielkom a pováľala v orechoch s cukrom. Neboli zlé, ale nebolo to celkom ono, tak som sa vrátila k plechovkám.
akými slovami chváliť tie odskúšané recepty, keď sú dobré. Budem sa opakovať, čo už? Vynikajúci, výborný! Veľká vďaka @sovi čka zlatá za recept, upečiem trdelník nabudúce aj rodičom. Cesto mäkulinké, vatičkové, pekne sa trhá na vrstvy pri jedení (neviem ako to opísať - driapkavé?), no jedna radosť! Na valčeku celkom dobre držalo, len koniec trošku chcel utekať,aj keď som ho "založila", to ešte nejako vymyslím do budúcna. Ešte raz ďakujem! Pekný deň želám :-)
A viete, dievčence, že aj mne veľmi dobre padne, keď mi kvôli tomuto receptu pripomeniete Skalicu? Zo štyri razy sme sa tam vybrali na celodenný výlet a určite ešte zopár ráz zájdeme. Mesto má veľmi príjemnú atmosféru, je čisté, upravené a každý raz nájdeme niečo nové, zaujímavé. Veľmi sa mi tam páči.
Vydarili sa, vyzeraju lákavo, valčeky som tiež kúpila,no nepoužila,ako píšeš,vždy sa niečo zíde :-))
@sovka , navnadili si ma,asi tiež vyskúšam, a rovno na valčeky.