Trdelník skoro úplne Skalický

sovka62 - fotkasovka62, 4. augusta 2012
Trdelník skoro úplne Skalický
Foto: sovka62

@mia2404 sem pridala úžasný nápad, upiecť trdelníky na prázdnych plechovkách. Tak som si povedala, že to skúsim, ale z iného cesta a iným Zobraziť celý popis@mia2404 sem pridala úžasný nápad, upiecť trdelníky na prázdnych plechovkách. Tak som si povedala, že to skúsim, ale z iného cesta a iným postupom ako ona. Recept na cesto je zo starej kuchárskej knihy a podľa zloženia som dúfala, že budú také dobré ako tie, čo nám na internát nosila Klárika z Unína.

25 minút
na 175 °C

Suroviny

500 g
350 ml vlažná
75 g
15 g
75 g
1/2 KL
3 ks
2 ks
150 g
150 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku odvážime a preosejeme do misky. Moja miska na váhe je malá, aj sitko nie je práve najväčšie, tak musím vážiť dva razy 250g.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 1
  2. 2

    2 lyžičky múky a lyžičku z odváženého cukru si odoberieme do hrnčeka na kvások. Zvyšný cukor pridáme do múky, prihodíme aj soľ a maslo pokrájané na menšie kúsky. Všetko premiešame a múku rozdrobíme s maslom, kým nebude pripomínať posýpku na koláč. Mohla som to maslo síce roztopiť, ale časť z neho vždy ostane v mištičke a ktovie aká časť, o koľko viac by bolo treba navážiť? Takto je to presne.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 2
  3. 3

    Do múky prihodíme tri žĺtka.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnčeka pridáme kvasnice a asi 1 dcl vlažného mlieka a spravíme kvások. Ak sa váš manžel volá inak ako ten môj, tak takýto pekný hrnček asi nemáte, ale použite ten s menom vášho manžela, alebo aj bez mena, kvások vykysne tak či tak.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý kvások pridajte do misy a po častiach k nemu prilievajte aj mlieko. Pôvodne som si zohriala len 250 ml, tak bolo v recepte, ale múka bola suchá ako trúd, tak som musela pridať ešte 100 ml. Cesto nemusíte vypracovávať, len ho nechajte asi 15 minút stáť a vypracujete ho potom.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 5
  6. 6

    Keď ho premiesite, nechajte ho kysnúť ešte 45 minút a vyklopte na pomúčenú dosku.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozdeľte na päť bochníkov, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Vidíte štyri bochníky? Vidíte dobre, myslela som, že to bude na štyri plechovky, ale nechcelo sa mi to tam zmestiť, tak radšej si rovno spravte päť.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 7
  8. 8

    Plechovky som obalila alobalom, ako poradila Mia a bolo ich treba natrieť olejom. Ako? Štetcom? To by asi bolo viac oleja na podložke ako na alobale, tak som si trochu oleja naliala do dlaní a plechovky pekne poobjímala, hneď boli správne mastné. A teraz nastal čas vyšúľať bochník na hada hrubého asi ako prst a navinúť na plechovku. Začala som navíjať na stojáka, ale to mi vôbec nešlo. Tak som hada nechala na doske, plechovku položila na koniec hada a otáčala som plechovkou, nie cestom. Tak sa to ako tak darilo, ale po prvých dvoch neúspešných pokusoch som cesto z plechoviek stiahla, premiesila a začala znovu. Vôbec to tomu cestu neprospelo, poviem vám, vytlačila som z neho vzduch, tak som ho navinuté na plechovkách opäť zakryla a nechala ešte 15 minút kysnúť. Času a času, ale medzitým čo som od neho odbiehala som stihla vytepovať celú sedačku, takže rozhodne to nebol čas stratený.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 8
  9. 9

    Kým kysnú, treba pripraviť orechy a cukor. Nechcelo sa mi sekať v ruke, tak som použila môjho malého pomocníčka. Orechy posekal akurát, ale ten kockových cukor drvil až príliš (nechápal, že nechcem práškový ale väčšie kúsky) tak som si cukor nadrvila ručne v mažiari.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 9
  10. 10

    Bielka prešľaháme vidličkou. Nie na sneh, len tak aby povolili a dalo sa nimi natierať.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 10
  11. 11

    Orechy a cukor zmiešame, pridáme k nim vanilkový cukor a rozprestrieme ich na papier, aby sa nám trdelníky potreté bielkom dali po nich pogúľať a aby sa nám to na ne dobre nalepilo.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 11
  12. 12

    A ideme do finále. Trdelníky natierame bielkom, obaľujeme v orechovej zmesi a staviame na plech vyložený papierom na pečenie. Tak som sa sústredila, aby mi riadne stáli a aby nespadli, keď ich budem prenášať do vyhriatej rúry, že som ich zabudla odfotiť. Tak aspoň pohľad do rúry.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 12
  13. 13

    Hotovo, upečené. Dala som ich na najspodnejšie priečku, ale aj tak sa piekli viac zvrchu, hoci bol zapnutý ventilátor. Po pätnástich minútach som plech otočila predkom na zadok, lebo sa mi zdalo, že spredu sa pečú viac. A ako to dopadlo? No trochu sa z tých plechoviek zviezli, takže dole sú širšie ako hore, ale asi to nevadí, manžel povedal, že lepší trdelník v živote nejedol (no ale on nemal spolužiačku Kláriku!). Nabudúce ich asi skúsim spraviť na valčeku na cesto, len si jeden budem musieť priniesť z chalupy, aby som mohla naraz upiecť aspoň dva kusy.

    Trdelník skoro úplne Skalický - obrázok 13

Diskusia k receptu

tilau
krásne trdelníky, budem ich musieť už aj ja vyskúšať, ale bojím sa či sa nestane niečo tým plechovkám v teplej rúre. No ale asi nič, ked zostali celé...krásne :D
1x sonja
margaretka28
No @sovka ,myslím že sa podarili na 1*.Tiež som na ne vtedy pozerala,páčilo sa mi to a aj sa na ne chystám,len neviem kedy ked furt zaváram, lebo o týždeň ideme na dovolenku,tak to chcem všetko postíhať.Mimochodom aj ja som dnes tepovala sedačku.:-)Dobrý čas,rýchlo vyschne. Ale tá úvodná fotka je utešená,hned by som sa zahryzla.:-)
pivonka
Bingo! Podarili sa perfektne. Tiež sa už nejaký čas na ne chystám, bola by som rada, keby sa mi tiež tak podarili.
memedik
Ďakujem konečne si možem aj doma dať trdelnik som skušala vyborny...:-)
zdezda
@sovka , nádhera, super lopatistický postup, tiež sa na ne chystám, bo ich už moc draho predávajú, u nás 1,55 eura za kus a to ani nebol dobre prepečený, tie tvoje sú isto aj chrumkavé zvrchu :-)
medovnicek
Sovka podľa mňa sa ti veľmi vydarili a pridala si recept v čase, kedy hľadám dobré cesto na rohlíčky trdelníčky - tie nosia zasa dzívčence ze Skalice na naše opekačky v práci na pobočke, kupujú ich u nejakej tety, preto nevedia recept, takže recept ukladám a dám vedieť ako dopadlo pečenie tých mojich rohlíčkov
dadabadi
@sovka62 ja som dávala na valček a ten som položila rúčkami na pekáč takže sa nedotýkali pekáča, ale vždy sa mi cesto natiahlo, ale chuťovo boli dobré, rozmýšľam že som mala asi riedke cesto a z valčeka išli ťažko tak som skúsila alobal ale to zase skĺzavali ešte viac
sovka62
Dievčence, naozaj sú výborné, cesto má výbornú chuť, také sa určite kúpiť nedajú, veď čo by zarobili, keby na pol kila múky dali tri vajcia? Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že trdelník nemajú radi, ale to chutnali len ten kúpený, toto je naozaj celkom iné. A áno, @zdezdi , sú chrumkavé, tie orechy a cukor sa dobre upiekli a takú upečené majú výbornú chuť.
@medovn íček, daj vedieť ako rožky dopadnú, ale myslím, že z tohto cesta bude dobré všetko.
A ešte niečo, v pondelok ráno pôjdem do nášho skladu zvizitírovať rúčky do záhradného náradia, lebo ma napadlo, že z takej rýľovej alebo lopatovej by sa pár trdiel dalo spraviť, takých čo by sa preložili cez plech a aby sa dali aj obrátiť. Dám vedieť, či sa podarilo.
sovka62
@dadabadi , aj tieto sa zviezli po tom alobale, uvidím, či sa bude dariť s tými trdlami, ak sa niečo podarí, podelím sa so skúsenosťami.
tatranka
@sovka klaniam sa tvojmu krásnemu trdelníku.Minule ho tu niekto prezentoval na tých konzervách od piva,ale nech mi varecháčka prepáči,tento tvoj je ako zákusok.Kopec orechov a krásne upečený.Robievam trdelník aj ho mám tu v receptoch no nedá sa ani k tejto tvojej paráde ani prirovnať.Tiež som si myslela,že skúsim z tými konzervami,no potom ma napadlo,že ak odoberiem úmelú hmotu s fľaše na syfónovej šľahačke,tak sa dostanem skôr ku konzervám.
No zatiaľ som sa k tomu neodhodlala.Ukladám si aj ten tvoj recept.
marianne69
Naposledy mi ich doniesla dcera zo Sturova.Hovori sa,ze darovanemu konovi sa na zuby nehladi,ale veru bol vysuseny a chutil ako piliny...Tvoj trdelnik @sovka vyzera bajecne,recept si ukladam,priznam,nikdy som ich nepiekla,neviem ako sa to toci,ale podla Tvojho rcp by som to mohla zvladnut,ukladam, keby nahodou....
marianne69
@sovka este by som sa rada opytat,ze ake plechovky si pouzila,z coho?citam,ci si nahodou nenapisala,ale nevidim...
soncya
@sovka , profesionálne, ako vždy! veľmi pekné, jedávam ich len občas, kúpené samozrejme.... asi to prehodnotím! ďakujem.
cica2
to nemá chybu, krásne a s úsmevom spracovaný recept a výsledok na 1*
jerica
@sovka "pokušiteľ", perfektne zvládnuté , konkurent "Skalickému trdlu" dnes som piekla dva plechy osúchov , slivkovo jablkový s tvarohovou"podstielkou" , veru nedám si pokoj , aby som si nespravila z tvojho receptu taký krásny trdelník ako je ten tvoj , fotečky super perfiš !!
sovka62
Ďakujem vám, dievčence, za milé slová. Polovica trdelníkov je už fuč a musím sa priznať, že som ich zjedla hlavne ja, včera som ich obedovala aj večerala. Skúsila som kúsok aj teraz ráno (ve´d len okoštovať či sú ešte jedlé, to sa musí, nie?), ako všetko z kysnutého cesta, dnes už sú trošku iné, ale stále veľmi dobré.
Margarétka, plechovičky boli z piva, keď som videla ten recept, čo pridala @mia2404 , vydala som rodine príkaz, aby mi ich odkladali.
afataga
ako zive :-) ani sa nedivim ze ti tak smakovali, len sa mi zda vela mlieka, nebolo to cesto riedke? asi dost zalezi od muky
1x tonkat
sovka62
@afataga , asi máš pravdu. V pôvodnom recepte bolo 250 ml, ale mne sa to cesto skoro nedalo zmiesiť, tak som 100 ml pridala. Ale nabudúce skúsim pridať len 50 (alebo nič, podľa múky), potom sa možno nebudú šmýkať po tej plechovke. Ak to bude vyhovovať, opravím aj v recepte.
cistinka
Sovka, tiež som ich už takto robila a chystám sa na ne znova....je to paráda...!
slavka11
Dievcatka vidim slova chvaly a tie trdelniky vyzeraju ozaj bozsky. Ja som si davno chcela doma upiect akurat som nevedela ako vyriesit to pecenie kedze trdla nemam. A tie plechovky su predpokladam uz prazdne a az tie vacsie nie take male ako od pepsicoly? alebo sa mylim. A inak ja co si pamatam recepty co som kdesi videla ze na original trdelniky skalicke tak bola pouzivana bravcova mast. Ale teraz si nepamatam ci v recepte miesto tuku alebo iba trdlo sa tym pomazalo. Takze moje rozhodnutie je skusim dat aj do cesta bravcovu mast a po dalsie tie plechovky potriem bravcovou mastou. Dam ich do chladnicky na chvilocku stuhnut a potom budem na ne cesto namotavat. Toto by sa nemalo klzat ako pri oleji. Az ich budem robit dam vediet ako to slo. Najprv ale musim zohnat niekde plechovky kedze u nas sa akosi nic nepije.
slavka11
jo a este jedna vec na ten kockovy cukor ma napadlo. Ved staci ho dat do pevneho igelitoveho vrecka alebo aj do dvoch a pobuchat po nom tlcikom na masko. Nebude na prasok ale jednotlive krystaly sa od seba oddelia. Trosku rachotu ale myslim ze to pojde.
dogagador
trdelnik je krasny, aj by som si dala, len ta robota s tym ma odradza...
sovka62
@slavka11 , plechovky boli pol litrové. Masť nie je zlý nápad, ale keď to vložíš do rúry, zohreje sa a roztopí, takže asi to bude jedno. A cukor som roztĺkla ručne v mažiariku, ale ten nápad s vreckom nie je zlý.
babkamt
Krásny trdelník. Hneď by som sa ponúkla. Ukladám do kk. @zdezda , pri jednom väčšom nákupnom centre v Bratislave som si nedávno kúpila trdelník. Stál 2 eurá. Ani sme sa nenazdali a nič z neho nezostalo. Raz som si kúsok odtrhla ja , raz vnučka.
sonulienka
@sovka tak toto nemá chybu je to nádhera a o chuti si ani nedovolím myslieť. Možno sa raz na to dám už som si receptík aj uložila do KK človek nikdy nevie ak skúsim napíšem.Ale určite sa mi tak nepodarie.
marienka44
@Sovka62 , to by si bola odhodlana pokazit valcek na cesto?
Ja mam podobny recept a vsetko robim na plocho , na doske. Teda potrete cesto /nevykysnute/ bielkom ,posypem sekanymi orechami a granulovanym cukrom z Rakuslka alebo z Nemecka /dostat v krabicke po 250 g balene s nazvom Hagel Zucker/ a zatlacim valcekom do cesta. Pokrajam na primerane 3 cm siroke pasky a peciem ich na forme srnci chrbat, ktory predtym pokryjem peciacim papierom.
Viem, ze spravne trdelniky maju mat tvar gulaty. Preto aj mne zat uz poslal par krabic z piva a chcem to vyskusat ako Ty. Ja by som uz pred navijanim cesta orechy a cukor do pasikov cesta vpravila. Neuvazujem spravne? Mam po Tvojich zlych skusenostiach /zosuchnutie cesta smerom dole/ respekt pred tymto pokusom. :-)
marienka44
@Sovka62 , nasla som moj recept a v nom je len mlieko na kvasok, trochu. Je mastnejsie ako Tvoje:
500 g polohruba múka
250 g maslo alebo zmes malsla a palmarinu, smetolu 1:1
asi 100 g pras. cukor, sol, cit. kora a spominany kvasok /nie je uvedene kolko drozdia na kvasok
2 zltky
Ihned rozvalkame cesto bez kysnutia a kysne az na forme 30 min.
Este sa chcem opytat na to navijanie cesta na konzervy piva:
Pasik cesta /?siroký/ navijame tak, ze sa pasiky cesta prekryvaju ako u samronov? Trdelnik sa pred podavanim pokraja na kolieska? Dakujem za odpoved.
mariaklara
Robila som od @tatranky , tiež podkovičky, boli veľmi dobré, syn ma práve pred týždňom zásobil plechovkami, včera som sa vrátila z dovolenky a vnúčatá som nabláznila, že budeme robiť takto, uvidíme, ako to dopadne. Vďaka. Ale máš ich nádhernééé......
sovka62
@marienka44 , ten váľok sa omotá alobalom celý, aj s rúčkami, takže nezhorí. Ďakujem za recept na cesto, skopírujem si ho a niekdy vyskúšam, myslím si, že takéto cesto by na plechovkách lepšie držalo. A ten tvoj spôsob mi pripomína jeden zabudnutý koláčik, ktorý nám ako deťom kupovali. Nebol to pásik, ale krúžok, namiesto orechov arašidy a aj sa volal arašidové kolieska. Mala som ho rada práve pre tie hrudky cukru.
Cesto malo tvar valčeka, hrubé asi ako prst a na pásik sa roztlačilo až pri navíjaní, takže ak by si tam tú orechovú zmes dala skôr, bola by všade len nie na vrchu. A pásiky som neprekrývala, len ten začiatok a koniec som snažila mať zastrčené pod cesto, aby sa mi to nerozmotalo
sovka62
@mariaklara , skús to cesto spraviť hustejšie, len 25O ml podľa pôvodného receptu, možno sa na plechovke lepšie udrží a daj, prosím ťa vedieť, ako to dopadlo. Spoločne prídeme na to, ako to spraviť dokonale.
marienka44
@Sovka62 ,na ten granulovaný cukor si nereagovala. Vyzera efektne na hocijakom zakusku. Posypam nim aj na Vianoce take orechove kolieska.Ten prvy snimok sa mi nevydaril, tak este jeden:


medulienka122
marienka, veľmi si nám pomohla, teda aspoň viem , čím posýpajú profíci v telke svoje výtvory- nevedela som, ako vyzerá ten hrobozrnný cukor, ktorý by sa nemal rozpustiť ani v rúre pri pečení., na ten trdelník si odkladám plechovky už mesiac, ale nemám odvahu po toľkých vašich skúsenostiach, že to padá z plechovky...
slavka11
pri klasickom recepte na skalicky trdelnik na oficialnej stranke bolo napisane ze cesto ma byt huste a aj ked som pozerala na video co bolo natocene v nebicko v papulke tak to vyzeralo dost pevne takze tiez sa prikladam k tomu zeby malo stacit 250ml mlieka
marienka44
@Slavka11 , necitala si moj vysie uvedeny recept? @Sovka62 si ho prepise. Ja mam recept takmer bez mlieka od vychyrenej kucharky, ktora pecie na svadby. Pozdravujem, :-)
tinca
@sovka všetky chvály tu už odzneli, čiže dodávam krása,čo už len prísť naň do TT:)
sovka62
@marienka44 , cukor som si okamžite uložila hlboko do pamäti, určite ho pohľadám a podľa tvojho v receptu v prvom rade skúsim upiecť kolieska, ktoré budú zvrchu posypané orechmi a cukrom. Ak sa vydaria, pridám s tvojím dovolením ten recept a aj ho nafotím. Len aby som ten cukor zohnala.
@tinca , len príď, už sme sa dlho nevideli. Z trdelníkov síce už neostalo nič, ale napečiem čerstvé.
mataliptak
tak a už mi kysne cesto ... dúfam , že sa mi podaria také krásne ako tebe ... ale som robila z dvoch dávok pre istotu :-)
sovka62
Dúfam, že to dopadlo dobre a že sú už aj zjedené.
mataliptak
no milá @sovka62 tieto tvoje trdelníky sú vynikajúúúce .... samozrejme , že sú už všetky zjedené ... robila som z kila múky a dala som len 550 ml mlieka a cesto bolo perfektné .. trošku hustejšie ale dobre sa s ním pracovalo ... len som musela prísť na to ako ich okabátiť aby mi nezliezli dole z plechovky lebo prvé tri mi klesli na dno ale ostané som pripevnila na vrchu a boli suprové .... krásne a syn povedal , že sú také isté ako kupujeme v meste :-D takže 1* robila som aj so škroricou aj s orechami . velmi pekne dakujem za receptík , už nemusím dávať 1,5 za jeden trdelník ale mám ich doma za tú cenu 10 :-)) ešte raz vďaka ... :-)
sovka62
Som rada, že si to skúsila a hlavne, že sa vydarili. Dobrý nápad upevniť ich o vrch plechovky, myslela som na to, ale mala som obavy, že sa mi to nebude dať upečené stiahnuť. Ale asi sa dalo a možno lepšie ako mne, lebo keď sa mi zviezli, zle sa sťahovali z toho spodku, niektoré som musela pokrájať na kolieska rovno na plechovke,
mataliptak
mne sa stiahli nádherne a držali svoj tvar až kým ich moje detičky nepojedli ... :-) tú časť čo som hore prichytila som krásne odtiahla a plechovku som zhora vytiahla , nemala som s tým žiadny problém ... som velmi vdačná za tento receptík , robila som ich prvý krát ale určite nie posledný ... pekný dník prajem @sovka62..
slavka11
no dievcatka pripajam aj ja svoje skusenosti. Pecene predvcerom a uz nie je po nich ani omrvinka ani krystalik curku:) Manzel povedal, ze uz nemam ani piect chleba ze mam piect iba trdelniky. Trosku sa mi pri peceni sklzli aj sa potrhali nedrzali dobre na valcekoh ale chuti to neubralo. Potierala som nie mastou ako som vyssie piala ale herou a pri natacani sa mi cesto nesklzalo dole. No a este som navyse pridala do cesta aj 3 PL rumu. Lebo co si pamatam chut trdelnikov podla mna z toho rum je trosicku citit teda ta aroma. Takze vyskusajte. Isto ich budem piect aj v blizkej buducnosti lebo manzel si uz objednal aj pre kolegu :) A co sa mi konecne v mojich 33 rokoch splnilo bolo jest trdelnik bez toho praskoveho cukru navrchu. Ja prilis sladke nemam rada, preto uberam cukor vzdy v receptoch. A tak tomu bolo aj teraz. Ubrala som cukor aj v recepte aj pri posype a aj tak to bolo sladke dost, takze naco dalsi cukor navrch. A jedenie bolo ako droga stale sme ustipkavali, ustipkavali a z kazdym kuskom rastla chut na dalsi. Recept je fakt dobry a myslim ze iny uz ani skusat nebudem.
slavka11
Jaj a zabudla som dodat malemu najviac chutili tie chrumkave oriesky s rozdrvenym kockovym cukrom. A orechy som ani nemlela, ani nesekala ale struhala na struhaku na velkych slzickach. Islo to celkom rychlo a orechy boli take ako mali byt. mnamozne
sovka62
Nesmierne sa teším, že sa vám darilo a hlavne tomu, že ste pridali svoje skúsenosti a dobré nápady. Myslím, že takto sa nám tie trdelníky podarí priviesť do úplnej dokonalosti. Aj ja budem musieť piecť znova, jeden zo zaťov navrhol, že už nič iné nemám piecť a ak som predtým zbierala osem plechoviek skoro dva mesiace, teraz je rozbehnutá taká akcia, že mám obavy aby to u nás po chvíli nevyzeralo ako v zberných surovinách.
havino
dovolenky to je hrozné, nie som tu, nečítam a prídem tu o cenný recept, ešte že mi ho vyhodilo,ako podobný, či aký, ja pridám komentár takto: moja polovička sa bude čudovať, ked mu budem pivo núkať, vypi pivo, vypi pivo, v živote to odo mňa nepočul a nie je pivkár, pivo je v špajzi pre návštevy, pár krát do roka si aj on dá, no , ale teraz bude musieť, lebo ja chcem piecť môj obľúbený trdelnííííík, tak sa @sovka62 teším tvojmu receptu a všetkým tu tým radám okolo neho, že ked pôjdem okolo Tulipu, (v Martine), tam ho pečú, tak sa už len pousmejem, večne mi tam nosom krútilo, tá vôňa, no ale nebol až taký chutný,ako som kedysi skúsila na Dolniakoch, takže ked nazbieram plechovky, idem na to , máš ho ukážkový, čo aké spadnutie trošku, zosunutie, nech je chutný, cesto dobré, oriešky, no už si aj viem tú chuť predstaviť , dakujem za recept
sovka62
@havino , teším sa s tebou, bol naozaj výborný. Ale skús pridať len 250 ml mlieka (v recepte 350, mne sa cesto zdalo husté,tak som sto pridala, ale to bol asi dôvod, že sa z plechoviek zošuchovali).
jamalinka
aj ja som vyskúšala, robila som z 1/2 dávky a vyšlo mi na valčeku na cesto, ba srnčom chrbáte a na 5 plechoviciach od piva. Všetkých som vyhnala z domu (ak sa nepodarí nemusia vedieť, že som vyhodila) a začal sa experiment. Mala som strach ako to dopadne. No môžem napísať, že výborne. Na forme bezva, na válku super, akurát sa mi pôsobením tepla začalo cesto ťahať smerom dolu, použila som šparátko na prichytenie, súper. Cesto na 2 plechovkách sa začalo tlačiť smerom dolu(nakúkala som cez sklo) už som si myslelea, že je zle. Ale potom sa to zastavilo a na ostatných 3 plechoviciach sa cesto udržalo bez zosunutia. No keď som dopiekla prišla svokra, ktorá sa nevedela vynačudovať čo som to popiekla. Rozvoniaval celý dom a bolo to suprové. Keď sa mládež vrátila domov tak neverili vlastným očiam a viete si predstaviť ako mi to dobre padlo. No už len, aby bolo viac času na pečenie, stále čosi zaváram. V zime budeme vypekať a(pomaly priberať?)
sovka62
V nedeľu sme dostali trdelník, výslužka z trnavského jarmoku. Ochutnala som, cesto tvrdé, úplne sivé, vajce ani nevidelo, na vrchu štipka zomletých orechov, skrátka škoda peňazí. Tak či sa už podarí dokonalý tvar alebo nie, hlavne, že je chutný. Blahoželám, vyslúžiť si pochvalu od svokry, to stojí za námahu.
margaretka28


@sovka , tak som ich vyskúšala, ale namotávala som ich na plechové trubičky, tak sme mali takú miniverziu trdelníkov, ale recept výborný dakujem.:-)
sovka62
Prajem dobrú chuť, tvar ako tvar, hlavné je to dobré cesto a veeeľa orechov.
garanco
@sovka , včera som piekla trdelníky podľa receptu od @tatranky a podľa nápadu @Mia2404 , chuťovo boli výborné s množstvom orechov na vrchu, ale z tých plechoviek sa mi niektoré šmýkali dole, potom som ich obrátila na "hlavu", no na výstavu neboli, ale chutili. Tiež som si povedala, že ten nápad s valčekom bol asi najlepší. Najbližšie urobím podľa Tvojho receptu - až dnes som ho objavila!
sovka62
Konkurencia veľká, dúfam, že vám budú chutiť aj tie moje.
mesiar50
sovka Klobúk dole na takéto číslo by som si netrúfol.Vyzerajú veľmi OK.
Kura som už videl piecť na tradičnej sklenenej pivovej flľaške niečo musím
vyšpekulovať,lebo tie trdelníky vyzerajú ozaj dobre
zuzkabluzka
krasny recept, ulozila som a snad naberiem aj odvahu vyskusat... vyzeraju naozaj dobre, dam vediet, ako to dopadlo,lebo moja mama uz par receptov skusila a trdelniky boli tvrde...tieto su ukazkove :)
sovka62
@zuzkabluzka , po dopečení sú mäkké a ostanú také aj do druhého dňa. Ďalej netuším, aj tie čo vydržali do druhého dňa (pre dcéru) boli schované. Inak by bolo po nich.
Skúsila som podľa tohto receptu spraviť rožky, boli výborné tiež mäkké a bolo s nimi menej roboty. Takže aj tak sa dá.
samot
Bol vynikajúci :) 5* ! Ďakujem za super recept! :)
kimlo
Ja som sa v Skalici narodil a som na toto mesto pravom hrdy, viem ze prave trdlo sa opeka na drevenom uhli a recept nan pozna len par skalickych babiek, ale Tvoj recept je tak dokonaly pre domace pouzitie, ze ho vyslusam...
paploska
výborný recept, len trošku náročnejší na čas. no rada ho vyskúšam :-)
majo51
mam trubu s otačavím grilom a ihlica ražňa ma trojhranný prierez a chcel by som dať dve konzervy spolulebo sa daju upevniť s tými večkami čo pridržaju kura ale musím vyšpekulovať aby cesto sa neuvolnilo od toho "trdla" a neotačalo sa trdlo a cesto by stálo. Dam vedieť keď to vyskušam.
1x onika
sovka62
Tak to som zvedavá, otočný gril mám aj ja, počkám ako to dopadne u teba a môžem skúsiť aj ja.
používateľ nemá avatar
yva
yva
@sovka robila som dnes v bezlepkovej verzii a sú perfektné. Ani sa mi veľmi nešmýkali. Konečne si môže dať aj náš bezlepkáč. Vďaka.
sovka62
@yva , stačilo vymeniť múku za bezlepkovú, alebo si ešte niečo musela upravovať? Ak áno, skús to napísať, možno tvoja skúsenosť pomôže aj iným.
používateľ nemá avatar
yva
yva
@sovka , ubrala som tekutinu na cca 270, pridala 1 lyžičku guarovej gumy a dala som pol kocky droždia Fala. Hneď po upečení boli skvelé, mäkké, ale na druhý deň dosť stvrdli. Ale na chuti im to neubralo. Ešte sa len učím piecť bezlepkovo, takže vychytám "muchy".
beliana
Mohol by mi niekto poradiť, ako pridať recept do KK? Po novom to nemôžem nájsť... :(
olinka12
Dnes som piekla vaše trdelníky vydarili sa dala by som aj obrázok ale neviem ako? :D
alexola
Včera som hľadala recept na trdelník, ako prvý som našla práve tento recept. Keď som videla, kto je autorom, ďalší som ani nehľadala :) výborné cesto, my sme boli spokojní. Ďakujeme Sovka
sovka62
@Alexola (5.2.2017 13:25)
Ďakujem. ja už som ne ne skoro zabudla. Musím zase upiecť, nech sa rodina poteší. Skúšala som upiecť aj rožky, ako bolo spomenuté v jednom komentári, vytvarované cesto som potreba bielkom a pováľala v orechoch s cukrom. Neboli zlé, ale nebolo to celkom ono, tak som sa vrátila k plechovkám.
katka78
Dávnejšie uložený, ale až teraz vďaka komentáru od @Alexola pripomenutý a upečený. Zamiesila som v pondelok, ale piecť nakoniec nemohla, tak šupla cesto na noc do chladničky, však to mu len pomôže a piekla v utorok ráno.. čo mám povedať? Hanbím sa aj, ale len trochu, spráskala som celý jeden (ten menší) na posedenie. Ledva som počkala kým vychladne a potom tíško čakala aký tráviaci trest ma za to postihne. Našťastie, nebol žiadny. Už ani neviem
akými slovami chváliť tie odskúšané recepty, keď sú dobré. Budem sa opakovať, čo už? Vynikajúci, výborný! Veľká vďaka @sovi čka zlatá za recept, upečiem trdelník nabudúce aj rodičom. Cesto mäkulinké, vatičkové, pekne sa trhá na vrstvy pri jedení (neviem ako to opísať - driapkavé?), no jedna radosť! Na valčeku celkom dobre držalo, len koniec trošku chcel utekať,aj keď som ho "založila", to ešte nejako vymyslím do budúcna. Ešte raz ďakujem! Pekný deň želám :-)


zolik
povazujem za velmi prinosne, no jednoducho super, ze sa tieto postarsie recepty priebezne pripominaju. a mne pripomenuli letne prazdniny u mojej pratety, ktore som aj so sesternicou zo Straznice travievala v krasnej Skalici. samosamou, ze prave skalicke nemohli chybat.
sovka62
@Katka , máš ho ukážkový, tí čo predávajú drahé napodobeniny na jarmokoch a pod., sa od jedu musia hodiť o zem.
A viete, dievčence, že aj mne veľmi dobre padne, keď mi kvôli tomuto receptu pripomeniete Skalicu? Zo štyri razy sme sa tam vybrali na celodenný výlet a určite ešte zopár ráz zájdeme. Mesto má veľmi príjemnú atmosféru, je čisté, upravené a každý raz nájdeme niečo nové, zaujímavé. Veľmi sa mi tam páči.
katka78
@Sovka62 (9.2.2017 05:48) Prvá veta pobavila :-D Veru, chuti tohoto sa tie "pouličné" nevyrovnajú. Oni toho nemajú veľa spoločného ani so Skalickým originálom. Ten som jedla len 2x v živote. Možno sa tento rok podarí výlet do Skalice aj nám a okoštujem ho do tretice. Dovtedy mám výbornú "náhradu" :-)
sovka62
@Katka , ak sa vyberiete do Skalice, skús trdelník, ktorý pečú vo Františkánskych záhradách. To je ten pravý, originálny recept, pečený na trdle nad uhlím a dobrýýýý.....
torticka
@Sovka62 (9.2.2017 16:42) Sovka, mas pravdu, odtial je vyborny. Ja ho mam 3 x do roka, ked ide muz na navstevu k svojej sestre.

beatacsontosova
ahojte dievcence, tak po strasne dlhom case som sa odhodlala na trdelnik, vzdy som po nom pokukavala, aj som si kupila take rolky na trdelnik (milujem ten obchod, ale nepustajte ma don prosim...VZDY tam nieco kupim a uz to fakt nemam kam davat :-) dneska drahy zdrhol do prace, ja som si spravila pauzicku doma a mrle ma zacali zrat nad trdelnikom. tak supho do kuchyne, zarobit cesticko (robila som iba z jedneho vajca), to mi uplne nadherne vykyslo po ca hodine (pridala som este kusok muky a dala iba pomer z 250ml mlieka), potom som ho krasne natocila na tie valceky a supla piect. ta vona ma lakala furt chodit od pocitaca do kuchyne :-) trosku sa mi trdelniky polubkali tak su na jednom mieste splostene tam kde sa chvilu dotykali, potom som ich priebezne otacala...nadherne sa upiekli, uz jeden jaksi posiel ku kavicke :-) su trosku mensie, ale tak na jedno posedenie akurat :-) vynikajuci recept, absolutne nic nechyba, coskoro robim opat :-)


1x haji
beatacsontosova
a este tie rolky :-) dobre sa s nimi manipuluje, nepotiera sa, super zliezlo...akurat su dost blizko pri sebe, nabuduce mozno upeciem kazde zvlast a urcite vacsie :-) no co by som chcela z 90g muky na jeden valcek, ze?


1x haji
45678
@Beatacsontosova (9.11.2018 11:17)

Vydarili sa, vyzeraju lákavo, valčeky som tiež kúpila,no nepoužila,ako píšeš,vždy sa niečo zíde :-))
@sovka , navnadili si ma,asi tiež vyskúšam, a rovno na valčeky.
kittyb
Viete mi poradiť, čo som urobila zle, keď sa mi pri pečení moje nádherné trdelníky skĺzli z plechovky?
johankajanka
Baby ako to robíte aby sa vám cesto pri pečení nezosmykalo dolu, vyskúšala som recept, chuť výborná ale každý jeden trdelnik mi v trube sklzol dolu a nevyzeralo to dobre
salinka
@sovka , ďakujem veľmi pekne za recept. Minitrdelniky som obalovala v zmesi drvených orechov, škorice a cukru. Výborné 🥰


salinka
@sovka , ďakujem veľmi pekne za recept. Minitrdelniky som obalovala v zmesi drvených orechov, škorice a cukru. Vynikajúce 🥰




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia