Pistáciová torta
Torta v štýle dubajskej čokolády
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
50 (+ chladenie) minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup- Na korpus vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh. Sypké zložky spojíme a striedavo so snehom zľahka primiešame k vaječnej pene. Korpus nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20-25 minút. Korpus necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy.
- Na chrumkavú vrstvu (kadayif rezance) zmiešame všetky suroviny okrem pistáciovej pasty a medu. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka a spravíme na ňom malú dierku. Rozohrejeme panvicu a hmotu na ňu striekame
v dlhých rezančekoch, opečieme ako palacinky dozlatista.
- Hotové kadayif rezance necháme vychladnúť a nožom nakrájame na menšie kúsky, ktoré zmiešame s pistáciovou pastou. Podľa chuti osladíme lyžicou medu.
- Na krém roztopíme bielu čokoládu (nad parou alebo v mikrovlnnej rúre, ale pozor, aby sa nepripálila) a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame.
- Roztopenú čokoládu primiešame k ostatným surovinám na krém.
- Ideme vrstviť. Do formy vložíme dookola fóliu a naspodok položíme narovno zrezaný korpus. Naň rozotrieme chrumkavú vrstvu a dáme na chvíľu stuhnúť do chladu. Následne rozotrieme krém a opäť dáme stuhnúť do chladu.
- Na záver polejeme ganážou, ktorú pripravíme tak, že čokoládu so smotanou spolu roztopíme a premiešame, pre lesk môžeme pridať kvapku rastlinného oleja. Tortu dáme stuhnúť do chladničky.
- Stuhnutú tortu vyberieme z obruče, odstránime fóliu a nakrájame. Dozdobíme pistáciami a jedlým zlatom.
|