Pistáciová torta

Torta v štýle dubajskej čokolády

Autor receptu: redakcia

12
porcií
50 (+ chladenie) minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na korpus vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh. Sypké zložky spojíme a striedavo so snehom zľahka primiešame k vaječnej pene. Korpus nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20-25 minút. Korpus necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy.
  2. Na chrumkavú vrstvu (kadayif rezance) zmiešame všetky suroviny okrem pistáciovej pasty a medu. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka a spravíme na ňom malú dierku. Rozohrejeme panvicu a hmotu na ňu striekame v dlhých rezančekoch, opečieme ako palacinky dozlatista.
  3. Hotové kadayif rezance necháme vychladnúť a nožom nakrájame na menšie kúsky, ktoré zmiešame s pistáciovou pastou. Podľa chuti osladíme lyžicou medu.
  4. Na krém roztopíme bielu čokoládu (nad parou alebo v mikrovlnnej rúre, ale pozor, aby sa nepripálila) a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame.
  5. Roztopenú čokoládu primiešame k ostatným surovinám na krém.
  6. Ideme vrstviť. Do formy vložíme dookola fóliu a naspodok položíme narovno zrezaný korpus. Naň rozotrieme chrumkavú vrstvu a dáme na chvíľu stuhnúť do chladu. Následne rozotrieme krém a opäť dáme stuhnúť do chladu.
  7. Na záver polejeme ganážou, ktorú pripravíme tak, že čokoládu so smotanou spolu roztopíme a premiešame, pre lesk môžeme pridať kvapku rastlinného oleja. Tortu dáme stuhnúť do chladničky.
  8. Stuhnutú tortu vyberieme z obruče, odstránime fóliu a nakrájame. Dozdobíme pistáciami a jedlým zlatom.