Torta Princezná z Krka fotorecept
Foto: Pn
Tento recept (chorvátsky názov Krčka kneginja) je pôvodný z ostrova Krk. Suseda ma poprosila, aby som jej upiekla tortu k narodeninám. Torta Zobraziť celý popisTento recept (chorvátsky názov Krčka kneginja) je pôvodný z ostrova Krk. Suseda ma poprosila, aby som jej upiekla tortu k narodeninám. Torta ma veľmi prekvapila. Je veľmi chutná, cítiť v nej všetko, čo by ste našli v záhradách na ostrove - pomaranče, citróny, sušené figy a ďalšie ingrediencie. Budem rada ak ju vyskúšate...
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Na 1 korpus (budeme pripravovať 3 korpusy): | |
5 ks |
|
na špic noža |
|
100 g |
|
65 g (nasekaná alebo nastrúhaná) |
|
65 g |
|
30 g |
|
30 g sekané |
|
30 g sekané |
|
20 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Sirup: | |
160 ml |
|
100 ml |
|
40 ml |
|
60 g |
|
Plnka: | |
2 bal. |
|
160 g |
|
1 l |
|
375 g (125+250 g) |
|
15 ks |
|
250 g (100+150 g) |
|
130 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Tortovú formu s priemerom 26 cm vystlieme papierom na pečenie. V mise zmiešame nasekanú alebo nastrúhanú čokoládu, mleté mandle, nasekané mandle, nasekané orechy, nasekané sušené figy, strúhanku, nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru. Prstami dobre vymiešame, aby sa figy nezalepili ale pekne rozdvojili.
-
2
Bielky so štipkou soli vyšľaháme v mixéri. Keď sú tuhé, pomaly pridávame cukor a mixujeme ešte 4 minúty.
-
3
Pripravenú suchú zmes vmiešame šľahacou metličkou do bielkového snehu a dáme do formy. Opatrne vidličkou vyhladíme a dáme piecť do rúry, vopred vyhriatej na 175 °C. Pečieme 23-25 minút.
-
4
Takto upečieme 3 korpusy.
-
5
Kým sa chladia korpusy, pripravíme si plnky. Zmiešame 160 g Gustinu, 100 g kryštálového cukru a 2 bal. vanilkového cukru. Pridáme 2 dcl mlieka a vymiešame. 8 dcl mlieka dáme variť a pridáme zmes Gustin - cukor - mlieko. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
-
6
Žĺtky so 150 g kryštálového cukru vymiešame na penu 2-3 minúty. Potom misu dáme nad paru a miešame metličkou 20 minút, kým nevznikne hustý krém. Necháme vychladnúť.
-
7
Do misy dáme vychladnutý pudingovú kašu a vmiešame do nej 125 g masla. K tomuto krému potom striedavo pridávame vymiešaný žĺtkový základ a 250 g masla. Vymiešame dohladka.
-
8
Takto pripravený krém rozdelíme na tri časti a to tak, že si odvážime 2x740 gramov krému a 1x440 gramov. Do prvej misky s krémom vmiešame roztopenú čokoládu na varenie, do druhej roztopenú mliečnu čokoládu a do tretej, kde je najmenej krému roztopenú bielu čokoládu. Môj krém s bielou čokoládou vyzerá žlto, lebo som mala domáce vajíčka. Z krému s čokoládou na varenie si odložíme 6 lyžíc, rovnako aj z krému s mliečnou čokoládou. Tieto dve plnky si vymiešame spolu a to budeme mať na ozdobu.
-
9
Uvaríme si sirup s vodou, cukrom, pomarančovou a citrónovou šťavou. Varíme, len kým sa roztopí cukor.
- 10
Môžeme začať plniť tortu. Prvý korpus polejeme teplým sirupom (ak korpus nesaje tekutinu, popichajte ho vidličkou), natrieme plnku s čokoládou na varenie. Položíme druhý korpus, polejeme sirupom a natrieme plnku s mliečnou čokoládou. Navrch dáme tretí korpus a natrieme plnku s bielou čokoládou. Boky torty potrieme čokoládovou plnkou, ktorú sme si odložili, trochu si z nej ešte necháme na ozdobu na vrch torty. Druhý deň dozdobíme tortu podľa svojho vkusu. Môžeme dať sekané mandle, figy a orechy...
- 11
Ja som zdobila k narodeninám.
- 12
Tu je rez torty.
- 10
Áno bola.Môžem povedať, že som sa aj ja prekvapila