Čokoládová torta
Čokoládová torta

Torta Princezná z Krka fotorecept

pn - fotkapn, 20. januára 2020
Torta Princezná z Krka (fotorecept)
Foto: Pn

Tento recept (chorvátsky názov Krčka kneginja) je pôvodný z ostrova Krk. Suseda ma poprosila, aby som jej upiekla tortu k narodeninám. Torta ma veľmi prekvapila. Je veľmi chutná, cítiť v nej všetko, čo by ste našli v záhradách na ostrove - pomaranče, citróny, sušené figy a ďalšie ingrediencie. Budem rada ak ju vyskúšate...

26-28
porcií
60 minút
príprava
23-25 minút
na 175 °C

Suroviny

Na 1 korpus (budeme pripravovať 3 korpusy):
5 ks
na špic noža
100 g
65 g (nasekaná alebo nastrúhaná)
65 g
30 g
30 g sekané
30 g sekané
20 g
1 KL
1 KL
Sirup:
160 ml
100 ml
40 ml
60 g
Plnka:
2 bal.
160 g
1 l
375 g (125+250 g)
15 ks
250 g (100+150 g)
130 g
150 g
150 g
Na ozdobu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tortovú formu s priemerom 26 cm vystlieme papierom na pečenie. V mise zmiešame nasekanú alebo nastrúhanú čokoládu, mleté mandle, nasekané mandle, nasekané orechy, nasekané sušené figy, strúhanku, nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru. Prstami dobre vymiešame, aby sa figy nezalepili ale pekne rozdvojili.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky so štipkou soli vyšľaháme v mixéri. Keď sú tuhé, pomaly pridávame cukor a mixujeme ešte 4 minúty.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravenú suchú zmes vmiešame šľahacou metličkou do bielkového snehu a dáme do formy. Opatrne vidličkou vyhladíme a dáme piecť do rúry, vopred vyhriatej na 175 °C. Pečieme 23-25 minút.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto upečieme 3 korpusy.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa chladia korpusy, pripravíme si plnky. Zmiešame 160 g Gustinu, 100 g kryštálového cukru a 2 bal. vanilkového cukru. Pridáme 2 dcl mlieka a vymiešame. 8 dcl mlieka dáme variť a pridáme zmes Gustin - cukor - mlieko. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Žĺtky so 150 g kryštálového cukru vymiešame na penu 2-3 minúty. Potom misu dáme nad paru a miešame metličkou 20 minút, kým nevznikne hustý krém. Necháme vychladnúť.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misy dáme vychladnutý pudingovú kašu a vmiešame do nej 125 g masla. K tomuto krému potom striedavo pridávame vymiešaný žĺtkový základ a 250 g masla. Vymiešame dohladka.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pripravený krém rozdelíme na tri časti a to tak, že si odvážime 2x740 gramov krému a 1x440 gramov. Do prvej misky s krémom vmiešame roztopenú čokoládu na varenie, do druhej roztopenú mliečnu čokoládu a do tretej, kde je najmenej krému roztopenú bielu čokoládu. Môj krém s bielou čokoládou vyzerá žlto, lebo som mala domáce vajíčka. Z krému s čokoládou na varenie si odložíme 6 lyžíc, rovnako aj z krému s mliečnou čokoládou. Tieto dve plnky si vymiešame spolu a to budeme mať na ozdobu.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvaríme si sirup s vodou, cukrom, pomarančovou a citrónovou šťavou. Varíme, len kým sa roztopí cukor.

  10. 10

    Môžeme začať plniť tortu. Prvý korpus polejeme teplým sirupom (ak korpus nesaje tekutinu, popichajte ho vidličkou), natrieme plnku s čokoládou na varenie. Položíme druhý korpus, polejeme sirupom a natrieme plnku s mliečnou čokoládou. Navrch dáme tretí korpus a natrieme plnku s bielou čokoládou. Boky torty potrieme čokoládovou plnkou, ktorú sme si odložili, trochu si z nej ešte necháme na ozdobu na vrch torty. Druhý deň dozdobíme tortu podľa svojho vkusu. Môžeme dať sekané mandle, figy a orechy...

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja som zdobila k narodeninám.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu je rez torty.

    Torta Princezná z Krka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Veľmi sa mi páčia najmä tie korpusy. Ja nie som veľmi zdatná pekárka/cukrárka, ale mám chuť vyskúšať to cesto. Pripadá mi, že chutný by bol aj samotný korpus ako koláč-chlebíček. Vďaka za inšpiráciu.
2x pn, haji