Foto: ludo123
3 roky praxe v dvoch pizzeriach ma doviedol k naj receptu na pizza cesto. Skúšal som niekoľko variantov, ale tento je najlepší.
porcie
príprava
na 230 °C
Suroviny
1 kg |
|
1 kocka |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 dl |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
Paradajková omáčka: | |
3 ks |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
2 strúčiky |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Z múky, vlažného mlieka, cukru a droždia si spravíme kvások, počkáme kým sa nám urobí.
- 2
Pridáme vodu, vajce, soľ, sódu bikarbónu, pivo,olej a med. Cesto poriadne vypracujeme, aby sa nám nelepilo na ruky, zopár krát cestom hodíme o dosku aby sa uvoľnil lepok, cesto viac na seba naviaže. Necháme ho odstáť pod utierkou aspoň hodinu.
- 3
Potom cesto rozdelíme na 4 diely, vypracujeme v rukách do tvaru guľky, obalíme v hladkej múke a uzavrieme do sáčku. Cestá potom dáme do chladničky zas aspoň na hodinu odležať.
- 4
Medzitým si nachystáme paradajkovú omáčku z paradajok ošúpaných v horúcej vode, ktoré rozmixujeme, pridáme cukor, soľ a oregano. Ingrediencie na pizzu si nachystá každý sám podľa svojich chuťi.
- 5
Vyberieme cesto zo sáčku, jemne si naolejujeme ruky a cesto sa v rukách snažíme rozťahovať na požadovanú veľkosť na plech. Na pripravené cesto dáme paradajkovú omáčku a kladieme ingrediencie, podotýkam, že syr by mal byť aspoň 40 %.
- 6
Pečieme na 230 stupňov asi 6 až 8 minút, po vybratí potrieme kraje olejom zmiešaným s cesnakom. Dobrú chuť prajem.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ano, aj ten slavny Talian, co chodi do TV varit, dava pivo do cesta
Podivej se zde blog.giallozafferano.it/valeriaciccotti/impasto-pizza-alla-birr...
pivo se pridat muze, ale zbytek je pak o necem jinem.
Dáva sa len trocha,pivo obsahuje kvasinky,pomáha kvasu
Nikto netvrdí že je to talianske,recept je podľa mňa ako inšpirácia pre niektorých,treba vyskušať
pizza je len jedna, tak ako na slovensku napriklad prava bryndza, ak zmenite recept uz to nemoze byt bryndza, to isté platí pre pizzu a tak nech sa páči: www.pizzanapoletana.org
Pizza sa sklada zo 4 zloziek: voda , muka, sol a drozdie.....
Farina: 100%;
Acqua: dal 62,5-55,5% rispetto al peso della farina;
Sale: dal 2,2 al 3,7% rispetto al peso della farina;
Lievito: - lievito di birra fresco: dallo 0,0055 al 0,187% rispetto al peso della farina; - lievito di birra secco: dallo 0,0018 allo 0,063% rispetto al peso della farina; - lievito madre: 5-20% rispetto al peso della farina.
Ecco il peso degli ingredienti per 1 litro di acqua: Farina: da 1.600 a 1.800 gr; Acqua: 1.000 ml;
Sale: da 40 gr a 60 gr;
Lievito: - lievito di birra fresco: da 0,1 gr a 3 gr; - lievito di birra secco: da 0,03 gr a 1 gr; - lievito madre: da 80 gr a 360 gr.