Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. januára 2015
Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept)
Foto: pusta

Milujem pohodlné sviatočné varenie, túto úžasnú delikatessu sme mali na obed na Nový rok 2015, príprava je veľmi jednoduchá, výsledok veľmi chutný, ponúkam recept Zobraziť celý popisMilujem pohodlné sviatočné varenie, túto úžasnú delikatessu sme mali na obed na Nový rok 2015, príprava je veľmi jednoduchá, výsledok veľmi chutný, ponúkam recept milovníkom jemného teľacieho mäsíčka:-)

6 osôb
porcií
20 minút
príprava
15/45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

cca 1000 g
5 veľkých strúčikov
1 ks veľká
2 vetvičky ( alebo sušený)
podľa chuti čerstvo mleté
podľa chuti
250 ml suché
3 PL (alebo slnečnicový)
Podľa potreby:




Postup

  1. 1

    Teľacie pliecko som odblanila, tuk som ponechala, umyla, osušila kuchynskou papierovou utierkou, previazala som ho kuchynským povrázkom, aby pri pečení pekne držalo tvar,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...husto som ho prešpikovala cesnakom,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...položila som ho do pekáča, osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z každej strany....

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...posypala som ho lístkami tymiánu a jednu vetvičku som ešte dala na mäsko,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som rozmarín,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...preliala som mäsko olejom,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vložila som cibuľu pokrájanú na hrubšie kliny,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...priliala som Chardonnay a nechala som mäsko marinovať celkom 4 hodiny, každú pol hodinu som mäsko otočila vo vínovo - olejovej marináde,....

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom som mäsko vložila piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, aby sa mäsko na povrchu zatiahlo a vytvorila sa na povrchu chutná kôrčička, ...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...po 15 - tich minútach som pekáč vybrala a prikryla na tesno alobalom,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vložila som späť do rúry, piekla som na tej istej funkcii pri zníženej teplote na 180 stupňov C za častého prelievania vypečenou šťavou do mäkka - u mňa ešte 45 minút, potom som mäsko vybrala na dosku, prikryla alobalom, nechala som ho 20 minút odpočívať a ostrým nožom som ho pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm.

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Plátky teľacieho pliecka som dala na výpek s cibuľou, ako prílohu som servírovala zemiakové pyré s jednoduchým šalátom z poľníčka s citrónovou šťavou.

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    záber zblízka, je krásne vidieť špikovanie cesnakom, mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývalo na jazyku, malo úžasnú chuť vína a byliniek, po ktorých krásne voňalo. Rozhodla som sa miesto tradičných novoročných vyprážaných rezňov pre pečené jemné teľacie mäsíčko, čo moji chlapi veľmi ocenili, podávala som k nemu dobre vychladené Chardonnay, ktoré bolo vynikajúcim doprovodom sviatočného obeda. Dobrú chuť prajem! :-)

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

pusta1
Milá@safran , veľmi pekne daujem.
názov všaj tentokrát ponechám, pod týmto názvom som ho kúpila, to však nie je dôvod, ale názov je už beztak dlhý.
pusta1
Milá@safran , veľmi pekne dakujem.
názov však pre tentokrát ponechám, pod týmto názvom som ho kúpila, to však nie je dôvod, ale názov je už beztak dlhý.
1x pusta1
dandika1
@pusta tesim sa Tvojmu rcp.postup zrozumitelny,foto pekne,ochuti ani nehovorim,uz je ulozeny telacie asi nezozeniem ,ale kupila som tento tyzden z mladej jalovice(doma chovanej)tak by som to vyskusala.Bol by v tom velky rozdiel,pravda pri dlhosom peceni???Vdaka ...
1x pusta1
safran
v názve ho nemáš - netreba ho meniť... len trocha osvety, lebo všade píšu polníček, v jedinom obchode som videla správnu menovku
pusta1
Milá@safran , nemala som na mysli názov receptu, ale celý oficiálny botanický názov valeriánky, áno v obchodoch je to tak, ako píšeš/píšeme :-)
1x pusta1
pusta1
@dandika1 , neviem ti na toto presne odpovedať, mäsko z mladej jalovičky, ešte k tomu domácej,som ešte nikdy nerobila, iste je však tiež lahodné mäsíčko, potom prispôsobiť iba čas pečenia a výsledok bude famozny :-)
len smelo vyskúšaj, určite si pochutnáš :-)
dakujem za pochvalu.
PF 2015 ti prajem.
1x pusta1
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá pusta, perfektný recept,zrozumiteľný postup a vynikajúca chuť. Už aj to s 5 * ukladám do KK a v dohľadnej dobe vyskúšam. V roku 2015 prajem veľa invencie,zdravia, pokoja a šťastia Tebe i Tvojej milej rodinke.
1x pusta1
pusta1
Milý@asu , budem veľmi rada, ak vyskúšaš :-)
tvoje hodnotenie ma nesmierne teší, vážim si to od teba.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a 5*.
Aj ja Tebe prajem v Novom roku 2015 veľa pevného zdravia, šťastia, lásky radosti, pohody a veľa dobrých ľudí kolo teba :-)
nevysychajúcu studnicu tvorivej fantázie a dobré varenie :-)))
dakujem za Tvoje krásne želanie!
1x pusta1
pusta1
@marikahr , súhlasím :-)
som rada, že sa ti môj recept páči. :-)
tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
dakujem.
1x pusta1
marika21
Recept vynikajúco popísaný. Vyzerá to veľmi chutno- na zjedenie. Oči som si popásla.*****
pusta1
@marika21 ,snažím sa recepty popísať zrozumiteľne nielen oči si si
popásla, verím, že aj tvoje chuťové bunky by si prišli na svoje :-)
dakujem za krásne hodnotenie a za 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia