Teľacie fašírky
Teľacie fašírky

Teľacie fašírky pečené v rúre fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 2. februára 2019

Niekto nedá dopustiť na smažené fašírky, ja nedám dopustiť na pečené. Nemusím sa báť horúceho, pŕskajúceho oleja a je to aj zdravšie :-)

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g (teľacie alebo iné)
2 strúčiky
1 ks stredne veľká
2 ks
1 ks
100 g
1 ČL
Na obaľovanie:
1 ks
 (masť)




Postup

  1. 1

    Ako prvé si osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu na oleji/masti a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Mleté mäso (ľubovoľné) rozmrvíme do misky. Rožky namočíme do studenej vody, vyždímame ich a bez vody ich pridáme k mäsu. Pridáme vajíčko, 2 strúčiky cesnaku, ČL soli a mleté čierne korenie na špičku ČL. Nezabudneme pridať vychladnutú cibuľku a poriadne premiešame.

  3. 3

    Nakrájame si tvrdý syr na kocky, z mäsovej hmoty odoberieme tak akurát do dlane a vytvoríme fašírku.

    Teľacie fašírky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytvarované fašírky obalíme najprv v rozľahanom vajíčku a potom v strúhanke. Hotové fašírky ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.

    Teľacie fašírky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každú fašírku položíme plátok masla a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250 °C na 30 minút.

    Teľacie fašírky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syr trošku vytiekol, ale na chuti to neubralo. Ale ak máte nejaké tipy, ako zabrániť syru vytekať, tak sem s nimi :)

    Teľacie fašírky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávať môžeme so zemiakovou kašou a ľubovoľnou zeleninou. Dobrú chuť. Poznámka: Z tohto množstva mi vyšlo 12 malých fašíriek.

    Teľacie fašírky pečené v rúre (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
Aj ja uprednostňujem pečenie pred vyprážaním. A ešte radšej mám fašírku pečenú vcelku. Dá sa kadeako plniť, alebo aj bez ničoho a je raz dva urobená. Takto za syrom je to fantastické tiež.
imaginarium
@Denyany (2.2.2019 12:44)

Áno. Aj moja mama tak robí v celku. V podstate takú roládu a dáva tam vždy do jednej uvarené vajíčka a do druhej klobásky a sú výborné. Ja som na to ešte nenabrala odvahu, ale raz to určite vyskúšam :)
haji
Též peču v celku, plněnú nohavicu. Peču s pokrievkou, trochu podleju. No a nahoru zabodnu maličké kúsky slaniny - tedy po našem špeku. Krájím špek chladný, tím je zaručen malý tvar. Pozapichuji nahoru, po celé délce nohavice. Přelévám výpekem. Tak je zaručena šťavnatost. Mleté mix nebo jen vepřové. Přiznám se, že telecí mleté jsem ještě nedělala. Plním vajcem, někdy přidám sýr, papriku - podle toho co mám. Chce to trochu cviku zabalit, jde to natrénovat. Nejhorší smrt je z leknutí. Takže nebát se a jde to. Pěkný recept, trošku sušší, ale chutnalo by mi. Krásná fota! Obdivuji tvoji trpělivost a šikovnost!
haji
@Imaginarium (2.2.2019 12:56)
To hlavní, zamotání : Mleté maso ochutím /podle zvyklostí a momentální chuti/ a jakmile je hmota kompletní, tak s ní několikrát "plácnu" na čistou kuchyňskou desku. Někde jsem to načetla, že tak se vyženou vzduchové bubliny a hmota zkompaktní. Též to chce cvik, ale dnes už bouchám celou masovou hmotou jedna radost. Natáhnu si patřičně velký kus igelitu /rozstřižený velký sáček/, trochu jej potřu olejem a naposledy maso "plácnu" doprostřed. Pak kopec roztlačím na požadovanou velikost /aby mi hotová nohavice vešla do kastrolu/. na bližší delší hranu naskládám náplň a opatrně stočím pomocí igelitu. Dno kastrolu vymažu masťou /olejem/ a dovedně nohavici přesunu dovnitř. Dbám na to, aby naspodu byl závěr rolády. Tak se nerozjede, váha masa to udrží. No a nahoru, jak jsem výše popsala natlačím kousky špeku. Snad jsem to popsala detailně. Klidně se zeptej, pokud to není dost jasné. Snad jsem pomohla přiblížit práci s mletým masem. Jo a je lepší dávat raději méně vajec, aby nebyla masa příliš řídká - neudrží pak tvar rolády a "slehne" do stran.
afataga
Ja tiez radsej peciem v rure hlavne kvoli tomu, ze su vsetky hotove naraz a ked obcas vyprazam, tak jedine na masti. Ja syr nastruham rovno do masa, je to sice ine, ale tiez dobre. Aj tvoje su urcite dobre, mne by vyteceny syr nevadil.
haji
@Imaginarium (2.2.2019 18:01)
Rádo se stalo, to ani nejsou rady - ale nasbírané zkušenosti, ověřené v praxi. Neboj, také mám plno nepokořených hor a pohoří. Jeden se pořád učí. Hezký večer!
kontes
Aj ja robím roladu v rure.A ked môžem poradiť vždy vo forme na srnčí chrbát.Vysteliem alobalom ,vysteliem mletým mäsom.Dám plnku(klobása,vajcia,syr,praženica,no podla fantázie).Prikryjem mletým mäsom prekryjem alobalom.Dám do pekáčika s vodou a dám piecť.Pred koncom preklopím na pekáčik,dám dole alobal,a dám chvílu zapiecť.Mňamka.
marika9
Dnes varím presne to, čo je na Tvojom obrázku, len syr som nastrúhala do mäsa. Pečenie v rúre je veľmi dobrá vec. Okrem toho, že je jedlo zdravšie je to aj menej pracné. Čo sa týka vytekania syru, skús čo najbledší druh syra, mal by byť menej mastný a teda aj menej roztekavý.
leaela
Radsej nech sa sa syr rozteka.....
Nieje syr ako syr,do mnohych davaju rastlinne tuky,to by sa uz syrom volat ani nemalo.@Marika9 radsej vyberaj podla zlozenia ako podla farby.....
Peknu nedelu prajem vsetkym ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia