Teľacia roláda s omeletou, parmezánom a so špenátom
mesačník Varecha, 17. apríla 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Mäsové rolády sú tradičnou veľkonočnou špecialitou. Jemné teľacie mäso v kombinácii s lístkami mladého špenátu, omeletou a parmezánom dodajú jedlu nádych luxusu.
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
800 g |
|
100 g |
|
400 g |
|
50 g |
|
1 strúčik |
|
3 ks |
|
20 g strúhaný |
|
5 PL |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
1 vetvička |
|
4 lístky |
|
|
|
|
|
Príloha: | |
800 g |
|
|
|
50 ml |
|
1/2 zväzku |
|
Postup
-
1
Špenát preperieme v studenej vode a necháme odkvapkať. V hlbokej panvici rozohrejeme polovicu masla, pridáme najemno nakrájaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Po častiach pridáme špenát, dochutíme soľou a krátko necháme zvädnúť.
- 2
Mäso narežeme na tenký plát, zľahka naklepeme, osolíme a rozložíme naň slaninu.
- 3
Vajcia rozšľaháme, dochutíme soľou a čiernym korením, zmiešame s nastrúhaným parmezánom. Vo veľkej panvici rozohrejeme zvyšné maslo a nalejeme do nej vaječnú zmes. Teplotu zmiernime a omeletu upečieme tak, aby z hornej strany zostala vláčna. Pripravenú omeletu položíme na mäso a slaninu a poukladáme na ňu špenát. Plát zavinieme do rolády a previažeme potravinárskym špagátom.
- 4
V panvici rozpálime olej a roládu opečieme zo všetkých strán dozlatista. Preložíme ju do pekáča. K výpeku na panvici nalejeme víno, krátko povaríme, aby sa odparil alkohol, a nalejeme do pekáča k roláde. Prilejeme vývar, pridáme bylinky a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 50 minút domäkka.
- 5
Príloha: Zemiaky umyjeme a vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme asi 10 minút do polomäkka. Potom ich scedíme, rozkrojíme na polovice, premiešame s olejom, so soľou a s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Rozložíme ich na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút dozlatista.
- 6
Roládu podávame s pečenými zemiakmi a a so šťavou z pečeného mäsa. Môžeme podávať s čerstvými lístkami mladého špenátu, ktoré dochutíme dresingom z citrónovej šťavy, medu, olivového oleja a zo štipky soli.
Tiež teľacia roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu