Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou fotorecept

jarco - fotkajarco, 28. novembra 2010
Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept)
Foto: jarco

Po dlhšej prestávke som sa konečne dostal k poriadnemu vareniu. Inšpirácia prišla u mäsiara, kde som uvidel teľaciu sviečkovicu. Vyzerala tak, že sa z nej budú dať nakrájať malé filets mignon, ktoré z bežnej šviečkovice urobíte len dva, zo špičky. A pretože je to teľacina, v našej soft-vegetariánskej domácnosti budú steaky priechodnejšie ako z iného mäsa... Všetci sme si pochutili.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
150 g
500 g
250 g
100 ml
1/2 ks
1 strúčik
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso som deň vopred očistil a nakrájal na plátky hrubé cca 5 cm.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odrezky z mäsa som dal variť do malého množstva vody spolu s kúskom zelenej stonky póru, nakrájaným hlúbikom brokolice, bobkovým listom a novým korením. Odrezky z takého drahého mäsa by bola škoda vyhodiť a vývar sa mi zajtra zíde do omáčky.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kúsky teľacieho som potrel zmesou olivového oleja a francúzskej horčice a odložil do chladničky.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň som hneď ráno vytiahol mäso z chladničky, poobracal a nechal stáť v izbovej teplote. Pred varením (bol to nedeľný obed) som ako prvé zapol rúru. Potom som očistil brokolicu a dal ju variť nad paru.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som zo všetkých strán rýchlo opiekol na grilovacej panvici.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiestnil som mäso do misky z varného skla a zakryté vložil do rúry rozohriatej na 200 C na približne 10 minút. Mne osobne by stačilo nechať steaky po ugrilovaní len trochu v teple odležať, ale doma nie som sám a teľacina sa vraj má konzumovať len dobre prepečená.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechal som roztopiť maslo, pridal do neho najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, opražil na strednej teplote do mäkka. Zaprášil som múkou a ešte trochu za stáleho miešania opražil.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridal som vývar pripravený včera večer (na mäse z neho si už pochutil pes :) aj so zeleninou, ktorá sa v ňom varila. Nechal som prevrieť a rozmixoval ponorným mixérom. Omáčku som dochutil strúhaným parmezánom, soľou, bielym korením a zjemnil smotanou na varenie. Ešte raz som za stáleho miešania nechal prevrieť.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Steaky som vytiahol z rúry, osolil, okorenil čerstvo namletým farebným korením, a podával s cestovinami (mal som špeciálne taglioline al barolo s červeným vínom, ktoré som ochutil nadrobno nakrájanými sušeným paradajkami v oleji, trochu toho oleja som použil aj na omastenie cestovín) a s omáčkou. A ešte s brokolicou dusenou na pare - na fotkách nie je, bo som si na ňu spomenul až pri jedle, keď boli taniere rozbabrané :-)

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu