Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou fotorecept

jarco - fotkajarco, 28. novembra 2010
Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept)
Foto: jarco

Po dlhšej prestávke som sa konečne dostal k poriadnemu vareniu. Inšpirácia prišla u mäsiara, kde som uvidel teľaciu sviečkovicu. Vyzerala tak, že sa z nej budú dať nakrájať malé filets mignon, ktoré z bežnej šviečkovice urobíte len dva, zo špičky. A pretože je to teľacina, v našej soft-vegetariánskej domácnosti budú steaky priechodnejšie ako z iného mäsa... Všetci sme si pochutili.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
150 g
500 g
250 g
100 ml
1/2 ks
1 strúčik
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso som deň vopred očistil a nakrájal na plátky hrubé cca 5 cm.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odrezky z mäsa som dal variť do malého množstva vody spolu s kúskom zelenej stonky póru, nakrájaným hlúbikom brokolice, bobkovým listom a novým korením. Odrezky z takého drahého mäsa by bola škoda vyhodiť a vývar sa mi zajtra zíde do omáčky.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kúsky teľacieho som potrel zmesou olivového oleja a francúzskej horčice a odložil do chladničky.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň som hneď ráno vytiahol mäso z chladničky, poobracal a nechal stáť v izbovej teplote. Pred varením (bol to nedeľný obed) som ako prvé zapol rúru. Potom som očistil brokolicu a dal ju variť nad paru.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som zo všetkých strán rýchlo opiekol na grilovacej panvici.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiestnil som mäso do misky z varného skla a zakryté vložil do rúry rozohriatej na 200 C na približne 10 minút. Mne osobne by stačilo nechať steaky po ugrilovaní len trochu v teple odležať, ale doma nie som sám a teľacina sa vraj má konzumovať len dobre prepečená.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechal som roztopiť maslo, pridal do neho najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, opražil na strednej teplote do mäkka. Zaprášil som múkou a ešte trochu za stáleho miešania opražil.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridal som vývar pripravený včera večer (na mäse z neho si už pochutil pes :) aj so zeleninou, ktorá sa v ňom varila. Nechal som prevrieť a rozmixoval ponorným mixérom. Omáčku som dochutil strúhaným parmezánom, soľou, bielym korením a zjemnil smotanou na varenie. Ešte raz som za stáleho miešania nechal prevrieť.

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Steaky som vytiahol z rúry, osolil, okorenil čerstvo namletým farebným korením, a podával s cestovinami (mal som špeciálne taglioline al barolo s červeným vínom, ktoré som ochutil nadrobno nakrájanými sušeným paradajkami v oleji, trochu toho oleja som použil aj na omastenie cestovín) a s omáčkou. A ešte s brokolicou dusenou na pare - na fotkách nie je, bo som si na ňu spomenul až pri jedle, keď boli taniere rozbabrané :-)

    Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Inak na tej omáčke mne samému prekážalo, že bola do zelena. Predstavoval by som si takú jemne žltú, možno aj vaječný žĺtok do nej dať... Ale bolo mi ľúto tú zeleninu vyhodiť, a omáčka s rozmixovanou zeleninou musí byť chutnejšia než len taká smotanovo-múčna... Takže preto.
Práve teraz sú v Lídli talianske cestoviny - tri príchute, jedny z nich sú svetlozelené, s medvedím cesnakom. Nie sú síce tieto tu, ale môžu byť chutné a asi ich kúpim. Toto jedlo má taký luxus- sviatočný podtón.

Pridaj komentár k receptu: