Tekvicový koláč
Tekvicový koláč

Tekvicovo-hruškový koláč s mascarpone krémom

Coolinári
foodblog, 13. októbra 2022
Tekvicovo-hruškový koláč s mascarpone krémom
Foto: Coolinari.sk

Náš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb. Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade hokkaido – pri príprave sladkého Zobraziť celý popisNáš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb. Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade hokkaido – pri príprave sladkého receptu. Nemusí sa používať len v slaných pokrmoch, dezertom dodá farbu, sladkosť aj šťavnatosť. V kombinácii s hruškami tvoria ideálnu jesennú dvojku, ktorá vás presvedčí, že použiť tekvicu v sladkom jedle je dobrý nápad.

8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks (menšia)
90 g (do pyré)
1 ks (do korpusu)
150 g
2 ks
150 g
1/2 ČL
1/2 ČL
 štipka
110 g
Na krém:
300 g
100 g
60 g
1 ČL
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Pripravte tekvicové pyré. Menšiu tekvicu hokkaido prerežte na polovicu, lyžicou vyberte vláknitú dužinu so semienkami. Obe polovice tekvice položte na papierom vystlaný plech šupkou nahor. Pečte pri teplote 200 °C 45 až 60 minút, kým nebude tekvica úplne mäkká.

  2. 2

    Po vychladnutí vydlabte z upečenej tekvice 200 g dužiny a spolu s 90 g očistených hrušiek rozmixujte na jemné pyré. (Zvyšok tekvice tiež rozmixujte, dochuťte a použite ako prílohu alebo do polievky. Takto rozmixované pyré môžete 1 týždeň skladovať v chladničke alebo ho môžete zamraziť.)

  3. 3

    Na korpus dajte do misy tekvicovo-hruškové pyré, kryštálový cukor, vajcia a rozmixujte. Pridajte múku zmiešanú so sódou, s kypriacim práškom a so soľou. Rozmixujte a pridajte nadrobno nasekané orechy, na malé kocky nakrájanú jednu hrušku a stierkou premiešajte. Cesto preložte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C 35 až 45 minút. Cesto po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút oddýchnuť, vytiahnite ho z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí zarovnajte korpus zrezaním vypuklej časti.

  4. 4

    Na prípravu krému použite suroviny izbovej teploty. Maslo, mascarpone, práškový cukor a mletú škoricu rozmixujte ručným mixérom. Krém naneste na vychladnutý korpus a ľubovoľne dozdobte.

  5. 5

    My sme pri zdobení použili: figy, physalis, černice, pistácie, mandľové lupienky, rozdrobené mandľové sušienky a lyofilizované červené ríbezle. Tu sa fantázii medze nekladú.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia