Tekvicovo-hruškový koláč s mascarpone krémom
foodblog, 13. októbra 2022
Foto: Coolinari.sk
Náš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb. Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade hokkaido – pri príprave sladkého Zobraziť celý popisNáš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb. Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade hokkaido – pri príprave sladkého receptu. Nemusí sa používať len v slaných pokrmoch, dezertom dodá farbu, sladkosť aj šťavnatosť. V kombinácii s hruškami tvoria ideálnu jesennú dvojku, ktorá vás presvedčí, že použiť tekvicu v sladkom jedle je dobrý nápad.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 ks (menšia) |
|
90 g (do pyré) |
|
1 ks (do korpusu) |
|
150 g |
|
2 ks |
|
150 g |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
110 g |
|
Na krém: | |
300 g |
|
100 g |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
Na ozdobenie: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravte tekvicové pyré. Menšiu tekvicu hokkaido prerežte na polovicu, lyžicou vyberte vláknitú dužinu so semienkami. Obe polovice tekvice položte na papierom vystlaný plech šupkou nahor. Pečte pri teplote 200 °C 45 až 60 minút, kým nebude tekvica úplne mäkká.
- 2
Po vychladnutí vydlabte z upečenej tekvice 200 g dužiny a spolu s 90 g očistených hrušiek rozmixujte na jemné pyré. (Zvyšok tekvice tiež rozmixujte, dochuťte a použite ako prílohu alebo do polievky. Takto rozmixované pyré môžete 1 týždeň skladovať v chladničke alebo ho môžete zamraziť.)
- 3
Na korpus dajte do misy tekvicovo-hruškové pyré, kryštálový cukor, vajcia a rozmixujte. Pridajte múku zmiešanú so sódou, s kypriacim práškom a so soľou. Rozmixujte a pridajte nadrobno nasekané orechy, na malé kocky nakrájanú jednu hrušku a stierkou premiešajte. Cesto preložte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C 35 až 45 minút. Cesto po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút oddýchnuť, vytiahnite ho z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí zarovnajte korpus zrezaním vypuklej časti.
- 4
Na prípravu krému použite suroviny izbovej teploty. Maslo, mascarpone, práškový cukor a mletú škoricu rozmixujte ručným mixérom. Krém naneste na vychladnutý korpus a ľubovoľne dozdobte.
- 5
My sme pri zdobení použili: figy, physalis, černice, pistácie, mandľové lupienky, rozdrobené mandľové sušienky a lyofilizované červené ríbezle. Tu sa fantázii medze nekladú.
Tiež tekvicový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu