Tekvicový koláč

Tekvicovo-hruškový koláč s mascarpone krémom

Autor receptu: redakcia

Náš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb.* Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade hokkaido – pri príprave sladkého receptu. Nemusí sa používať len v slaných pokrmoch, dezertom dodá farbu, sladkosť aj šťavnatosť. V kombinácii s hruškami tvoria ideálnu jesennú dvojku, ktorá vás presvedčí, že použiť tekvicu v sladkom jedle je dobrý nápad.

8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravte tekvicové pyré. Menšiu tekvicu hokkaido prerežte na polovicu, lyžicou vyberte vláknitú dužinu so semienkami. Obe polovice tekvice položte na papierom vystlaný plech šupkou nahor. Pečte pri teplote 200 °C 45 až 60 minút, kým nebude tekvica úplne mäkká.
  2. Po vychladnutí vydlabte z upečenej tekvice 200 g dužiny a spolu s 90 g očistených hrušiek rozmixujte na jemné pyré. (Zvyšok tekvice tiež rozmixujte, dochuťte a použite ako prílohu alebo do polievky. Takto rozmixované pyré môžete 1 týždeň skladovať v chladničke alebo ho môžete zamraziť.)
  3. Na korpus dajte do misy tekvicovo-hruškové pyré, kryštálový cukor, vajcia a rozmixujte. Pridajte múku zmiešanú so sódou, s kypriacim práškom a so soľou. Rozmixujte a pridajte nadrobno nasekané orechy, na malé kocky nakrájanú jednu hrušku a stierkou premiešajte. Cesto preložte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C 35 až 45 minút. Cesto po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút oddýchnuť, vytiahnite ho z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí zarovnajte korpus zrezaním vypuklej časti.
  4. Na prípravu krému použite suroviny izbovej teploty. Maslo, mascarpone, práškový cukor a mletú škoricu rozmixujte ručným mixérom. Krém naneste na vychladnutý korpus a ľubovoľne dozdobte.
  5. My sme pri zdobení použili: figy, physalis, černice, pistácie, mandľové lupienky, rozdrobené mandľové sušienky a lyofilizované červené ríbezle. Tu sa fantázii medze nekladú.