Tekvicová polievka s jablkami a so zázvorom
šéfkuchár Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 8. októbra 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Kto by nemal rád leto? Ako kuchár - profesionál sa však vždy viac teším na jeseň. Plody tohto farebného ročného obdobia sú mimoriadne chutné a dajú sa Zobraziť celý popisKto by nemal rád leto? Ako kuchár - profesionál sa však vždy viac teším na jeseň. Plody tohto farebného ročného obdobia sú mimoriadne chutné a dajú sa dobre skladovať. S jablkami, hruškami, gaštanmi, koreňovou zeleninou, no a samozrejme rôznymi druhmi tekvice sa dá pracovať od raňajok až po neskorú večeru. Nechať fantáziu variť – v tomto prípade platí stopercentne.
príprava
Postup
-
1
Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Tekvicu rozštvrtíme, potrieme slnečnicovým olejom a pečieme aj s kôrou pri teplote 180 °C 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť, vydlabeme vnútro, kôry a semien sa zbavíme.
- 2
Na slnečnicovom oleji orestujeme dozlata nadrobno nakrájanú šalotku, 1/2 ošúpaného jablka, cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme upečenú tekvicu a primerane zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme polievku zovrieť a za občasného miešania varíme 15 minút na miernom ohni.
- 3
Polievku odstavíme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a pridáme med podľa chuti. Polievku podávame teplú s kúskami sušených jabĺk, upečenými tekvicovými semienkami a kvapkami tekvicového oleja. Po uvarení môžeme polievku zjemniť trochou smotany na šľahanie.
Tiež tekvicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu