Slané tartaletky
Slané tartaletky

Tartaletky s karamelizovanou šalotkou

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 14. septembra 2020
Tartaletky s karamelizovanou šalotkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
100 g studené
1/2 KL
2-3 PL studená
Náplň:
3 ks
150 ml
1 KL
2 vetvičky čerstvý
250 g
50 g
50 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Cesto: V mise rozmiešame múku so soľou a pridáme na malé kocky pokrájané maslo. Pomocou vidličky ho roztláčame a zapracovávame do múky tak, aby sme získali mrveničkovú konzistenciu. Postupne pridáme vodu a miesime. Musíme však cesto sledovať, aby sme ho nehnietli veľmi dlho a maslo nezahriali. Spôsobilo by to tuhosť cesta. Pripravené cesto zabalíme do fólie a dáme na pár minút do chladničky. Túto fázu odporúčam v žiadnom prípade nevynechávať, cesto by stratilo krehkosť.

  2. 2

    Náplň: Šalotku nakrájame na rezančeky a speníme do zlatista na masle. Zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Podlejeme balzamikom a necháme na miernom plameni variť asi 7 minút, pokiaľ nezačne zmes hustnúť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Musíme myslieť na to, že po vychladnutí zmes ešte zhustne. Vajíčka vyšľaháme spolu s kefírom, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Primiešame šalotku.

  3. 3

    Odležané cesto rozvaľkáme na 3 mm hrúbku. Povykrajujeme kolieska, ktorými vystelieme formičky na tartaletky, aj po bokoch. Prebytočne cesto odrežeme a dno cesta popicháme vidličkou.

  4. 4

    Pripravenú náplň nalejeme na cesto vo formičkách a posypeme nasekaným tymianom. Pečieme v rúre vopred predhriatej na 180 °C cca 20 minút. Tartaletky sú hotové vtedy, keď je povrch zlatistý a pevný a okraje sa začínajú oddeľovať od formy. Necháme vychladnúť a dozdobíme čerstvým tymianom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia