Tartaletky s karamelizovanou šalotkou
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 14. septembra 2020
Foto: Pravda - Robert Hüttner
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
100 g studené |
|
1/2 KL |
|
2-3 PL studená |
|
Náplň: | |
3 ks |
|
150 ml |
|
|
|
1 KL |
|
|
|
2 vetvičky čerstvý |
|
250 g |
|
50 g |
|
50 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Cesto: V mise rozmiešame múku so soľou a pridáme na malé kocky pokrájané maslo. Pomocou vidličky ho roztláčame a zapracovávame do múky tak, aby sme získali mrveničkovú konzistenciu. Postupne pridáme vodu a miesime. Musíme však cesto sledovať, aby sme ho nehnietli veľmi dlho a maslo nezahriali. Spôsobilo by to tuhosť cesta. Pripravené cesto zabalíme do fólie a dáme na pár minút do chladničky. Túto fázu odporúčam v žiadnom prípade nevynechávať, cesto by stratilo krehkosť.
- 2
Náplň: Šalotku nakrájame na rezančeky a speníme do zlatista na masle. Zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Podlejeme balzamikom a necháme na miernom plameni variť asi 7 minút, pokiaľ nezačne zmes hustnúť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Musíme myslieť na to, že po vychladnutí zmes ešte zhustne. Vajíčka vyšľaháme spolu s kefírom, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Primiešame šalotku.
- 3
Odležané cesto rozvaľkáme na 3 mm hrúbku. Povykrajujeme kolieska, ktorými vystelieme formičky na tartaletky, aj po bokoch. Prebytočne cesto odrežeme a dno cesta popicháme vidličkou.
- 4
Pripravenú náplň nalejeme na cesto vo formičkách a posypeme nasekaným tymianom. Pečieme v rúre vopred predhriatej na 180 °C cca 20 minút. Tartaletky sú hotové vtedy, keď je povrch zlatistý a pevný a okraje sa začínajú oddeľovať od formy. Necháme vychladnúť a dozdobíme čerstvým tymianom.
Tiež tartaletky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu