Slané tartaletky
Tartaletky s karamelizovanou šalotkou
Autor receptu: redakcia
45 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Cesto: V mise rozmiešame múku
so soľou a pridáme na malé kocky
pokrájané maslo. Pomocou vidličky
ho roztláčame a zapracovávame do
múky tak, aby sme získali mrveničkovú konzistenciu. Postupne pridáme vodu a miesime. Musíme však
cesto sledovať, aby sme ho nehnietli
veľmi dlho a maslo nezahriali. Spôsobilo by to tuhosť cesta. Pripravené
cesto zabalíme do fólie a dáme na
pár minút do chladničky. Túto fázu
odporúčam v žiadnom prípade nevynechávať, cesto by stratilo krehkosť.
- Náplň: Šalotku nakrájame na rezančeky a speníme do zlatista na masle.
Zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Podlejeme balzamikom a necháme na miernom plameni variť asi 7 minút, pokiaľ nezačne zmes hustnúť. Odstavíme
a necháme vychladnúť. Musíme
myslieť na to, že po vychladnutí
zmes ešte zhustne. Vajíčka vyšľaháme spolu s kefírom, dochutíme soľou, korením a muškátovým
orieškom. Primiešame šalotku.
- Odležané cesto rozvaľkáme na 3 mm
hrúbku. Povykrajujeme kolieska, ktorými vystelieme formičky na tartaletky, aj po bokoch. Prebytočne cesto odrežeme a dno cesta popicháme vidličkou.
- Pripravenú náplň nalejeme na cesto vo formičkách a posypeme nasekaným tymianom. Pečieme v rúre vopred
predhriatej na 180 °C cca 20 minút. Tartaletky sú hotové vtedy, keď
je povrch zlatistý a pevný a okraje
sa začínajú oddeľovať od formy.
Necháme vychladnúť a dozdobíme
čerstvým tymianom.
|