Ovocné tartaletky
Mr. Sweet, dnes 13:00

Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fantastické tartaletky od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Mandľové sablé: | |
75 g |
|
36 g |
|
216 g |
|
2 g |
|
116 g studené |
|
45 g |
|
Mandľové frangipane: | |
42 g mäkké |
|
42 g |
|
42 g |
|
42 g |
|
75 g (alebo lesné ovocie) |
|
Ovocný gél: | |
240 g |
|
8 g |
|
54 g |
|
Šľahaná ganáš z bielej čokolády: | |
2x108 g (33 %) |
|
3 g |
|
18 g studená |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Mandľové sablé: Do misy navážime suché ingrediencie, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a zo zmesi vytvoríme mrveničku, pokiaľ máme kuchynský robot, pomôžeme si pretínacou K-metlou.
- 2
Keď má zmes konzistenciu piesku, pridáme vajíčka a rýchlo, ale poriadne premiešame, kým sa zmes nespojí. Cesto nemiesime dlho, aby sme ho neprepracovali a nesparilo sa.
- 3
Takto pripravené cesto môžeme priamo vyvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2,5 - 3 mm a necháme poriadne zachladiť, prípadne zamraziť. Z takto vychladeného cesta tvarujeme tartaletky. Pred pečením ich opäť dáme zachladiť, prípadne zamraziť.
- 4
Mandľové frangipane: Pracujeme so surovinami izbovej teploty (okrem ovocia, pokiaľ je mrazené). Maslo vymiešame s práškovým cukrom do jemnej peny, pridáme vajíčka, zmes sa môže javiť zrazená, je to však v poriadku. Pridáme mandľovú múku a vymiešame na akúsi pastu.
- 5
Takto pripravený krém nanesieme na dno vyformovaných tartaletiek, pridáme ovocie, ktoré môžeme do krému jemne vtlačiť, a celé pečieme v rúre na cca 170 °c asi 15 - 20 minút, kým tartaletky s krémom nedostanú peknú zlatú farbu. Po vychladnutí ich vyberieme z formičiek.
- 6
Ovocný gél: Do vlažného ovocného pyré prisypeme cukor zmiešaný s pektínom, privedieme k varu a celú zmes prevaríme. Vychladíme prikryté fóliou na kontakt.
- 7
Pre gélovú konzistenciu zmes po vychladnutí premixujeme ponorným mixérom alebo vo food procesore.
- 8
Šľahaná ganáš z bielej čokolády: Ako prvú pripravíme želatínu, ktorú zmiešame so studenou vodou a necháme ju napučať v chladničke. 108 g smotany zahrejeme, prelejeme čokoládu a vymiešame dohladka. Kým je zmes teplá, pridáme želatínu a miešame do rozpustenia želatíny. Následne prilejeme ďalších 108 g studenej smotany. Všetko spolu dobre premiešame metličkou, prípadne vymixujeme ponorným mixérom. Prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladiť aspoň 4 hodiny v chladničke. Tento krém môžeme pripraviť deň vopred.
- 9
Upečené tartaletky naplníme tenkou vrstvou ovocného gélu a dekorujeme vyšľahanou ganášou. Zdobíme čerstvým ovocím a bielou čokoládou.
Tiež tartaletky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu