Ovocné tartaletky
Ovocné tartaletky

Ovocné tartaletky

Pavel Nikov
Mr. Sweet, dnes 13:00
Ovocné tartaletky
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fantastické tartaletky od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.

12 ks
porcií
45 (+ chladenie) minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Mandľové sablé:
75 g
36 g
216 g
2 g
116 g studené
45 g
Mandľové frangipane:
42 g mäkké
42 g
42 g
42 g
75 g (alebo lesné ovocie)
Ovocný gél:
240 g
8 g
54 g
Šľahaná ganáš z bielej čokolády:
2x108 g (33 %)
3 g
18 g studená
50 g




Postup

  1. 1

    Mandľové sablé: Do misy navážime suché ingrediencie, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a zo zmesi vytvoríme mrveničku, pokiaľ máme kuchynský robot, pomôžeme si pretínacou K-metlou.

  2. 2

    Keď má zmes konzistenciu piesku, pridáme vajíčka a rýchlo, ale poriadne premiešame, kým sa zmes nespojí. Cesto nemiesime dlho, aby sme ho neprepracovali a nesparilo sa.

  3. 3

    Takto pripravené cesto môžeme priamo vyvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2,5 - 3 mm a necháme poriadne zachladiť, prípadne zamraziť. Z takto vychladeného cesta tvarujeme tartaletky. Pred pečením ich opäť dáme zachladiť, prípadne zamraziť.

  4. 4

    Mandľové frangipane: Pracujeme so surovinami izbovej teploty (okrem ovocia, pokiaľ je mrazené). Maslo vymiešame s práškovým cukrom do jemnej peny, pridáme vajíčka, zmes sa môže javiť zrazená, je to však v poriadku. Pridáme mandľovú múku a vymiešame na akúsi pastu.

  5. 5

    Takto pripravený krém nanesieme na dno vyformovaných tartaletiek, pridáme ovocie, ktoré môžeme do krému jemne vtlačiť, a celé pečieme v rúre na cca 170 °c asi 15 - 20 minút, kým tartaletky s krémom nedostanú peknú zlatú farbu. Po vychladnutí ich vyberieme z formičiek.

  6. 6

    Ovocný gél: Do vlažného ovocného pyré prisypeme cukor zmiešaný s pektínom, privedieme k varu a celú zmes prevaríme. Vychladíme prikryté fóliou na kontakt.

  7. 7

    Pre gélovú konzistenciu zmes po vychladnutí premixujeme ponorným mixérom alebo vo food procesore.

  8. 8

    Šľahaná ganáš z bielej čokolády: Ako prvú pripravíme želatínu, ktorú zmiešame so studenou vodou a necháme ju napučať v chladničke. 108 g smotany zahrejeme, prelejeme čokoládu a vymiešame dohladka. Kým je zmes teplá, pridáme želatínu a miešame do rozpustenia želatíny. Následne prilejeme ďalších 108 g studenej smotany. Všetko spolu dobre premiešame metličkou, prípadne vymixujeme ponorným mixérom. Prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladiť aspoň 4 hodiny v chladničke. Tento krém môžeme pripraviť deň vopred.

  9. 9

    Upečené tartaletky naplníme tenkou vrstvou ovocného gélu a dekorujeme vyšľahanou ganášou. Zdobíme čerstvým ovocím a bielou čokoládou.

Diskusia k receptu