Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 27. januára 2013 18:16
Ďalšie recepty »

Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient od D. Basana. Jeho lahodná, i keď pre nás trochu nezvyčajná kombinácia slanej, nasládlej a pikantnej chuti je odmenou za pomerne prácnu a zdĺhavú prípravu.

4
porcie
30 min
príprava
120 min
na 100 °C

Suroviny

500 g (alebo jahňacie)
12 ks (namočené)
8 ks (namočené)
2 PL
1 ks
1 ks
2 strúčiky
2 cm
 Štipka
1 ks
3 ks
2 ČL
 čerstvo mleté
1 plná ČL
3 PL
1 plná PL (posekaná)
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nakrájame na väčšie kúsky, zázvor a cesnak nadrobno posekáme, cibuľu pokrájame, z granátového jablka vyberieme zrniečka, odkôstkované sušené slivky a marhule namočíme do vlažnej vody.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hlinenej nádobe na prípravu tajinu zohrejeme olej, pridáme mandle, ked začnú hnednúť,

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme korenia, po 2 minútach nadrobno posekany cesnak a zázvor, chvíľku opekáme a napokon prisypeme cibuľu a trošku Harissy.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cibuľka spriesvitnie, pridame pokrájané mäso a opekáme, kým nezmení farbu. Nakoniec pridáme kosť z mäsa (namiesto vývaru), paličku škorice a granátové jablko.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešame, podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené, prikryjeme a na miernom ohni necháme hodinu dusiť.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Neodkrývame.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po hodine dusenia pridáme namočené slivky a marhule, premiešame, opäť prikryjeme a dusíme ešte ďalších 20 minút.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 20 minútach pridáme 1-2 ČL medu, dobre premiešane a ešte 10 minút podusime. Na konci dusenia má byť šťava hustá, výraznej chuti s karamelovou príchuťou. Hotové jedlo posypeme posekanou koriandrovou vňaťou a podávame

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    S marockým pomarančovým šalátom

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a kuskusom, pripraveným podľa návodu na obale.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist