Tabouleh s karfiolom fotorecept
Foto: sracz
S pojmom a s rcp tabbouleh (tabúle) som sa stretol už dávno v TV pri programoch o varení. Ale pre vlastnú „tvorbu“ som sa Zobraziť celý popisS pojmom a s rcp tabbouleh (tabúle) som sa stretol už dávno v TV pri programoch o varení. Ale pre vlastnú „tvorbu“ som sa rozhodol, až keď som minulý týždeň v obchode uvidel karfiolovú „ryžu“. Milovníci bylinek, si prídu na svoje. Na tri-štyri porcie potrebujete veľkú viazanicu petržlenovej vňate a menšiu mäty, ktorej tri druhy pestujem. Ak nebude karfiolova „ryža“, na veľkých „slzách“ postrúham jeho ½ hlávku. Chutný rcp, možno aj „do plaviek“, použiteľný ako hlavné jedlo, predjedlo, či príloha.
porcií
príprava
Suroviny
500-600 g |
|
1-2 ks väčšia |
|
1-2 ks („anglická“ väčšia) |
|
4-6 ks („Roma“) |
|
600-800 ml (lístky) |
|
250-333 ml (napr. pomarančová - lístky) |
|
Zálievka: | |
2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
2 PL čerstvo strúhaná |
|
69-77 ml |
|
2-3 PL čerstvá |
|
Postup
-
1
… nuž toto je vstupná zostava ingrediencií, ale pri budúcom „mixe“ pridám aj pokrájané lístočky koriandra (cilantro), lebo obaja máme radi je jeho „tajomnú“ vôňu a chuť
-
2
časovo najnáročnejšie je umytie, očistenie, „odhalúzkovanie“ a pokrájanie byliniek i červenej cibule,
-
3
ktorú pridáme do zmiešovacej veľkej misy, podobne ako odstránenie „jadrinca“ z tzv. anglickej uhorky, jej následné pokrájanie na drobné kúsky,
-
4
po ktorej nasledujú, taktiež bez dužiny, Roma paradajky,
-
5
nuž napokon aj pokrájané lístočky mäty pomarančovej, pretože mi práve tento druh rastie pod oknom vo veľkom kvetináči
-
6
medzitým mi moja šikovná a hlavne krajšia pomocníčka pripravila zálievku z ingrediencií, ktoré vidíte na obr. č. 6 (citrónová šťava je už v odmerke s extrapanenským olivovým olejom, ktorý odporúčam aj Vám, lebo „tabbouleh” sa nebude tepelne upravovať); samozrejme, množstvo pochutín si zvoľte, prosím, podľa predstáv Vašeho jazyka!
-
7
vymiešannou zálievkou som polial povrch šalátu, jemne a nežne premiešal dvomi drevenými vareškami a potom už
-
8
hotovo!
-
9
takto vyzerá, ozdobený vrcholcovými lístkami mäty, ako hlavné jedlo, alebo predjedlo, ale keď ho použijete v bársktorej dobe medzi zobudením sa do nového dňa a opätovným úsnutím na nasledujúcu noc, nič sa nestane! ... teda, aspoň podľa mojej mienky!
-
10
nuž a takto, ako príloha k pečenému kurčaciemu stehnu, podľa objednávky mojej švárnej pomocníčky! Dobrú chuť aj Vám, ak sa pridáte k davu, bažiacemu po „šlang” línii. Vo väčšine rcp som však takúto kombináciu byliniek a zeleniny, videl s cestovinami rôzneho druhu, ale bez nich je žiadaný zoštíhľujúci efekt lepší, väčší a hlavne výraznejší!
-
11
takto, v spoločnosti rozmarínu, rastie moja mäta pomarančová, pod stenou vidíte dvojkrík bazaličky voňavej, bez ktorej si konzumáciu čerstvým paradajok a jedál s nimi už nedokážem ani predstaviť. V tunajších klimatických podmienkach aj tieto bylinky rastú bez problémov 12 mesiacov v roku!
-
12
… stromy sa nevzdávajú a niektoré žijú aj ležiac, tak ako naša palma pred vchodom!
Diskusia k receptu