Sviatočná dvojfarebná torta s grilážovo-kokosovou plnkou a so slaným karamelom

siuuu - fotkasiuuu, 5. januára 2020
Sviatočná dvojfarebná torta s grilážovo-kokosovou plnkou a so slaným karamelom
Foto: siuuu

Pôvodne táto tortička mala byť "novoročná", ale nejako sme boli presýtení z vianočného hodovania, tak sa posunula až teraz k sviatku Troch kráľov. Zobraziť celý popisPôvodne táto tortička mala byť "novoročná", ale nejako sme boli presýtení z vianočného hodovania, tak sa posunula až teraz k sviatku Troch kráľov. A teda dala mi zabrať - pretože ja nie som nejaká extra cukrárka, pečiem iba pre nás doma, ale veľmi som chcela vyskúšať grilážový krém, tak som sa hecla.

10-12
porcií
45-60 minút
príprava
13-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Biela piškóta:
3 ks veľké (žĺtky a bielky zvlášť)
3 PL
3 PL
2 PL (nie olivový)
štipka
Tmavá piškóta:
3 ks veľké (žĺtky a bielky zvlášť)
3 PL
2 PL
1 PL
1 PL
2 PL (nie olivový)
štipka
Kokosová plnka:
150 g
1 PL
100 g (strúhaný kokos)
Grilážová plnka (créme praliné):
400 g
200 g lúpané
1 PL
250 ml
60 g
3 ks
250 g
Slaný karamel:
200 g
60 ml
120 g
30 g zmäknuté
1 ČL
1 ČL
Okrem toho:
5-6 PL
podľa potreby (na dekoráciu)




Postup

  1. 1

    Najskôr upečieme korpusy. Postup je rovnaký u oboch korpusov - z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor, žltky, olej a múku. Do tmavého korpusu pridáme samozrejme spolu s múkou aj preosiate kakao a prášok do pečiva. Korpusy upečieme vo formách vystlaných papierom na pečenie (dno), boky nemastím. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 13-15 minút, treba skúsiť špajľou, pretože každá rúra pečie inak. Korpusy necháme čiastočne vychladnúť, boky obrežeme a vyberieme von z formy, prevrátime (spodok bude navrchu) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Po vychladnutí každý korpus horizontálne prerežeme na dve polovice.

  2. 2

    Na grilážový krém najskôr lieskovce opečieme cca 5 minút v rúre zohriatej na 170 °C a ešte horúce v utierke dobre pošúchame, aby zliezla šupka. V menšom hrnci roztopíme na miernom plameni cukor s maslom na karamel. Keď bude karamel hustý, vsypeme orechy (ja som dala celé, ale odporúčam posekať, zle sa s nimi potom robilo), premiešame a zmes vylejeme na plech pomastený maslom. Po vychladnutí polámeme a rozmixujeme na stredne hrubú alebo jemnejšiu konzistenciu - podľa toho či chcete mať v kréme väčšie kúsky griláže alebo nie. Mlieko zmiešame so škrobom, povaríme do zhustnutia a ešte do horúceho vmiešame po jednom žĺtky, všľaháme zmäknuté maslo a nakoniec pridáme rozmixovanú griláž. Premiešame a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Kokosová plnka je jednoduchá - kokosovú smotanu vyšľaháme s cukrom a postupne vmiešame kokosovú múčku.

  4. 4

    Slaný karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne (pozor aby sa nespálil - bude horký). Odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť.

  5. 5

    A môžeme skladať tortu - ja som zvolila toto vrstvenie, pokojne môžete vrstviť aj inak. Prvý tmavý plát potrieme džemom, dáme polovicu grilážového krému, položíme biely plát, potrieme džemom, rozotrieme kokosovú plnku (nabudúce vyskúšam iba s hrubšou vrstvou džemu alebo malinového hustého rozvaru), položíme druhý biely plát, ktorý sme zospodu potreli džemom, rozotrieme druhú polovicu grilážového krému a priklopíme druhým tmavým korpusom, ktorý sme zospodu potreli džemom. Ja som vrch potrela zvyškom grilážového krému, boky som obsypala kokosovou múčkou (lepší by bol krém - bolo by to určite krajšie) a vrch som poliala slaným karamelom (ak by bol príliš tuhý, dá sa rozpustiť v hrnci s vodou - vložíme misku a zahrievame, prípadne v mikrovlnke, ale to som neskúšala). Nakoniec ozdobíme podľa vlastného vkusu - ja som použila lieskovce, pistácie, lyofilizované maliny a zopár sušených lístkov z nechtíka lekárskeho.

    Sviatočná dvojfarebná torta s grilážovo-kokosovou plnkou a so slaným karamelom - obrázok 5
  6. 6

    Tortička má vzhľadovo značné rezervy, ale chuťovo bola výborná.

    Sviatočná dvojfarebná torta s grilážovo-kokosovou plnkou a so slaným karamelom - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Tak do tohto sa ja určite nepustím, ale tlieskam! Všetko najlepšie v novom roku, nech sa ti darí nielen vo varení a pečení. Teším sa na ďalšie recepty od teba. :)
martamm
Woooow, nadherna, luxusna torta, sklanam sa pred Tvojim umenim, recept putuje do mojej KK, dufam, ze sa mi vydari a potesim blizkych touto deliketesou . Mam este otazocku, tie hydrolyzovane maliny kde zozeniem?
denyany
Ja práve pečiem rýchly kokosový koláčik- aj to je už výkon, keďže som po nočnej. Ale tvoju kokosovú tortu by som si dala radšej. Je v nej veľa mňamiek, čo zbožňujem;kokos, karamel, oriešky, maliny... perfektné! A torta vyzerá krásne, ozdobená je veľmi vkusne a chutne. A ...joj, ale som sa rozpísala...kde kupuješ kokosovú smotanu? Popravde, ani som netušila, že aj taká existuje. :-))
2x siuuu a haji
siuuu
@martamm (5.1.2020 11:12)

Lyofilizované ovocie buď v bio predajni, cez net, ale videla som u nás už aj v obchode takom väčšom - ale pokojne sa môže použiť čerstvé alebo kandizované ovocie alebo úplne iná dekorácia môže byť - ja som využila čo dom ponúkol.
siuuu
@farbuska (5.1.2020 10:16)

Ďakujem krásne, aj tebe všetko NAJ v novom roku - nech sa ti darí vo všetkých oblastiach.
siuuu
@finczi (5.1.2020 10:53)

Ďakujem - pôvodne som chcela trocha iný vizuál, ale som spokojná aj s týmto.
siuuu
@denyany (5.1.2020 14:37)

V bio predajni - ja zle tolerujem klasickú, tak sa snažím nahradiť ak sa dá.
drevokocurik
Vyzerá úžasne.Vyskúšam.Nie žeby som bola dáky riťopich ale v recepte na bielu piškótu vám tam chýba prášok do pečiva
1x siuuu
kukulienka71
hneď na prvý pohľad som si tipla, že to je tvoj recept :-) torticka je ozdobena podla mojho vkusu a poskladana originalne. Kolos a grilaz spolu som este nejedla. Pecies s fantáziou, tak ako aj varíš.
siuuu
@drevokocurik (5.1.2020 21:38)

Ďakujem - PDP v bielej nechýba - do bielej piškóty ho nedávam, nie je to treba - cesto krásne vybehne aj bez neho. Do hnedej pridávam, pretože kakao je predsa len ťažšie a bez prásku by sa nemusela zdvihnúť tak aby sa dala prekrojiť na dve časti.
1x haji
siuuu
@kukulienka71 (6.1.2020 10:19)

Ďakujem - bola to improvizácia - pôvodný zámer bola kombinácia karamelového a grilážového krému, ale Mascarpone sa mi totálne zdrclo, takže som potom vymyslela túto jednoduchú kokosovú plnku, ktorú som už v minulosti robila - s grilážovou plnkou ide pekne chuťovo do hromady.
haji
Děkuji za fajnový receptík. Krásná práce od začátku do konce. o chuti nepochybuji a fotečky jako ze žurnálu. Obdivuji tvoji všestrannost a smysl pro chuť a krásu v jednom, hmm Jsi šikulka!
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia