Sviatočná dvojfarebná torta s grilážovo-kokosovou plnkou a so slaným karamelom
Foto: siuuu
Pôvodne táto tortička mala byť "novoročná", ale nejako sme boli presýtení z vianočného hodovania, tak sa posunula až teraz k sviatku Troch kráľov. Zobraziť celý popisPôvodne táto tortička mala byť "novoročná", ale nejako sme boli presýtení z vianočného hodovania, tak sa posunula až teraz k sviatku Troch kráľov. A teda dala mi zabrať - pretože ja nie som nejaká extra cukrárka, pečiem iba pre nás doma, ale veľmi som chcela vyskúšať grilážový krém, tak som sa hecla.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Biela piškóta: | |
3 ks veľké (žĺtky a bielky zvlášť) |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
2 PL (nie olivový) |
|
štipka |
|
Tmavá piškóta: | |
3 ks veľké (žĺtky a bielky zvlášť) |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL (nie olivový) |
|
štipka |
|
Kokosová plnka: | |
150 g |
|
1 PL |
|
100 g (strúhaný kokos) |
|
Grilážová plnka (créme praliné): | |
400 g |
|
200 g lúpané |
|
1 PL |
|
250 ml |
|
60 g |
|
3 ks |
|
250 g |
|
Slaný karamel: | |
200 g |
|
60 ml |
|
120 g |
|
30 g zmäknuté |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Okrem toho: | |
5-6 PL |
|
podľa potreby (na dekoráciu) |
|
Postup
-
1
Najskôr upečieme korpusy. Postup je rovnaký u oboch korpusov - z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor, žltky, olej a múku. Do tmavého korpusu pridáme samozrejme spolu s múkou aj preosiate kakao a prášok do pečiva. Korpusy upečieme vo formách vystlaných papierom na pečenie (dno), boky nemastím. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 13-15 minút, treba skúsiť špajľou, pretože každá rúra pečie inak. Korpusy necháme čiastočne vychladnúť, boky obrežeme a vyberieme von z formy, prevrátime (spodok bude navrchu) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Po vychladnutí každý korpus horizontálne prerežeme na dve polovice.
- 2
Na grilážový krém najskôr lieskovce opečieme cca 5 minút v rúre zohriatej na 170 °C a ešte horúce v utierke dobre pošúchame, aby zliezla šupka. V menšom hrnci roztopíme na miernom plameni cukor s maslom na karamel. Keď bude karamel hustý, vsypeme orechy (ja som dala celé, ale odporúčam posekať, zle sa s nimi potom robilo), premiešame a zmes vylejeme na plech pomastený maslom. Po vychladnutí polámeme a rozmixujeme na stredne hrubú alebo jemnejšiu konzistenciu - podľa toho či chcete mať v kréme väčšie kúsky griláže alebo nie. Mlieko zmiešame so škrobom, povaríme do zhustnutia a ešte do horúceho vmiešame po jednom žĺtky, všľaháme zmäknuté maslo a nakoniec pridáme rozmixovanú griláž. Premiešame a necháme vychladnúť.
- 3
Kokosová plnka je jednoduchá - kokosovú smotanu vyšľaháme s cukrom a postupne vmiešame kokosovú múčku.
- 4
Slaný karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne (pozor aby sa nespálil - bude horký). Odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť.
- 5
A môžeme skladať tortu - ja som zvolila toto vrstvenie, pokojne môžete vrstviť aj inak. Prvý tmavý plát potrieme džemom, dáme polovicu grilážového krému, položíme biely plát, potrieme džemom, rozotrieme kokosovú plnku (nabudúce vyskúšam iba s hrubšou vrstvou džemu alebo malinového hustého rozvaru), položíme druhý biely plát, ktorý sme zospodu potreli džemom, rozotrieme druhú polovicu grilážového krému a priklopíme druhým tmavým korpusom, ktorý sme zospodu potreli džemom. Ja som vrch potrela zvyškom grilážového krému, boky som obsypala kokosovou múčkou (lepší by bol krém - bolo by to určite krajšie) a vrch som poliala slaným karamelom (ak by bol príliš tuhý, dá sa rozpustiť v hrnci s vodou - vložíme misku a zahrievame, prípadne v mikrovlnke, ale to som neskúšala). Nakoniec ozdobíme podľa vlastného vkusu - ja som použila lieskovce, pistácie, lyofilizované maliny a zopár sušených lístkov z nechtíka lekárskeho.
- 6
Tortička má vzhľadovo značné rezervy, ale chuťovo bola výborná.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujem
Lyofilizované ovocie buď v bio predajni, cez net, ale videla som u nás už aj v obchode takom väčšom - ale pokojne sa môže použiť čerstvé alebo kandizované ovocie alebo úplne iná dekorácia môže byť - ja som využila čo dom ponúkol.
Ďakujem krásne, aj tebe všetko NAJ v novom roku - nech sa ti darí vo všetkých oblastiach.
Ďakujem - pôvodne som chcela trocha iný vizuál, ale som spokojná aj s týmto.
Iba občas :-D
V bio predajni - ja zle tolerujem klasickú, tak sa snažím nahradiť ak sa dá.
Ďakujem - PDP v bielej nechýba - do bielej piškóty ho nedávam, nie je to treba - cesto krásne vybehne aj bez neho. Do hnedej pridávam, pretože kakao je predsa len ťažšie a bez prásku by sa nemusela zdvihnúť tak aby sa dala prekrojiť na dve časti.
Ďakujem - bola to improvizácia - pôvodný zámer bola kombinácia karamelového a grilážového krému, ale Mascarpone sa mi totálne zdrclo, takže som potom vymyslela túto jednoduchú kokosovú plnku, ktorú som už v minulosti robila - s grilážovou plnkou ide pekne chuťovo do hromady.