Mäsové guľky
Mäsové guľky

Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami fotorecept

elenas - fotkaelenas, 19. marca 2019
Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept)
Foto: Elenas

Tradičné švédske jedlo, určite všetci poznajú mäsové guľôčky z IKEA. Robila som ich podľa tradičného receptu švédskych gazdiniek. Sú výborné, dovolím si povedať, že lepšie ako z IKEA:)

4-5
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Mäsové guľky:
500 g (hovädzie a bravčové)
1 ks
60-70 g
150-200 ml
1 ks
 podľa chuti
 podľa chuti
Smotanová omáčka:
300 ml (alebo bujón)
250-300 ml
2 PL
Brusnicová omáčka Rårörda lingon:
100 g čerstvé alebo mrazené
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Strúhanku zalejeme smotanou a necháme postať, aby napučala. Cibuľu jemne nakrájame a osmažíme na masle.

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som použila pol na pol hovädzie a bravčové. Mäso pomelieme a pridáme osmaženú cibuľu, vajce, soľ, koreniny a strúhanku so smotanou, pripadne môžeme pridať aj obľúbenú zelenú vňať. Všetko spolu premiešame a niekoľkokrát mäsovú zmes vyplieskame (zdvihneme a hodíme späť do nádoby). Tak sa nám mäso krásne spoji a nerozpadne pri varení. Potom mäsovú zmes dáme do chladničky na cca 10 -15 minút.

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes vyberieme z chladničky a urobíme malé guľôčky veľkosťou asi ako vlašský orech. Aby sa mäso nelepilo, opláchneme si ruky studenou vodou.

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici na zmesi olivového oleja a masla osmažíme mäsové guľôčky zo všetkých strán.

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ich dáme do zapekacej nádoby a v rozohriatej na 170 °C rúre zapekáme ešte cca 10 minút.

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Smotanová omáčka: Výpek, v ktorom sa smažili guľôčky prelejeme cez sito do rajnice alebo hrnca, pridáme ešte kúsok masla, rozohrejeme a vsypeme múku. Miešame a smažíme do svetlej zápražky. Zalejeme vývarom a smotanou, dobré premiešame, pridáme soľ, strúhaný muškátový orech a sójovú omáčku a varíme niekoľko minút.

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Brusnicová omáčka: V origináli Švédi používajú za studená pripravenú brusnicovú omáčku (rårörda lingon), nevaria ju ako je u nás zvykom. Brusnice sa zasypú polovicou cukru, a nechajú sa postať niekoľko hodín až sa cukor nerozpustí. Cukor pridávajú postupne, proces môže trvať 24 a viac hodín, časť brusníc je možné potom trochu roztlačiť, aby bolo viac šťavy. Potom omáčku zavárajú do pohárov alebo podávajú k jedlu, alebo uskladňujú v chladničke. Brusnicovú omáčku rårörda lingon môžete kúpiť aj hotovú (asi v IKEA) alebo pripraviť ako z mrazených tak aj čerstvých brusníc.

  8. 8

    Mäsové guľôčky podávame so smotanovou omáčkou a brusnicami, ako prílohu obvykle pripravujú zemiakové pyré a uhorkový šalát. Dobrú chuť!

    Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: