Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami fotorecept
Foto: Elenas
Tradičné švédske jedlo, určite všetci poznajú mäsové guľôčky z IKEA. Robila som ich podľa tradičného receptu švédskych gazdiniek. Sú výborné, dovolím si povedať, že Zobraziť celý popisTradičné švédske jedlo, určite všetci poznajú mäsové guľôčky z IKEA. Robila som ich podľa tradičného receptu švédskych gazdiniek. Sú výborné, dovolím si povedať, že lepšie ako z IKEA:)
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
Mäsové guľky: | |
500 g (hovädzie a bravčové) |
|
1 ks |
|
60-70 g |
|
150-200 ml |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
Smotanová omáčka: | |
300 ml (alebo bujón) |
|
250-300 ml |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Brusnicová omáčka Rårörda lingon: | |
100 g čerstvé alebo mrazené |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Strúhanku zalejeme smotanou a necháme postať, aby napučala. Cibuľu jemne nakrájame a osmažíme na masle.
-
2
Mäso som použila pol na pol hovädzie a bravčové. Mäso pomelieme a pridáme osmaženú cibuľu, vajce, soľ, koreniny a strúhanku so smotanou, pripadne môžeme pridať aj obľúbenú zelenú vňať. Všetko spolu premiešame a niekoľkokrát mäsovú zmes vyplieskame (zdvihneme a hodíme späť do nádoby). Tak sa nám mäso krásne spoji a nerozpadne pri varení. Potom mäsovú zmes dáme do chladničky na cca 10 -15 minút.
-
3
Zmes vyberieme z chladničky a urobíme malé guľôčky veľkosťou asi ako vlašský orech. Aby sa mäso nelepilo, opláchneme si ruky studenou vodou.
-
4
Na panvici na zmesi olivového oleja a masla osmažíme mäsové guľôčky zo všetkých strán.
-
5
Potom ich dáme do zapekacej nádoby a v rozohriatej na 170 °C rúre zapekáme ešte cca 10 minút.
-
6
Smotanová omáčka: Výpek, v ktorom sa smažili guľôčky prelejeme cez sito do rajnice alebo hrnca, pridáme ešte kúsok masla, rozohrejeme a vsypeme múku. Miešame a smažíme do svetlej zápražky. Zalejeme vývarom a smotanou, dobré premiešame, pridáme soľ, strúhaný muškátový orech a sójovú omáčku a varíme niekoľko minút.
-
7
Brusnicová omáčka: V origináli Švédi používajú za studená pripravenú brusnicovú omáčku (rårörda lingon), nevaria ju ako je u nás zvykom. Brusnice sa zasypú polovicou cukru, a nechajú sa postať niekoľko hodín až sa cukor nerozpustí. Cukor pridávajú postupne, proces môže trvať 24 a viac hodín, časť brusníc je možné potom trochu roztlačiť, aby bolo viac šťavy. Potom omáčku zavárajú do pohárov alebo podávajú k jedlu, alebo uskladňujú v chladničke. Brusnicovú omáčku rårörda lingon môžete kúpiť aj hotovú (asi v IKEA) alebo pripraviť ako z mrazených tak aj čerstvých brusníc.
- 8
Mäsové guľôčky podávame so smotanovou omáčkou a brusnicami, ako prílohu obvykle pripravujú zemiakové pyré a uhorkový šalát. Dobrú chuť!
- 8
( Brusnicovú omáčku som ale dala kupovanú... )
Ďakujeme za super recept.
Teší ma, že všetkým chutilo, vydarili sa ti super. Ďakujem pekne za odozvu a foto.
@silvitko , ďakujem za komentík, som rada, že sa recept pači.