Mäsové guľky
Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Tradičné švédske jedlo, určite všetci poznajú mäsové guľôčky z IKEA. Robila som ich
podľa tradičného receptu švédskych gazdiniek. Sú výborné, dovolím si povedať, že lepšie
ako z IKEA:)
4-5 porcie |
60 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Strúhanku zalejeme smotanou a necháme postať, aby napučala. Cibuľu jemne nakrájame a osmažíme na masle.
- Mäso som použila pol na pol hovädzie a bravčové. Mäso pomelieme a pridáme osmaženú cibuľu, vajce, soľ, koreniny a strúhanku so smotanou, pripadne môžeme pridať aj obľúbenú zelenú vňať. Všetko spolu premiešame a niekoľkokrát mäsovú zmes vyplieskame (zdvihneme a hodíme späť do nádoby). Tak sa nám mäso krásne spoji a nerozpadne pri varení. Potom mäsovú zmes dáme do chladničky na cca 10 -15 minút.
- Zmes vyberieme z chladničky a urobíme malé guľôčky veľkosťou asi ako vlašský orech. Aby sa mäso nelepilo, opláchneme si ruky studenou vodou.
- Na panvici na zmesi olivového oleja a masla osmažíme mäsové guľôčky zo všetkých strán.
- Potom ich dáme do zapekacej nádoby a v rozohriatej na 170 °C rúre zapekáme ešte cca 10 minút.
- Smotanová omáčka: Výpek, v ktorom sa smažili guľôčky prelejeme cez sito do rajnice alebo hrnca, pridáme ešte kúsok masla, rozohrejeme a vsypeme múku. Miešame a smažíme do svetlej zápražky. Zalejeme vývarom a smotanou, dobré premiešame, pridáme soľ, strúhaný muškátový orech a sójovú omáčku a varíme niekoľko minút.
- Brusnicová omáčka: V origináli Švédi používajú za studená pripravenú brusnicovú omáčku (rårörda lingon), nevaria ju ako je u nás zvykom. Brusnice sa zasypú polovicou cukru, a nechajú sa postať niekoľko hodín až sa cukor nerozpustí. Cukor pridávajú postupne, proces môže trvať 24 a viac hodín, časť brusníc je možné potom trochu roztlačiť, aby bolo viac šťavy. Potom omáčku zavárajú do pohárov alebo podávajú k jedlu, alebo uskladňujú v chladničke. Brusnicovú omáčku rårörda lingon môžete kúpiť aj hotovú (asi v IKEA) alebo pripraviť ako z mrazených tak aj čerstvých brusníc.
- Mäsové guľôčky podávame so smotanovou omáčkou a brusnicami, ako prílohu obvykle pripravujú zemiakové pyré a uhorkový šalát.
Dobrú chuť!