Mäsové guľky

Švédske mäsové guľky köttbullar so smotanovou omáčkou a s brusnicami (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Tradičné švédske jedlo, určite všetci poznajú mäsové guľôčky z IKEA. Robila som ich podľa tradičného receptu švédskych gazdiniek. Sú výborné, dovolím si povedať, že lepšie ako z IKEA:)

4-5
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Strúhanku zalejeme smotanou a necháme postať, aby napučala. Cibuľu jemne nakrájame a osmažíme na masle.
  2. Mäso som použila pol na pol hovädzie a bravčové. Mäso pomelieme a pridáme osmaženú cibuľu, vajce, soľ, koreniny a strúhanku so smotanou, pripadne môžeme pridať aj obľúbenú zelenú vňať. Všetko spolu premiešame a niekoľkokrát mäsovú zmes vyplieskame (zdvihneme a hodíme späť do nádoby). Tak sa nám mäso krásne spoji a nerozpadne pri varení. Potom mäsovú zmes dáme do chladničky na cca 10 -15 minút.
  3. Zmes vyberieme z chladničky a urobíme malé guľôčky veľkosťou asi ako vlašský orech. Aby sa mäso nelepilo, opláchneme si ruky studenou vodou.
  4. Na panvici na zmesi olivového oleja a masla osmažíme mäsové guľôčky zo všetkých strán.
  5. Potom ich dáme do zapekacej nádoby a v rozohriatej na 170 °C rúre zapekáme ešte cca 10 minút.
  6. Smotanová omáčka: Výpek, v ktorom sa smažili guľôčky prelejeme cez sito do rajnice alebo hrnca, pridáme ešte kúsok masla, rozohrejeme a vsypeme múku. Miešame a smažíme do svetlej zápražky. Zalejeme vývarom a smotanou, dobré premiešame, pridáme soľ, strúhaný muškátový orech a sójovú omáčku a varíme niekoľko minút.
  7. Brusnicová omáčka: V origináli Švédi používajú za studená pripravenú brusnicovú omáčku (rårörda lingon), nevaria ju ako je u nás zvykom. Brusnice sa zasypú polovicou cukru, a nechajú sa postať niekoľko hodín až sa cukor nerozpustí. Cukor pridávajú postupne, proces môže trvať 24 a viac hodín, časť brusníc je možné potom trochu roztlačiť, aby bolo viac šťavy. Potom omáčku zavárajú do pohárov alebo podávajú k jedlu, alebo uskladňujú v chladničke. Brusnicovú omáčku rårörda lingon môžete kúpiť aj hotovú (asi v IKEA) alebo pripraviť ako z mrazených tak aj čerstvých brusníc.
  8. Mäsové guľôčky podávame so smotanovou omáčkou a brusnicami, ako prílohu obvykle pripravujú zemiakové pyré a uhorkový šalát. Dobrú chuť!