Pečený sumec
Pečený sumec

Sumec v slaninke na pikantnej salse

Libor Jantolák
šéfkuchár hotela Ponteo activity park**** v Bratislave-Rusovciach, 19. júna 2017
Sumec v slaninke na pikantnej salse
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ryba – kráľovná sladkých vôd – si zaslúži aj titul kráľovnej stola. Je zdravá, ľahko sa trávi a v porovnaní so „slanou“ sestrou obsahuje menej škodlivín. Rád hosťom dokazujem, že sa dá aj pripraviť na desiatky chutných spôsobov...

4
porcie
25 minút
príprava
12 minút
na 185 °C

Suroviny

480 g (fileta)
120 g
120 g
60 g
10 g
500 g (väčšie)
20 g
1 ks
1 ks
50 ml
30 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Filetu zo sumca osolíme a pokvapkáme citrónom. Zabalíme do slaniny, dáme na plech spolu s cherry paradajkami a pečieme pri 185 °C 12 minút.

  2. 2

    Do vriacej vody vložíme na 5 minút čerstvé paradajky s narezanou šupkou. Ľahko ich potom ošúpeme a nakrájame na kocky.

  3. 3

    Salsa: Na rozohriatej panvici opražíme pokrájanú cibuľu na olivovom oleji a masle, pridáme nasekanú čili papričku, olúpané nakrájané paradajky, soľ, korenie, cukor, prelisovaný cesnak a bazalkové pesto. Sprudka pražíme asi 2–4 minúty. Salsu podávame so sumcom.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
@Altyn (20.6.2017 02:09)
:-) ;-) mas uplne pravdu, sa uchechtavam sama nad sebou
ale aj na tu Desiatu by bol dobry, nie?
mozno pan sefkuchar prida recepty na tych 10 (slovom desat) sposobov
Pa
@Zolik (20.6.2017 02:38)

Vďaka ti, no ja som si zbalil radšej pečivo so šunkou a zeleninou, lebo v paraci sa to jednoduchšie konzumujeme... :-)))
Milujem preklepy, niekedy z nich vyjdú krásne nezmysly a máš dôvod prečo sa usmievať. Ale už musím ísť. Aj tebe pekný deň.;-)))
@Arnilka (20.6.2017 07:32)

Z čoho máš dojem že som sa bavil na účet autora? Pousmial som sa na reakcii@Zolik , vysvetlil som jej omyl a spolu sme sa zasmiali. Čo je na tom zlé? Prečo taká divná reakcia na tej troche humoru?
Nikto nezosmiešňoval ani autora a ani recept. Kedysi,
by sa pridali aj iný a bola by tu zábava, dnes je to niečo príšerné, naozaj už nepridám ani čiarku.:-(((
prepáč @Altyn , na mňa to tak pôsobilo, kedže samotný recept si nehodnotil (a nehodnotila som ho slovne ani ja, len 5* som dala), len si sa sústredil na jednu gramatickú chybu. áno, je to chyba, ale nie zas taká, aby sa musela rozoberať takým spôsobom, stačilo slušne upozorniť redakciu. nevidím dôvod, prečo by si nepridával komentáre??? ako vidíš, môj úmysel bol rovnako dobrý ako ten tvoj :-) Maj sa pekne!
@Redakcia (20.6.2017 08:07)

A vy ste si overili u autora receptu či naozaj pozná "desiatky" receptov? To môže poznať 68, alebo 90...Ale možno ich pozná len osem či deväť, a to je potom "desiatka".
Ja viem že je to blbosť, ale je divné že okamžite meníte všetko, o čo Vás ktosi požiada, lebo dotyčnému sa to nepáči. A čo, aj pre Vás to bola taká divná diskusia? :-(((
@Arnilka (20.6.2017 14:23)

No vidíš, žiadna chyba tam nebola, to len @Zolik si to zle prečítala, PRESNE TAK AKO TY! Akurát ona si to uvedomila a zasmiali sme sa, Ty si hneď osočovala.
@Altyn (20.6.2017 14:24)

Nemeníme hneď všetko na požiadanie, ale v tomto prípade slovo "desiatky" do vety štylisticky pasovalo lepšie, preto sme ho použili. A pán šéfkuchár pozná určite viac ako 10 receptov, v ktorých sú použité sladkovodné ryby :)
@Redakcia (20.6.2017 14:33)

Ja viem, že ich pozná určite viac, veď som písal že je to blbosť, bol to len nevinný príklad. Ale tým že ste to opravili, ako by ste súhlasili s tým, že takáto diskusia sem nepatrí, lepšie je keď sa Varecháči hádajú a osočujú. Preč s humorom a milým slovom, vezmite palice a kamene, nech je tu"zábava" ako v reality show!
Mali ste napísať že to síce zmeníte, ale kvôli tomu že to štylisticky lepšie pasuje...
@Arnilka , nechapem co riesis: Ak si si nevsimla, nebavili sme sa na "autorov ucet s tvojimi 3!
@Altyn a ja sme sa bavili na MOJ ucet!
Ani jeden z nas nemal negativnu poznamku ci k autorovi, alebo k receptu. A co na tych 5 prispevkoch medzi nami bolo take "neplodne"? Altyn isiel s dobrou naladou do prace a ja som sa po dost narocnom dni pobavila.
P.S.: Tvoju reakciu povazujem slusne povedane, za velmi prehnanu. Verim, ze @redakcia a pan sefkuchar maju väcsi zmysel pre humor ako Ty.

Pridaj komentár k receptu: