Žihľavový prívarok
Žihľavový prívarok

Šťaveľovo-žihľavový prívarok fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. mája 2017
Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept)
Foto: cesminaz

Čerstvý šťaveľ (šóška) a žihľava je teraz všade vôkol nás, tak prečo nevyužiť čo nám príroda ponúka :-) Jedlo je nielen jednoduché, chutné, ale aj zdravé.

Suroviny

cca 150 g čerstvá
cca 150 g čerstvý
2 ks veľká
2 ks menšie
500 ml
podľa potreby
5-6 strúčikov
 sušený
 sušený
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mnoho ľudí vie, že žihľava nie je len na čaj, ale sa dá z nej aj chutne navariť :-) Najčastejšie a najjednoduchšie jedlo je hádam prívarok, ku ktorému môžte podávať rôzne prílohy. Kedže ja mám teraz aj dost vela šóšky (šťaveľu) v zahrade, tak som tentoraz tieto 2 rastliny skombinovala :-)

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rastliny si nazbierame maximalne v množstve 1:1, inak vám šóška veľmi skyslí ten prívarok. Ked bude žihľavy viac, to nevadí :-) Zeleň si pokrájame. Ďalej si nakrájame na kocky aj 2 veľké cibule a aj 2 menšie zemiaky, ktoré nám slúžia vlastne nato, aby sme dostali "krémovejší" prívarok. A pravdaže mlieko :-)

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Následne k nej pridáme pokrájané listy, trocha osolíme, premiešame a zakryté necháme dusiť/spariť...

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme toľkym množstvom mlieka, koľko je potrebné. Ja som dala 0,5 l 3,5%-ného mlieka a zvyšok som doliala trocha vody. Ale môžte aj čisto s mliekom, alebo len s vodou :-) ako chcete. Tekutina nech celkom listy nezakryje, nech sa ešte dajú vidiet, inak budete mať prívarok pririedky. Dáme na tenučko pokrájané zemiaky, alebo ich môžte aj nastrúhať. Dáme soľ, mletú rascu, ml.čierne korenie, za 0,5-1 KL tymianu a nastrúhaný cesnak. Necháme pomaly varit, kým nám všetko nezmäkne.

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked bolo všetko mäkké, rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz pridáme majoránku podla chuti a necháme zo 10 minút spolu povariť. Pravdaze ak treba, tak este dochutíme tými istými koreninami. A prívarok je hotový ;-P Zvlášt zahusťovat múkou ho netreba, je dost husty a krémovitý. Kto chce, si podla chuti môže pridať aj smotanu :-)

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je to zdravá a jednoduchá rýchlovka, ku ktorej si môžte zvoliť naozaj akúkolvek prílohu. Volské oko, párok, klobásu, fašírku, zemiaky, chlebík atď :-) Ja som tentoraz podávala k prívarku na kúsky pokrájané vykostené hovädzie rebro, ktoré som udusila a nakonci, ked už bolo hotové, som dochutila cesnakom a posypala ml. červenou paprikou. Dobrú chuť.

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A k tomu som upiekla čerstvé pečivo :-)

    Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Stavel sa mi nejaklo vytratil,ale zihlavu mam koren doneseny az z Ukrajiny,tak to mozem skomb inovat so spenatom.Dobry recept ako stale od teba.Vdaka
V pondelok sme sa išli s manželom na prechádzku a pobozkať sa pod čerešňu, a práve pod ňou rástol šťavel, tak som natrhala a hneď sme mali obed - omáčku k tomu opekané zemiaky, volské oko a bravčový perkeltík. No mňamka, to si nesiem z detstva, kedy to varila mamička, my sme to toto jedlo zbožňovali.

Pridaj komentár k receptu: