Žihľavový prívarok

Šťaveľovo-žihľavový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Čerstvý šťaveľ (šóška) a žihľava je teraz všade vôkol nás, tak prečo nevyužiť čo nám príroda ponúka :-) Jedlo je nielen jednoduché, chutné, ale aj zdravé.

Suroviny

Postup

  1. Mnoho ľudí vie, že žihľava nie je len na čaj, ale sa dá z nej aj chutne navariť :-) Najčastejšie a najjednoduchšie jedlo je hádam prívarok, ku ktorému môžte podávať rôzne prílohy. Kedže ja mám teraz aj dost vela šóšky (šťaveľu) v zahrade, tak som tentoraz tieto 2 rastliny skombinovala :-)
  2. Rastliny si nazbierame maximalne v množstve 1:1, inak vám šóška veľmi skyslí ten prívarok. Ked bude žihľavy viac, to nevadí :-) Zeleň si pokrájame. Ďalej si nakrájame na kocky aj 2 veľké cibule a aj 2 menšie zemiaky, ktoré nám slúžia vlastne nato, aby sme dostali "krémovejší" prívarok. A pravdaže mlieko :-)
  3. Na oleji si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Následne k nej pridáme pokrájané listy, trocha osolíme, premiešame a zakryté necháme dusiť/spariť...
  4. Zalejeme toľkym množstvom mlieka, koľko je potrebné. Ja som dala 0,5 l 3,5%-ného mlieka a zvyšok som doliala trocha vody. Ale môžte aj čisto s mliekom, alebo len s vodou :-) ako chcete. Tekutina nech celkom listy nezakryje, nech sa ešte dajú vidiet, inak budete mať prívarok pririedky. Dáme na tenučko pokrájané zemiaky, alebo ich môžte aj nastrúhať. Dáme soľ, mletú rascu, ml.čierne korenie, za 0,5-1 KL tymianu a nastrúhaný cesnak. Necháme pomaly varit, kým nám všetko nezmäkne.
  5. Ked bolo všetko mäkké, rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz pridáme majoránku podla chuti a necháme zo 10 minút spolu povariť. Pravdaze ak treba, tak este dochutíme tými istými koreninami. A prívarok je hotový ;-P Zvlášt zahusťovat múkou ho netreba, je dost husty a krémovitý. Kto chce, si podla chuti môže pridať aj smotanu :-)
  6. Je to zdravá a jednoduchá rýchlovka, ku ktorej si môžte zvoliť naozaj akúkolvek prílohu. Volské oko, párok, klobásu, fašírku, zemiaky, chlebík atď :-) Ja som tentoraz podávala k prívarku na kúsky pokrájané vykostené hovädzie rebro, ktoré som udusila a nakonci, ked už bolo hotové, som dochutila cesnakom a posypala ml. červenou paprikou. Dobrú chuť.
  7. A k tomu som upiekla čerstvé pečivo :-)