Žihľavový prívarok
Žihľavový prívarok

Žihľavový prívarok videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. apríla 2022

Veľmi zdravá rastlinka, ktorá sa výborne hodí nielen na čaj, ale aj ako skvelé, veľmi chutné a rýchle jedlo. 👍 Ja ju pripravujem v Zobraziť celý popisVeľmi zdravá rastlinka, ktorá sa výborne hodí nielen na čaj, ale aj ako skvelé, veľmi chutné a rýchle jedlo. 👍 Ja ju pripravujem v podobe prívarku, niečo na spôsob špenátu. U nás doma je žihľava každoročne na stole a máme ju veľmi radi.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/04/zihlavovy-privarok-zihlava-na-sposob.html?m=1

5
porcií
Žihľavový prívarok (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

3 hrste (čerstvá mladá)
cca 800 ml
1 ks
2 strúčiky
1 PL
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Žihľavu si v prvom rade nazbierame, najlepšie v prírode, rastie najmä pri potokoch. Zbiera sa mladá, najlepšie len vrchná polovica rastliny. Treba dávať pozor, lebo pichá, radšej si dajte rukavice. Ja osobne zbieram bez rukavíc a aj ju krájam ako vidno aj vo videu len holými rukami😅 Mňa skoro vôbec nepichá👍👍 Nakoniec nazbieranú žihľavu opláchneme.

    Žihľavový prívarok (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žihľavu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky, cesnak očistíme. Čo sa týka podliatia, ja robievam väčšinou tento prívarok čisto s vodou, ale keď niekto chce, tak môže časť vody nahradiť mliekom, alebo zjemniť prívarok ku koncu smotanou na varenie🙂 Je to celkom na vás.

  3. 3

    V hrnci na oleji zosklovatíme cibuľu, dáme na to žihľavu, trocha ju osolíme a necháme dusiť za občasného miešania, aby zmenšila trocha svoj objem. Následne ju podlejeme vodou, tej môžete dať aj od oka. Dáme soľ, mleté korenie a nastrúhame cesnak. Zakryjeme a necháme variť do mäkka, to je asi zo 15 minút👍

  4. 4

    Uvarenú žihľavu rozmixujeme, poprášime 1 PL kukuričnej múky, ktorá sa pridáva na zahustenie, kvôli konzistencii nech prívarok nie je taký vodový 🙂 Dobre rozmiešame a necháme variť 10 minút. Treba zakryť pokrievkou, lebo to fŕka😅

  5. 5

    Hotový prívarok podávame napríklad s volským okom, pečeným párkom, fašírkou, so zemiakmi, s chlebom atď...🙂 My sme mali volské oko. Prajem dobrú chuť!

    Žihľavový prívarok (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

farbuska
Akurát som bola na prechádzke s mojím psíkom Amigom a videla som krásnu mladú žihľavu. Pôjdem veru zajtra nazbierať... a bude zdravý jarný prívarok.
haji
Krásná farba a isto aj chuť musí být jedinečná. Skvělý receptík!
@farbuska Amigo, jaké krásné jméno pro pejska!
farbuska
@haji (26.4.2022 21:04)
Ďakujem, ale meno si priniesol z útulku, kde sme sa pred 6 rokmi našli. Aj mne sa meno a jeho význam veľmi páčilo, tak som mu ho ponechala.
cesminaz
@farbuska (26.4.2022 20:03)

🙂 jarná kúra veru nezaškodí a verím, že bude chutiť. Psík má aj podla mňa krásne meno👍
cesminaz
@haji (26.4.2022 21:04)

Ano chutí jedinečne 🙂 Dakujem pekne za nahliadnutie a komentík!
sracz
... a veruže, toto pekné jarné zelené môžem aj ja s mojou Láskou Prišahanou. Pred týždňom som navaril prívarok z listov červenej púpavy. Teda červenej ako červenej. Ona je vlastne zelená iba "nervy" mátmavšie červené. Chválim, obdivujem, odporúčam nasledovať a budete po celý rok prekrásne šumné!


cesminaz
@sracz (27.4.2022 01:29)

Velmi zaujímavý ten púpavový prívarok čo spomínaš. Púpavové listy sú väčšinou dosť horké - viem, lebo ich jedávam v šaláte🙂 Tieto červené neboli? alebo ako si to vyriešil?🙂 Posuň recept na ten prívarok, uvarím si ho. Pozdravujem do dialky a vdaka za komentík!
sracz
@cesminaz (27.4.2022 17:12)

Buď pozdravená óóó @Cesminaz vážená a milá. Púpavové listy horké nie sú, ani zelené ani červené, iba je potrebné ich zbierať ešte supermladé tzn. "panenské". Podľa mojich skúseností je radicchio horkejšie a tiež sa "húfne" používa zvlášť v surových zelených šalátoch. Spomeň si na bylinkový horký likér, používaný aj ako aperitív na podporu trávenia. Ak červenú púpavu ešte dostanem kúpiť (jedná sa o sezónny maximálne mesačný predaj), tak prívarok zopakujem, hlavne "vúčivá" t. j. kvôli Tebe a prilepím ho pre radosť obecenstva. Želám krásne dni plné jarného slnka a pohody.
cesminaz
@sracz (28.4.2022 00:42)

Velmi zaujímavé, že u vás sa dajú kúpiť normálne v obchode ako zelenina🙂 ale je to aj zvyk krajiny. Viem, že tie mladšie malé listy sú sladšie, ale niekedy sa mi nechce zbierať také drobné, lebo to dlhšie trvá😅 zvyknem zbierať také stredné. Na podporu trávenia, alebo prečistenie žalúdka zvyknem pár dní za sebou pohrýsť 5-6 hrubších šťavnatých stoniek/stebiel😊 Budem rada ak recept na ten prívarok pridáš, dakujem a srdečne pozdravujem!
natascha1
Jednoducho vynikajúce. Robila som prvýkrát zo zvedavosti. Som milo prekvapená, ako žihľavový prívarok dobre chutí, snáď lepšie ako špenát. Výborný recept, Cezmínka. Odteraz varím často.
cesminaz
@natascha1 (26.3.2023 14:14)

Super, som velmi rada že chutí🙂 Aj ja sa chystám niektorý deň na žihlavu von do prírody, už na moje stále miesto. Doteraz bola ešte maličká lebo bolo sucho, ale teraz konečne napršalo, tak bude už určite pekná. Vdaka za odozvu a pekný deň🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia