Srdiečková pizza s hráškom a figami
víťazka Pečie celé Slovensko, 12. februára 2024
Foto: Archív RTVS
Inšpirácia na valentínsku večeru od víťazky televíznej šou Pečie celé Slovensko, Timi Strnálovej.
porcie
príprava
na 270-300 °C
Suroviny
Cesto: | |
570 g |
|
1 g (v prášku) |
|
19 g |
|
12 g |
|
370 ml vlažná |
|
8 g |
|
Na podsypanie: | |
100 g |
|
Hráškový základ: | |
1/2 ks |
|
300 g mrazený |
|
100 g |
|
40 g |
|
30 ml |
|
30 g |
|
|
|
10 g |
|
Karamelizovaná cibuľa: | |
4 ks |
|
15 g |
|
|
|
|
|
|
|
Figy: | |
10 ks čerstvé |
|
30 g |
|
30 g |
|
Obloženie: | |
|
|
|
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Na cesto zmiešame v miske múku, soľ, cukor a slad. Vodu si zohrejeme na maximálne 30 °C, pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme do naolejovanej nádoby a necháme kysnúť približne 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Potom cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1-2 hodiny pri izbovej teplote zakryté fóliou.
- 2
Na hráškový základ zohrejeme olivový olej, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku pražíme. Pridáme mrazený hrášok, chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesňový syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame smotanu a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie. Ochutíme soľou a korením.
- 3
Na skaramelizovanú cibuľu očistíme cibuľu, narežeme ju pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť, asi 10 minút. Potom pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a cibuľu necháme skaramelizovať. Občas ju premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že sa cibuľa pripaľuje. Takto necháme cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
- 4
Na figové obloženie zohrejeme na panvici maslo a med, pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme karamelizovať. Na suchej panvici opražíme nasekané vlašské orechy.
- 5
Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270-300 °C s ventilátorom minimálne na 40 minút. Cesto opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme okraje, vytlačíme vzduchové bublinky zo stredu a pomocou hánok cesto roztiahneme do tvaru srdiečka. Na dobre pizzu natrieme hráškový základ. Dáme piecť do rúry približne na 5-8 minút.
- 6
Keď sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, nastrúhame na ňu syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto a figy. Pomocou škrabky nastrúhame syr pecorino, ktorý môžeme oflambovať, pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu