Pizza
Srdiečková pizza s hráškom a figami
Autor receptu: redakcia
Inšpirácia na valentínsku večeru od víťazky televíznej šou Pečie celé Slovensko, Timi Strnálovej.
2 porcie |
80 (+ kysnutie) minút príprava |
7-8 minút na 270-300 °C |
Postup
- Na cesto zmiešame v miske múku, soľ, cukor a slad. Vodu si zohrejeme na maximálne 30 °C, pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme do naolejovanej nádoby a necháme kysnúť približne 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Potom cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1-2 hodiny pri izbovej teplote zakryté fóliou.
- Na hráškový základ zohrejeme olivový olej, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku pražíme. Pridáme mrazený hrášok, chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesňový syr, soľ a mixujeme. Postupne
pridávame smotanu a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie. Ochutíme soľou a korením.
- Na skaramelizovanú cibuľu očistíme cibuľu, narežeme ju pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť, asi 10 minút. Potom pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a cibuľu necháme skaramelizovať. Občas ju premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že sa cibuľa pripaľuje. Takto necháme cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
- Na figové obloženie zohrejeme na panvici maslo a med, pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme karamelizovať. Na suchej panvici opražíme nasekané vlašské orechy.
- Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270-300 °C s ventilátorom minimálne na 40 minút. Cesto opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme okraje, vytlačíme vzduchové bublinky zo stredu a pomocou hánok cesto roztiahneme do tvaru srdiečka. Na dobre pizzu natrieme hráškový základ. Dáme piecť do rúry približne na 5-8 minút.
- Keď sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, nastrúhame na ňu syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto
a figy. Pomocou škrabky nastrúhame syr pecorino, ktorý môžeme oflambovať, pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.