Pizza

Srdiečková pizza s hráškom a figami

Autor receptu: redakcia

Inšpirácia na valentínsku večeru od víťazky televíznej šou Pečie celé Slovensko, Timi Strnálovej.

2
porcie
80 (+ kysnutie) minút
príprava
7-8 minút
na 270-300 °C

Postup

  1. Na cesto zmiešame v miske múku, soľ, cukor a slad. Vodu si zohrejeme na maximálne 30 °C, pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme do naolejovanej nádoby a necháme kysnúť približne 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Potom cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1-2 hodiny pri izbovej teplote zakryté fóliou.
  2. Na hráškový základ zohrejeme olivový olej, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku pražíme. Pridáme mrazený hrášok, chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesňový syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame smotanu a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie. Ochutíme soľou a korením.
  3. Na skaramelizovanú cibuľu očistíme cibuľu, narežeme ju pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť, asi 10 minút. Potom pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a cibuľu necháme skaramelizovať. Občas ju premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že sa cibuľa pripaľuje. Takto necháme cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
  4. Na figové obloženie zohrejeme na panvici maslo a med, pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme karamelizovať. Na suchej panvici opražíme nasekané vlašské orechy.
  5. Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270-300 °C s ventilátorom minimálne na 40 minút. Cesto opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme okraje, vytlačíme vzduchové bublinky zo stredu a pomocou hánok cesto roztiahneme do tvaru srdiečka. Na dobre pizzu natrieme hráškový základ. Dáme piecť do rúry približne na 5-8 minút.
  6. Keď sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, nastrúhame na ňu syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto a figy. Pomocou škrabky nastrúhame syr pecorino, ktorý môžeme oflambovať, pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.