Bravčové karé
Bravčové karé

Srbské rebierko fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 2. novembra 2021
Srbské rebierko (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept som objavil na internete a hneď som sa rozhodol aj vyskúšať.
Zdroj: internet

5
porcií
30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks s kosťou
2 ks
3 ks
3 ks
3 strúčiky
2-3 PL
500 ml
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
1 PL
1 PL (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si mäso a suroviny, ak je karé s kosťou vcelku, rozrežeme a nasekáme na jednotlivé porcie – rebierka. Kto nemá karé s kosťou, môže použiť aj bez nej.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rebierka trocha naklepeme hánkami päste, tĺčik na mäso necháme v tomto prípade odpočívať v šuplíku. Osolíme a okoreníme ich.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na masti rebierka prudko opečieme do zlatista. Potom vyberieme a odložíme.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku orestujeme červenú cibuľu pokrájanú ma mesiačiky a plátky cesnaku.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme na pásiky nakrájané papriky a orestujeme.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme paradajkové pyré a orestujeme.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vývarom, pridáme rebierka, zamiešame a prikryté dusíme asi 50 minút do mäkka. Ja som použil pomalý hrniec, úroveň LOW na 4 hodiny.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, a z masla a hladkej múky spravíme zápražku, ktorou omáčku zahustíme. Kto múku nechce použiť, môže časť zeleniny rozmixovať ponorným mixérom, zelenina nám omáčku tiež zahustí.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso vrátime do omáčky a povaríme asi 10 minút.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s pečenými zemiakmi a tatárskou omáčkou. Samozrejme dá sa použiť aj ryža, prípadne iná príloha.

    Srbské rebierko (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mata3636
Robím podobne, z krkovičky, pečiem v remoske. K tomu zemiakovú kašu s cibuľkou, uhorkový šalát, mňam, v lete obľúbené jedlo
Dobre si navaril, veľmi fajne
afataga
Fajne si navaril, robievak skoro tak isto, este davam aj paradajky a chilli. Tiez ako Mata z krkovice.
Dusim v kastroli, ked je dobre maso, staci tak hodinka.
chemik
Dík Kimlovi za připomínku starých časů s vařením podle norem, kdy Srbské žebírko bývávalo standardním repertoárem restaurací. V podušeném provedení dle Kimla jako polední hotovka nebo navečer jako minutka s odporně kyselou sterilovanou zeleninovou přílohou Tompa (tomaty, papriky, cibule) jen přihřátou na pánvi s výpekem, aby se to stihlo. Jako minutka je to vynikající jídlo, ale zeleninu je třeba orestovat předem na druhé pánvi a na talíři ji servírovat pod žebírkem přelitým čistým výpekem s hranolkami nebo americkým bramborem
haji
Stará dobrá klasika, vyhrál ses hezky s postupem. Mně by moc chutnalo. Krásné fotečky, skvělé jídlo. Jsi šikovný!
kimlo
@mata3636 (2.11.2021 17:25)
Vďaka za ocenenie, teší ma to, áno, z krkovičky to bude tiež super.
1x kvakac
kimlo
@afataga (3.11.2021 12:58)
Ďakujem za uznanie, jasne že sa dajú použiť aj paradajky, dokonca poznám verziu aj pečenie v alobale. Toto bolo fakt chutné.
kimlo
@chemik (3.11.2021 13:27)
Ahoj, dík za koment, mám rád Tvoje komentáre, sú poučné a povzbudzujúce. Tento recept síce nieje podľa normy, mám ho od kamaráta Brepty z odkazu, ale je to taká jednoduchšia verzia pre domácnosť, než minútka z reštaurácie. Predsa len, mäso sa dusí trocha dlhšie než sľubovaných 20 minút čakania hosťa v reštaurácii... ale ak sú predpripravené, nemám námietky. :-)
1x kvakac
kvakac
Ajaj zas si mi trafil do chute. Už som sa na to pozeral, ako si to dal - čo dnes varite. Aj som to našiel na nete. Vyzerá to veľmi dobre. Cez víkend to zmajstrujem vďaka za recept kamarát.
1x kimlo
kucharka
@kimlo (3.11.2021 18:36)
Výborný recept, obľúbený skoro v každej domácnosti.
Ono sa to môže podávať aj ako minútka, kotlety sú zvláštne mäso - buď sa len tak opečú pár minút na horúcej panvici z každej strany alebo potom sa dusia dlhšie, ako si urobil ty. Niečo medzi tým a mäso je tvrdé.
Neviem, či som to dobre pochopila, ale aj @chemik to tak chcel povedať?
Pekný deň všetkým.

1x kimlo
kimlo
@kucharka (4.11.2021 08:58)
Myslím že si to správne napísala. Buď minutka, alebo dusiť. Minutku som ešte neskúšal.
kuko95
Mám veľmi rád tvoje recepty len by si mohol pridávať častejšie ! :))))
1x kimlo
chemik
@kimlo (4.11.2021 13:01)

Doporučuji kvůli chuti minutku. Zeleninu lze předupravit předem za 2-3 minuty v mikrovlnce při plném výkonu (místo klasického blanžírování). Pak je ve výpeku hotová dřív než kotleta zchladne.
1x kimlo
kvakac
Dnes som robil postup podľa teba, len mäso som použil jelení môčing . Je to sen noci svätojánskej. Potreboval som aj ten spotrebovať a nemusí byť vždy len guľáš aj takáto dobrota sa dá s neho urobiť . Vďaka za recept.


1x kimlo
kimlo
Pekne si to povýšil na iný level, dobrá išpirácia ako využiť divinu. 👍
1x kvakac
kvakac
@kimlo (8.11.2021 07:34)

Ešte skúsim podľa tvojho receptu aj králičie stehna, potom dám vedieť.
1x kimlo


Zaujímavé video z archívu TV Varecha