Srbská gibanica (gužvara)

miamia - fotkamiamia, 22. novembra 2012
Srbská gibanica (gužvara)
Foto: miamia

Život ma neplánovane zavial k našim zahraničným Slovákom žijúcim na severe Srbska - do autonómnej oblasti Vojvodina. Zlatí, srdeční ľudia s vynikajúcou multinacionálnou (i Zobraziť celý popisŽivot ma neplánovane zavial k našim zahraničným Slovákom žijúcim na severe Srbska - do autonómnej oblasti Vojvodina. Zlatí, srdeční ľudia s vynikajúcou multinacionálnou (i keď pre našinca trošku mastnou) kuchyňou ovplyvnenou chuťami Balkánu, Orientu i Maďarska ...no zároveň plnou rýdzo slovenských receptov, ktoré si so sebou priniesli pri sťahovaní na Dolnú zem v priebehu 18. - 19. storočia. Tento recept mám z Kovačice, dedinky známej galériou insitného umenia... :)

8
porcií
50 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
Plnka:
3 ks (180g)
1 ks
5 ks
3 dcl
1 - 2 ČL
Na potretie:
80 g (roztopené)
3 dcl




Postup

  1. 1

    Rozmixujeme najprv syr cottage s celými vajciami, potom pridáme aj smotanu a minerálku (3 dcl) a vymiešame metličkami na homogénnu hmotu.

  2. 2

    Používam špeciálne cesto "Kore" na gibanicu (nosím si ho zo Srbska). U nás sa vraj predáva mrazené filo cesto, bolo by asi najvhodnejšie. Zrejme možno použiť aj štrúdľové, každopádne, malo by byť schopné nasávať tekutinu, treba vyskúšať. To srbské má cca 12 ks plátkov, koľko je v našom, neviem presne.

    Srbská gibanica (gužvara) - obrázok 2
  3. 3

    Do vyššieho vymasteného pekáča na dno uložíme postupne 4 plátky cesta, každý samostatne potrieme roztopeným maslom zmiešaným s minerálkou 3 dcl. Potierať treba rovnomerne, nesmú zostať "suché" časti. Ďalšie tri plátky si odložíme na neskôr a použijeme ich potom rovnakým spôsobom na zakrytie koláča (nechajte si na to polovicu zmesi na potieranie). :)

  4. 4

    Všetky zvyšné plátky postupne krátko namočíme v rozmixovanej syrovej zmesi, a zľahka pokrčené (akoby ste pokrčili v rukách noviny) ich uložíme do pekáča - postupne od kraja vedľa seba, až kým nevyplnia celú plochu. Zvyšok plnky ešte rozlejeme po plátkoch. Na vrch prídu spomínané tri plátky, treba ich dobre namokro potrieť, inak by boli tvrdé a nezmäkli by.

    Srbská gibanica (gužvara) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravenú gibanicu necháme odležať 30 minút, aby sa dobre napila a potom pečieme pri 180 st. cca 1 hodinu. Zdá sa to všetko hodne riedke, ale to je v poriadku, gibanica znesie veľa tekutiny, dosť narastie a všetko sa vsiakne. :)

    Srbská gibanica (gužvara) - obrázok 5
  6. 6

    Podáva sa s kyslým mliekom. V Srbsku k nej radi pijú domáci jogurt - má konzistenciu ako hustý nápoj. :) Namiesto cottage tam zvyknú dávať kajmak, žiaľ, my ho tu nemáme... Gibanica znesie veľa obmien, u nás sa po nej len tak zaprášilo! :)

Diskusia k receptu

danielas
..zaujímavé zloženie a pekne popísaný postup. Rada by som to ochutnala,ukladám si.
izabella929
@Miamia , pozdravujem Kovačicu.-))) sú tam úžasní dobrosrdeční ľudia...) poznám odtiaľ osobne jednu vzácnu pani, s ktorou som sa stretla pred nedávnom na svadbe...sľúbila mi jeden recept, takže, dúfam nezabudne na mňa...tento tvoj recept nepoznám, ale určite je to niečo výnimočné...vyzerá to krásne a chutne.-)
miamia
Je to veľmi chutné, a nedá sa toho dojesť. :) Nie je nič krajšie, ako byť 600 km od domova a v Kovačici na "pľaci" počúvať rodnú Slovenčinu... :)
marianne
super listkove cesto v kombinacii cottage je vyborna kombinacia..ukladam si
alexdidi
Výborný recept,vydarený postup a papanie musí byť fantastické.Myslím si však,že u nás sa na to hodí skôr štrúdľové cesto a nie lístkové,lebo to je moc mastné a pomerne hrubé.
miamia
alexdidi, možno máš pravdu s tým štrúdlovým, dlho som rozmýšľala, čo tu môžete použiť ako náhradu, nemám naše cestá odskúšané... Našla som na nete len tento odkaz, ak by to boli plátky, bolo by fajn... :)
 www.zlacnene.sk/detail/listkove-cesto-platky-450g-65836...

Prípadne skúsime aj so štrúdľovým...a dopíšeme do receptu. :)
alexdidi
@miamia ,kupujem už rozváľané lístkové cesto(na iné koláčiky) a je to len jeden plát a na gibanicu myslím dosť hrubý.Podľa mňa aj keď kúpime štrúdľové cesto,tak v tom balíčku je ich viac a to by bolo asi fajn.Doma som gibanicu ešte nerobila,teraz však vyskúšam a cesto si urobím domáce.
puntodadino
..mas pravdu,bez kajmaku to nieje ono.Ak ma niektora z vas trpezlivost,moze si kajmak urobit doma,ako sa robi v Srbiji.To bude ina gibanica,o dve triedy lepsia.Ak pouzivate casto varene mlieko-na recept sa opytajte stryca Googla.
miamia
Presne tak, Srbija má svoje špecifické produkty, sú kvalitné, chutné a s vysokým obsahom tuku. :) Ako obmenu možno použiť i kozí syr.... Osobne ale moc tuku nemusím, takže keď mi ponúknu mastnejšiu polentu s kajmakom, či pljeskavicu...cítim sa tri dni ako prejedený pytón! :D
miamia
Na radu alexdidi v recepte uvediem štrúdľové cesto. Asi bude najbližšie k tomu špeciálnemu srbskému na gibanicu, ktoré používam ja. Vďaka za radu. :)
helca103
@miamia vidím,že si čerstvá varecháčka VITAJ medzi nami - teším sa na tvoje ďalšie recepty :-)
miamia
Ďakujem, helca103, rada sa k vám pripojím, máte tu skvelé recepty! :)
elena
No však práve to, že tie KORE u nám nedostať. Ja som si ich tiež doniesla z Dolnej zeme, moji rodičia sa tam narodili ( Kisač) a citím sa byť trochu jednou z nich. Tie ich baklavy, bureky a gibanice nemajú páru. Mňam!
pipsik
nie je to cesto nahodou filo cesto ako maju turci? v ba ho mavaju v obchode s tureckymi potrevinami
miamia
Priznám sa, že pojem filo cesto mi nebol znamy, ale strýco Google (ako tu ktosi písal) ho pozná a vyzerá to nádejne. :) Je vhodné aj na baklavu, tak by to mohlo byt ono. Vraj ho je dostať ako mrazene v supermarketoch, špecializovaných predajniach medzinárodnej kuchyne, a dokonca aj v predajni M&S. Tuším sa postupne dopátrame! :)
evanaaa
Mám dojem, že toto som už videla niekde ( možno aj na Vareche), veď tu sú tisícky receptov. A radšej štrudlové cesto ( je ako papier), ako lístkové.
janger
To musi byt dobre! Hoci ja som viac na sladke...Vitaj na Vareche :-).
marijanna
@miamia paranu gužvara,svaka čast :) kuk do mojich receptov a tam je v recpte na burek - aj recept na kore - listy toho cesta...možno bude mat niekto odvahu a urobi..nie je to vobec tažke, len treba chciet...:) super je ispala..:)
miamia
Ďakujem za ocenenie, potešilo ma.. :) Obdivujem, ak si vie niekto také cesto urobiť...klobúk dole! :)
bodenloos
Mam kolegov z Vovojdiny (Slovakov). Kuchyna na balkane je super. Od nich som sa dozvedel ze to co u nas je ponukane ako cevabcici s originalom nema vela spolocneho.
Nieco podobne ma aj madarska kuchyna (cesto sa mi zda ze listkove- ale aj to madarske je vela krat ine ako to nase ...)
K cestu "kore za pitu i gibanicu" alebo "tijesto za pitu i gibanicu"
robi sa z asi 1kg hladkej muky, trochu soli, 1ks vajce, pol litra horucej vody (niekde je udavane bez vajica) rozrobit cesto a rozdelit na kusky a potom natahovat po pomucenom stole ... recept v povodnom zneni :  www.coolinarika.com/recept/osnovno-tijesto-za-pite/...

peter48
Vo vojne kuchárov na STV robil srbský kuchár gibanicu s balkánskym syrom. Keďže ten je slaný, viac soli nepridával. Inšpirovaný jeho receptom, som spravil čosi podobné doma a bolo to na môj, aj synov vkus trochu prislané. Tak som to druhýkrát urobil s polovicou balkánskeho syra a polovicou tofu. Výsledok bol vynikajúci.
peter48
Vo vojne kuchárov na STV robil srbský kuchár gibanicu s balkánskym syrom. Keďže ten je slaný, viac soli nepridával. Inšpirovaný jeho receptom, som spravil čosi podobné doma a bolo to na môj, aj synov vkus trochu prislané. Tak som to druhýkrát urobil s polovicou balkánskeho syra a polovicou tofu. Výsledok bol vynikajúci.
vlasatka
No super recept. Priniesla som si z Chorvátska cesto, ktoré sa u nich volá "jufka" a je presne takéto. Hľadám preto recepty, čo okrem baklavy z neho pripraviť. Určite vyskúšam. To cesto je perfektné (v Chorvátsku sme s domácou piekli baklavu)
petrovac
Ja som uz tiez parkrat robila s domacim syrom a mi sme davali aj malo oleja do zmesi ale dneska skusim bez oleja dakujem
ariel
rada vidím gibanicu aj na tomto portáli a to už 3 roky. nádhera
fillo cesto dostať hocikde vedľa v Maďarsku kúsok od Bratislavy-hoc aj v Lidloch.
v Báčskom Petrovci - neďaleko Kovačice dávajú najmä fetu syr rozdrobenú, lebo bryndzu (pôvodne Slováci vysťahovaní na juh dávali)tam veľmi už nedostať, kyslú a sladkú smotanu a tvaroh,pokojne aj ten cottage cheese,vajcia a mlieko, ...táto kombinácia má tú pravú vojvodinskú chuť - dostať ju aj v pekárňach
kucharka
Chcela by som podakovat za tento vyborny recept, robila som to uz viackrat, skoro vzdy ale s fetou a vzdy mal velky uspech. Berieme si kusky studeneho na picnic.
kucharka
Znova chcem poďakovať za tento recept, je to neuveriteľná bašta. Robievam aj s cottage cheese zmiešaný s fetou, sem tam posypem černuškou, sem tam primiešam kôpor... vždy dobrota. Teplé aj studené, so šalátom, s bagetou...


evcok
@miamia (22.11.2012 23:37)
Prave som dojedla kusok gibanice, co sa mi usiel. Piekla ju moja svatka, ktora sa sem pristahovala zo Srbska zo Starej Pazovy aj s rodinou po nepokojoch, co tam vtedy boli. Ma vela skvelych receptov,momentalne sa chystam na jej baklavu. Robim podla nej ajvar a aj konzervujem masove vyrobky. Tak, ako budem robit, zverejnim aj recepty.
kimlo
@evcok (21.8.2022 09:45)

To ma zaujíma, budem rád ak tie recepty zverejníš, mám rad tradičné recepty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia