Foto: miamia
Život ma neplánovane zavial k našim zahraničným Slovákom žijúcim na severe Srbska - do autonómnej oblasti Vojvodina. Zlatí, srdeční ľudia s vynikajúcou multinacionálnou (i Zobraziť celý popisŽivot ma neplánovane zavial k našim zahraničným Slovákom žijúcim na severe Srbska - do autonómnej oblasti Vojvodina. Zlatí, srdeční ľudia s vynikajúcou multinacionálnou (i keď pre našinca trošku mastnou) kuchyňou ovplyvnenou chuťami Balkánu, Orientu i Maďarska ...no zároveň plnou rýdzo slovenských receptov, ktoré si so sebou priniesli pri sťahovaní na Dolnú zem v priebehu 18. - 19. storočia. Tento recept mám z Kovačice, dedinky známej galériou insitného umenia... :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
Plnka: | |
3 ks (180g) |
|
1 ks |
|
5 ks |
|
3 dcl |
|
1 - 2 ČL |
|
Na potretie: | |
80 g (roztopené) |
|
3 dcl |
|
Postup
-
1
Rozmixujeme najprv syr cottage s celými vajciami, potom pridáme aj smotanu a minerálku (3 dcl) a vymiešame metličkami na homogénnu hmotu.
- 2
Používam špeciálne cesto "Kore" na gibanicu (nosím si ho zo Srbska). U nás sa vraj predáva mrazené filo cesto, bolo by asi najvhodnejšie. Zrejme možno použiť aj štrúdľové, každopádne, malo by byť schopné nasávať tekutinu, treba vyskúšať. To srbské má cca 12 ks plátkov, koľko je v našom, neviem presne.
- 3
Do vyššieho vymasteného pekáča na dno uložíme postupne 4 plátky cesta, každý samostatne potrieme roztopeným maslom zmiešaným s minerálkou 3 dcl. Potierať treba rovnomerne, nesmú zostať "suché" časti. Ďalšie tri plátky si odložíme na neskôr a použijeme ich potom rovnakým spôsobom na zakrytie koláča (nechajte si na to polovicu zmesi na potieranie). :)
- 4
Všetky zvyšné plátky postupne krátko namočíme v rozmixovanej syrovej zmesi, a zľahka pokrčené (akoby ste pokrčili v rukách noviny) ich uložíme do pekáča - postupne od kraja vedľa seba, až kým nevyplnia celú plochu. Zvyšok plnky ešte rozlejeme po plátkoch. Na vrch prídu spomínané tri plátky, treba ich dobre namokro potrieť, inak by boli tvrdé a nezmäkli by.
- 5
Pripravenú gibanicu necháme odležať 30 minút, aby sa dobre napila a potom pečieme pri 180 st. cca 1 hodinu. Zdá sa to všetko hodne riedke, ale to je v poriadku, gibanica znesie veľa tekutiny, dosť narastie a všetko sa vsiakne. :)
- 6
Podáva sa s kyslým mliekom. V Srbsku k nej radi pijú domáci jogurt - má konzistenciu ako hustý nápoj. :) Namiesto cottage tam zvyknú dávať kajmak, žiaľ, my ho tu nemáme... Gibanica znesie veľa obmien, u nás sa po nej len tak zaprášilo! :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
www.zlacnene.sk/detail/listkove-cesto-platky-450g-65836...
Prípadne skúsime aj so štrúdľovým...a dopíšeme do receptu. :)
Nieco podobne ma aj madarska kuchyna (cesto sa mi zda ze listkove- ale aj to madarske je vela krat ine ako to nase ...)
K cestu "kore za pitu i gibanicu" alebo "tijesto za pitu i gibanicu"
robi sa z asi 1kg hladkej muky, trochu soli, 1ks vajce, pol litra horucej vody (niekde je udavane bez vajica) rozrobit cesto a rozdelit na kusky a potom natahovat po pomucenom stole ... recept v povodnom zneni : www.coolinarika.com/recept/osnovno-tijesto-za-pite/...
fillo cesto dostať hocikde vedľa v Maďarsku kúsok od Bratislavy-hoc aj v Lidloch.
v Báčskom Petrovci - neďaleko Kovačice dávajú najmä fetu syr rozdrobenú, lebo bryndzu (pôvodne Slováci vysťahovaní na juh dávali)tam veľmi už nedostať, kyslú a sladkú smotanu a tvaroh,pokojne aj ten cottage cheese,vajcia a mlieko, ...táto kombinácia má tú pravú vojvodinskú chuť - dostať ju aj v pekárňach
Prave som dojedla kusok gibanice, co sa mi usiel. Piekla ju moja svatka, ktora sa sem pristahovala zo Srbska zo Starej Pazovy aj s rodinou po nepokojoch, co tam vtedy boli. Ma vela skvelych receptov,momentalne sa chystam na jej baklavu. Robim podla nej ajvar a aj konzervujem masove vyrobky. Tak, ako budem robit, zverejnim aj recepty.
To ma zaujíma, budem rád ak tie recepty zverejníš, mám rad tradičné recepty.