Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom fotorecept
Foto: martinis
Šalát sa dá pripraviť aj na teplo - napríklad použitím práve uvarenej červenej šošovice. Tentokrát podávaná na listoch čerstvého špenátu, s mäkkým kozím syrom Zobraziť celý popisŠalát sa dá pripraviť aj na teplo - napríklad použitím práve uvarenej červenej šošovice. Tentokrát podávaná na listoch čerstvého špenátu, s mäkkým kozím syrom a restovanou červenou cibuľou, skutočne jedinečná chuť :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 strúčik (rozpučený čepeľou noža) |
|
1/2 ČL |
|
1/2 pohárika |
|
pohárik |
|
niekoľko lístkov |
|
podľa chuti |
|
(pozdĺžne prekrojená a najemno nakrájaná) |
|
veľká hrsť (prepláchnuté a otrasené) |
|
pár kvapiek |
|
1 koliesko (80 g) |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Inšpirácia z knihy Šaláty na celý rok :) Aby šla príprava šikovne, očistíme si na začiatok jednu červenú cibuľu, prekrojíme ju na polovicu a nakrájame na veľmi jemné plátky, ktoré odložíme bokom. Do misky pripravíme lyžičku rímskej rasce, nožom rozpučený strúčik cesnaku a pol lyžičky zázvoru. Tieto korenia dodajú červenej šošovici zaujímavý, korenený charakter :)
-
2
Na dve panvice kvapneme po lyžičke oleja. Jednu necháme rozohriať, pridáme korenia a pražíme dve minúty, kým nevynikne ich aróma. Potom pridáme šošovicu a zalejeme pohárikom zeleninového vývaru, zamiešame a necháme na nízkom plameni variť osem až desať minút.
- 3
Medzitým v miske vymiešame malé koliesko mäkkého kozieho syra s dvoma lyžicami bieleho jogurtu a trochou mletého čierneho korenia. Na druhej panvici rozohrejeme olej a restujeme cibuľu zhruba päť minút, pokiaľ nezmäkne a jej robustná chuť sa nezmení na príjemne sladkú. Odstavíme.
- 4
Špenát premyjeme, kvapneme doň olej a dobre premiešame, potom uložíme na tanier. Do hotovej šošovice vidličkou vmiešame pár lístkov čerstvej mäty, ja som sa ani neobťažoval jej krájaním, veď má malé lístky :) Podľa chuti môžno pridať aj trocha koriandru.
- 5
Naservírujeme na špenát, pridáme kozí syr a restovanú cibuľu. Najlepší je so špaldovou bagetou :)
- 3
@jerica : ďakujem veľmi pekne ! :-)) Tak to sa teším, že po Vianociach naň príde rad, dúfam, že mi napíšeš, ako Ti chutilo :-) Potešila si ma ;)
@methi : ďakujem, to som rád O:)
@dada10 : tak to si potom nepochybne prídeš na svoje :-))
@eviana : veľká vďaka, ďakujem za plný počet hviezdičiek O:)
@freshkuchta : super, to sa veľmi teším a pevne verím, že sa vydarí a bude chutiť ;)