Špargľový jarný koláč s holandskou omáčkou
šéfkuchár Savoy Restaurant v hoteli Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 16. mája 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
160 g |
|
1 ks |
|
|
|
1 ks (na potretie) |
|
Plnka: | |
4 ks |
|
2 ks |
|
300 ml |
|
|
|
300 ml |
|
1 ks |
|
10 zrniek |
|
300 g |
|
Postup
-
1
Z múky, masla, vajíčka a soli urobíme cesto (maslo musí byť tuhé, nakrájané na kocky). Cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, vložíme do formy tak, aby presahovalo cez okraje, popicháme, zasypeme suchou fazuľou a pečieme asi 25 minút pri 170 °C. Potom fazuľu s vrchným papierom na pečenie odstránime, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dopečieme ešte 5 minút.
- 2
Vínny ocot zvaríme s korením a na plátky nakrájanou šalotkou, až kým neostane iba 100 ml tekutiny. V oblej miske nad parou vyšľaháme vajcia, žĺtky a zredukovaný ocot, kým nedosiahneme dvojnásobný objem. Osolíme. Potom misku stiahneme z pary a za stáleho šľahania prilievame smotanu na šľahanie.
- 3
Blanšírovanú špargľu poukladáme na upečené cesto, zalejeme omáčkou a pečieme asi 20 minút, kým zmes nestuhne. Koláč necháme vychladnúť.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu