Špargľový koláč

Špargľový jarný koláč s holandskou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
10 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, masla, vajíčka a soli urobíme cesto (maslo musí byť tuhé, nakrájané na kocky). Cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, vložíme do formy tak, aby presahovalo cez okraje, popicháme, zasypeme suchou fazuľou a pečieme asi 25 minút pri 170 °C. Potom fazuľu s vrchným papierom na pečenie odstránime, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dopečieme ešte 5 minút.
  2. Vínny ocot zvaríme s korením a na plátky nakrájanou šalotkou, až kým neostane iba 100 ml tekutiny. V oblej miske nad parou vyšľaháme vajcia, žĺtky a zredukovaný ocot, kým nedosiahneme dvojnásobný objem. Osolíme. Potom misku stiahneme z pary a za stáleho šľahania prilievame smotanu na šľahanie.
  3. Blanšírovanú špargľu poukladáme na upečené cesto, zalejeme omáčkou a pečieme asi 20 minút, kým zmes nestuhne. Koláč necháme vychladnúť.