Špargľový koláč
Špargľový jarný koláč s holandskou omáčkou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
10 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup- Z múky, masla, vajíčka a soli urobíme cesto (maslo musí byť tuhé, nakrájané na kocky). Cesto
rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, vložíme do formy tak, aby presahovalo
cez okraje, popicháme, zasypeme suchou fazuľou a pečieme asi 25 minút pri 170 °C. Potom fazuľu s vrchným papierom na pečenie odstránime, potrieme rozšľahaným vajíčkom
a dopečieme ešte 5 minút.
- Vínny ocot zvaríme s korením a na plátky nakrájanou
šalotkou, až kým neostane iba 100 ml tekutiny. V oblej miske nad parou vyšľaháme vajcia, žĺtky a zredukovaný ocot, kým nedosiahneme
dvojnásobný objem. Osolíme. Potom misku stiahneme z pary a za stáleho šľahania prilievame
smotanu na šľahanie.
- Blanšírovanú špargľu poukladáme na upečené cesto, zalejeme omáčkou
a pečieme asi 20 minút, kým zmes nestuhne. Koláč necháme vychladnúť.
|