Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke fotorecept
Foto: pusta
Albondigas sú veľmi obľúbené nielen v Andalúzii, ale v celom Španielsku, robia sa takmer od domu k domu trošku ináč, takže je veľa variant. Zobraziť celý popisAlbondigas sú veľmi obľúbené nielen v Andalúzii, ale v celom Španielsku, robia sa takmer od domu k domu trošku ináč, takže je veľa variant. Vybrala som recept, ktorý sa mi páčil, sú to mäsové guľôčky ochutené škoricou, mletým čiernym korením, cesnakom, petržlenovou vňaťou, s na jemno posekanými orechmi, výraznej chuti, opečené na oleji a povarené v hustej paradajkovej výrazne cesnakovej omáčke, ktorá má ostrú pikantnú chuť, doladenú tymiánom a červeným vínom.
porcie
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
500 g |
|
20 g na jemno posekané |
|
1 veľký strúčik |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
1/2 zväzku na jemno posekanej |
|
1 podľa chuti |
|
podľa chuti ks do mletého mäsa |
|
1 ks do mletého mäsa |
|
Paradajková omáčka: | |
2 PL |
|
400 ml |
|
200 g |
|
3 veľké strúčiky prelisované |
|
2 ČL |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
150 ml |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks do mletého mäsa |
|
Postup
-
1
Orechy som posekala na jemno, predtým som ich na sucho opražila, sú potom chuťovo lepšie a výraznejšie.
-
2
Odfotila som chilli vločky a Passata Campagnola, ktorú som v recepte použila.
-
3
Do misy som dala mleté jahňacie mäso, soľ a škoricu, všetko som spolu premiešala.
-
4
Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a znovu dôkladne prepracovala.
-
5
Pridala som 1 celé vajce a ...
-
6
...zase som premiešala.
-
7
Pridala som 2 PL oleja,...
-
8
...prelisovaný cesnak, na jemno posekanú petržlenovú vňať,...
-
9
...3 PL jemnej domácej strúhanky, všetko som ešte raz dôkladne prepracovala rukami, na opakovanom prepracovaní veľmi záleží výsledná tvarovateľná konzistencia i chuť.
-
10
Na záver som už len zľahka vmiešala orechy, aby sa nerozbili, potom v hotových guľôčkach krásne chrumkajú.
-
11
Tu je zmes na guľôčky už pripravená, dala som ju hajať na 24 hodín do chladničky. Táto práca s opakovaným miešaním, dôklaným miesením a dlhším odpočinutím mäsovej zmesi sa veľmi oplatí, odmení sa vo výsledku.
-
12
Vybrala som mäso z chladničky asi 1 hodinu pred varením a jemne naolejovanými rukami som tvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.
-
13
V hrnci som rozpálila lej, opekala som v ňom guľôčky z jkaždej strany asi 3 - 4 minúty, kým neboli zafarbené pekne do hneda a do chrumkava.Ked boli krásn opečené, vybrala som icgh na tanier.
-
14
Pripravila som si tymián.
-
15
Do výpeku som dala tymián a bobkové listy, krátko som ich opražila, kým sa nerozvoňalli - asi 1 minútu.
-
16
Pridala som ciibuľu, osolila som ju aby zmäkla a orestovala do sklovita - asi 4 - 5 minút.
-
17
Pridala som paradajkový pretlak a cukor, opražila spolu asi 1 - 2 minútky.
-
18
Pridala som paradajkovú Passatu.
-
19
Priliala som kvalitné suché červené víno - mala som víno André, ročník 2006, pozdný zber. Môžete použiť aj iné podľa vlastného výberu, ale kvalitné!! Ak práve nemáte víno, to nič, môžete pridať domáci zeleninový vývar, len nie kupovaný bujón.
-
20
Pridala som opečené mäsové guľôčky, prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie, dochutila soľou a prudkým varom som varila - asi 10 minút za stáleho miešania, pričom sa omáčka patrične zredukuje, zahustí a chuť pridaného korenia zostane plne zachovaná, nevyprchá ako pri pomalom dusení. Nezahusťujte ničím!!! musia vyniknúť prirodzené chute mäsových guľôčok a použitého korenia a ostatných surovín.
-
21
Pred koncom varenia som ešte dochutila mletou škoricou a soľou.
-
22
Podávala som horúce len s krajcom čerstvo upečeného chleba, aj v Španielsku sa servíruje s chlebom. Je to vynikajúce sýte, chuťovo výrazné plné jedlo, nádherne vonia vínom,koreninami a cesnakom, v mäsových guľôčkach krásne chrumkajú posekané orechy, ktoré výborne harmonizujú s jedlom ako celkom. Nie je vôbec časovo náročné na prípravu, mäsové guľôčky sú hotové za 15 minút a paradajková omáčka trvá len 10 minút.
priznám sa, že osobne nemám veľmi rada paradajkovú omáčku, ale táto mi úžasne chutila, zatiaľ najlepšie zo všetkých doteraz.
ty si kľudne prispôsob svojim chuťovým kanálikom :-)
dakujem.
je to veľmi chutné jedlo, orechy krásne chrumkajú a ochucujú mäsové guľôčky. pre mňa nová a vynikajúca chuť.
ak sa smiem spýtať, v ktorej časti Španielska žiješ?
dakujem za pochvalu, od teba si to veľmi vážim.
prajem ti krásny slnečný deň.
dakujem za skvelé hodnotenie.
dajkujem za tvoje výstižné hodnotenie. :-))))))
veľmi si to vážim.
prajem krásny a pohodový deň.
inac sa tu pouziva na albondigas viac hovadzina resp.hovadzina a bravcovina....Oblast Andaluzie bola dlho pod arabskou nadvladou,co je vidno nielen na ich prekrasnej architekture,ale aj v oblasti gastronomie (ta jahnacina a skorica je toho prikladom(-: Pekny neskory vecer Vam prajem.
architektúra, o ktorej píšeš, preslávila túto oblasť a je podnes obdivovaná celým svetom. dnes je Španielsko prevažne katolíckou krajinou, takže v iných častiach ako Andalúzia prevláda v Albongidas mix hovädzieho a bravčového mäsa. nevedela som, že je to typické nedeľné jedlo. :-)))
žiješ na nádhernom mieste, akým je Valencia - skús pridať nejaký pekný receptík, bola by som veľmi rada, a iste nielen ja :-))))
dakujem ti za úžasný príspevok a prajem ti krásny slnečný deň v španielskej Valencii <3
zaujimave to, co pisete o odhaleni moslimov z 15.storocia,nepocula som o tom,no skusim pohladat viac (-:
jooooj,sme sa nerozumeli,typickym nedelnym jedlom je tu paella,nie albondigas,tie si vacsinou ludia davaju v baroch ako "tapas" (male porcie jedla k pivu,vinu,sangrii alebo k comu chcete;tak mozte ochutnat vela chodov) (-:.Hej,mate pravdu,mohla by som pridat nejaky receptik,no snad niekedy v buducnosti,neviem,ci blizkej,ci dalekej,ked si pozriete cas,o ktorom toto pisem,pochopite preco....den by mal mat aspoñ tych 30 hodin,to by som toho stihala viac(teda dufam).Pekny stvrtok Vam prajem(-: a dakujem za mily komentar(-: