Soupeh Jo (perzská krúpová polievka)
Foto: bugout
Ako hovorí názov ide o perzskú krúpovú polievku. Záujmové je, že sa do nej pridáva bešamel, čo je pre mňa pri polievke nie úplne Zobraziť celý popisAko hovorí názov ide o perzskú krúpovú polievku. Záujmové je, že sa do nej pridáva bešamel, čo je pre mňa pri polievke nie úplne bežné. A moja obvyklá poznámka - receptov a variácií je množstvo prečítal som ich nemálo, vybral a skombinoval takto.
Postup
-
1
Krúpy namočíme na dve hodiny do vody (teda podľa toho aké máme). Celkovo aj dobu prípravy prispôsobujeme predovšetkým tomu aké máme krúpy a ako dlho sa budú variť. Polievka má byť hustá a krémová, takže podľa toho odporúčam aj upraviť množstvo vývaru.
- 2
Scedíme krúpy, pridáme nastrúhanú mrkvu, zalejeme vývarom a varíme zhruba hodinu (ako som písal podľa krúpov).
- 3
Kým sa polievka varí, nachystáme si bešamel. A vlejeme ho zhruba na posledných 10-15 minút varenia polievky. Na záver pridáme čierne korenie, soľ a petržlenovú vňať. Podávame s citrónom....
- 4
Je množstvo variácií od opekania mrkvy, pridania cibule a strúhaného zemiaku až po kuracie mäso... Sú aj alternatívy, kde sa nerobí bešamel, ale dáva smotana, mlieko a neviem čo ešte. Podľa toho čo som čítal, najlepšie je to práve s bešamelom (údajne aj originálne).
- 5
A jedna poznámka na záver. Množstvá sú opísané z jedného konkrétneho receptu, ja množstvá obzvlášť pri polievkach vždy riešim od oka a tak pomenej, keďže polievky jem väčšinou sám a túto som navyše skúšal prvýkrát.
Tiež krúpová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
1. nemam rada kroupy!
2. někdy jíšku, ev pak do hotové pol smetanu, jak píšeš. To ano.
Tak tomu hovorím smola, ja mám krúpy rad.... A tak zbežne evidujem čo nemáš rada a krúpy som si zatiaľ nevšimol ???
Toto ma uprimne mrzi aj za Teba. Verim, ze si @mijaita chcel urobit radost.
Koriandr nepocitam, to neni jidlo, to je smrad! Na cervika jsem se nechala ukecat na jednm festaku a chutnal jako popelnik. V Mex a nejen tam, na trhu maji spustu havete. Treba i stíry. Brrrr.
Ale udelal mi radost i kdyz o tom jeste nevi :) Proste jen nebudou (brrr) kroupy, ale trhane krupky! Krome toho, neni nic jednodussiho nez je besamel. Ochuceny vyvarem,mrkvickou a citronem je to urcite dobra polivka. Urcite ji uvarim :)
Ano, krupky nemacim a varim 25mim. Mam uz vychytany, A tak jsem je oprazila tochu spolu s mrkvickou, zaprasila moukou, chvili jeste s moukou opekla a zalila vyvarem s mlíkem a varila vsechno spolecne. Mnam mnam mnam :-)