Krúpová polievka
Krúpová polievka

Soupeh Jo (perzská krúpová polievka)

bugout - fotkabugout, 23. februára 2022
Soupeh Jo (perzská krúpová polievka)
Foto: bugout

Ako hovorí názov ide o perzskú krúpovú polievku. Záujmové je, že sa do nej pridáva bešamel, čo je pre mňa pri polievke nie úplne Zobraziť celý popisAko hovorí názov ide o perzskú krúpovú polievku. Záujmové je, že sa do nej pridáva bešamel, čo je pre mňa pri polievke nie úplne bežné. A moja obvyklá poznámka - receptov a variácií je množstvo prečítal som ich nemálo, vybral a skombinoval takto.

Suroviny

1 pohár
1 pohár (nastrúhaná)
8 pohár
1 PL
1 PL
1 pohár




Postup

  1. 1

    Krúpy namočíme na dve hodiny do vody (teda podľa toho aké máme). Celkovo aj dobu prípravy prispôsobujeme predovšetkým tomu aké máme krúpy a ako dlho sa budú variť. Polievka má byť hustá a krémová, takže podľa toho odporúčam aj upraviť množstvo vývaru.

  2. 2

    Scedíme krúpy, pridáme nastrúhanú mrkvu, zalejeme vývarom a varíme zhruba hodinu (ako som písal podľa krúpov).

  3. 3

    Kým sa polievka varí, nachystáme si bešamel. A vlejeme ho zhruba na posledných 10-15 minút varenia polievky. Na záver pridáme čierne korenie, soľ a petržlenovú vňať. Podávame s citrónom....

  4. 4

    Je množstvo variácií od opekania mrkvy, pridania cibule a strúhaného zemiaku až po kuracie mäso... Sú aj alternatívy, kde sa nerobí bešamel, ale dáva smotana, mlieko a neviem čo ešte. Podľa toho čo som čítal, najlepšie je to práve s bešamelom (údajne aj originálne).

  5. 5

    A jedna poznámka na záver. Množstvá sú opísané z jedného konkrétneho receptu, ja množstvá obzvlášť pri polievkach vždy riešim od oka a tak pomenej, keďže polievky jem väčšinou sám a túto som navyše skúšal prvýkrát.

Diskusia k receptu

haji
Hmmm to je zajímavá polívčička. Já si myslela, že mě hrabe, bo všude vidím kroupy, které miluju. A ono ano! Díky za pěkný cizokrajný receptík, pro mě přijatelný a lehce proveditelný, krása!
mijaita
Úplně vedle :-)
1. nemam rada kroupy!
2. někdy jíšku, ev pak do hotové pol smetanu, jak píšeš. To ano.
1x bugout
bugout
@mijaita (23.2.2022 18:26)

Tak tomu hovorím smola, ja mám krúpy rad.... A tak zbežne evidujem čo nemáš rada a krúpy som si zatiaľ nevšimol ???
mijaita
Kdyz je potreba, sním, ale nevyhledávám. Ale trhané krupky jim! :-) Jinak toho u me moc nenajdes co nejim. Krome ryb. A fakt nejim prazene cvrčky :-) a blanokřídlé :-)
bugout
@mijaita (23.2.2022 19:02) myslím, že by to išlo aj z lámanky ako to sú trhané krúpy... A zabudla si koriander ??? apropo a pražené červíky? To som jedol ale také malé... Je to úplne bez chuti a chrumkavé
mijaita
@bugout (23.2.2022 19:17)

Koriandr nepocitam, to neni jidlo, to je smrad! Na cervika jsem se nechala ukecat na jednm festaku a chutnal jako popelnik. V Mex a nejen tam, na trhu maji spustu havete. Treba i stíry. Brrrr.
1x bugout
bugout
@mijaita (23.2.2022 19:22) asi bolo od popola ak to robili niekde nad grilom. Z fritézy neochutene to bolo naozaj bez chuti.... Okorenené rôznymi koreninami to bolo aké nejaké chrumky. A k reakcii na koriander len ???
bugout
@sashan (23.2.2022 22:23) myslím, že som písal v recepte, že tých možností je viac. Chcel som to skúsiť s bešamelom, lebo som to pri žiadnej polievke neskúšal a ani sa s tým nestretol; bol som zvedavý... Navyše som sa dočítal, že to je ten originál a ostatné sú náhrady (a vždy sa snažím aspoň prvý krát držať čo najviac originálu). Musím povedať, že s bešamelom je to výborné a náhradu asi skúšať ani nebudem. Tefa ak by sa mi nechcelo babrať s bešamelom asi budem (čo je dosť pravdepodobné, rad robím veci čo najjednoduchšie ??)
1x sracz
mijaita
@zolik (23.2.2022 19:02)

Ale udelal mi radost i kdyz o tom jeste nevi :) Proste jen nebudou (brrr) kroupy, ale trhane krupky! Krome toho, neni nic jednodussiho nez je besamel. Ochuceny vyvarem,mrkvickou a citronem je to urcite dobra polivka. Urcite ji uvarim :)
1x bugout
mijaita
Tak jo, @bugout nejsem žádný mejdlo :-) Pravda, kroupy jen drcené, ale to přece nevadí? O to víc můžu polívku pochválit. Už jsem ji měla 2x. Už jsem i vychytala poměry tak, aby mi "sla do huby". To je, kolik a jak hustý bešanel, kolik krupek, mrkve. Ale tak, jak píšeš a tak jí tedy příště zas uvařím. Krupky (krupky malé nebo krupky perličky je psáno ve slovenských obchodech na balíčku). Já i moje databáze polívková jsme opět obohaceny :-)


2x haji a bugout
bugout
@mijaita (25.2.2022 10:08) tak som rád, že chutí. Osobne si myslím, že lámanka určite nevadí a urobí z tej polievky ešte rýchlovku (predpokladám, že lámanka sa varí o dosť kratšie ako krúpy). Ja keď som si prvý krát naložil tak som zabudol fotiť a zjedol. Tak som naložil druhý tanier a plán bol, že polievku vrátim di hrnce... Zjedol som aj tú ?
mijaita
@bugout (25.2.2022 12:33)

Ano, krupky nemacim a varim 25mim. Mam uz vychytany, A tak jsem je oprazila tochu spolu s mrkvickou, zaprasila moukou, chvili jeste s moukou opekla a zalila vyvarem s mlíkem a varila vsechno spolecne. Mnam mnam mnam :-)
1x bugout
marcela789
Taká jednoduchá a taká senzačná! Práve som ju dojedla a už viem, že sa stane pravidelnou súčasťou môjho zimného jedálníčka. Ďakujem!
1x bugout




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia