Krúpová polievka
Krúpová polievka

Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 13. júna 2023
Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept)
Foto: kvakac

Jednoduchá a veľmi dobrá, idú do nej krúpy, sušené huby a voda z kyslej kapusty.

5 - 7
porcií
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g veľké
2 hrste (mix)
700 ml
2 ks veľká
3 strúčiky
1 PL
1 PL
1 PL
Koreniny:
6 ks
15 ks
3 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme dve hodiny napučať. Krúpy zalejeme vodou asi 1 cm nad krúpy a uvaríme do mäkka, pridáme k nim počas varenia koreniny v sitku. Necháme tiež postáť asi dve hodiny, tie krúpy si všetku vodu stiahnu do seba. Asi po dvoch hodinách do hrnca dáme masť a podusíme cibuľu do bledohneda, pred koncom pridáme posekaný cesnak. Teraz dáme múku a mletú červenú papriku. Pozor nech nám paprika neprihorí.

    Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na to šupneme namočené huby aj s vodou a varíme do mäkka.

    Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trvá to asi 15 minút ostane to také hustejšie.

    Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do toho potom pridáme uvarené krúpy a povaríme spolu asi 5 minút. Stále to nesolíme. Voda z kapusty je dosť slaná.

    Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Napokon prilejeme vodu z kapusty, prípadne ešte dolejeme čistú vodu. Riadne povaríme asi 10 minút, ochutnáme, ak je málo slané, dosolíme. Odstavíme zo sporáka a dáme do nej za hrsť petržlenovej vňate. Premiešame a necháme postáť, nech sa to všetko spolu spojí.

    Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Máme hotovo. Je to kyslá polievka a pre nás veľmi dobrá.

    Kyslá polievka s krúpami a so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sracz
Aj odo mňa máš palec hore a "ochkám" blahom už len pri pohľade na prehľad ingrediencií, obrázky a technológiu prípravy! Dobre šmaky, ta ňe!?
kimlo
S krúpami som ešte nerobil nič. Vyzerá to zaujímavo a určite je to veľmi chutné..
chemik
Recept je velice inspirativní svou neobvyklostí. Jen bych zdůraznil k vaření krup použít nepřilnavý hrnec a velmi mírný oheň. Protože se předem nenamáčejí ani neperou, budou přitom pěkně šlemovat a přichytávat ke dnu. Obvykle se proto přidává sádlo do vody hned na začátku, ale tady by tuk asi bránil úplnému vstřebání vody. Co nejdříve to uvařením této polévky odzkouším.
kvakac
Veľká vďaka za všetky nazretia a komenty. Treba spotrebovať staré zásoby sušených hub. Nám veľmi chutí.
evanaaa
Krúpy som jedla raz v živote, ešte ako mladá učnica na chmeľovej brigáde, bola to polievka s krúpami (ak sa teda krúpy volajú aj geršle?), no, mne vôbec nechutila, ani som ju nedojedla, neviem, ako by mi teraz po toľkých rokoch chutili. Ale vidím, že tu chutia všetkým......
1x sracz
mijaita
@evanaaa (14.6.2023 18:27)
Ja kroupy neoblibuju, pouivam malou tarhonu! Tahle polevka je dost dobra, urcite ji uvarim, tarhonu mam porad v zásobe.
bugout
Keď mám dobrú náladu ako prílohu robím krúpy:ryža:pohánka 1:1:1 aj ako hlavné jedlo ako rizoto.... Alebo bulgur, ryža a pohánka
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia