Krúpová polievka

Soupeh Jo (perzská krúpová polievka)

Autor receptu: bugout

Ako hovorí názov ide o perzskú krúpovú polievku. Záujmové je, že sa do nej pridáva bešamel, čo je pre mňa pri polievke nie úplne bežné. A moja obvyklá poznámka - receptov a variácií je množstvo prečítal som ich nemálo, vybral a skombinoval takto.

Suroviny

Postup

  1. Krúpy namočíme na dve hodiny do vody (teda podľa toho aké máme). Celkovo aj dobu prípravy prispôsobujeme predovšetkým tomu aké máme krúpy a ako dlho sa budú variť. Polievka má byť hustá a krémová, takže podľa toho odporúčam aj upraviť množstvo vývaru.
  2. Scedíme krúpy, pridáme nastrúhanú mrkvu, zalejeme vývarom a varíme zhruba hodinu (ako som písal podľa krúpov).
  3. Kým sa polievka varí, nachystáme si bešamel. A vlejeme ho zhruba na posledných 10-15 minút varenia polievky. Na záver pridáme čierne korenie, soľ a petržlenovú vňať. Podávame s citrónom....
  4. Je množstvo variácií od opekania mrkvy, pridania cibule a strúhaného zemiaku až po kuracie mäso... Sú aj alternatívy, kde sa nerobí bešamel, ale dáva smotana, mlieko a neviem čo ešte. Podľa toho čo som čítal, najlepšie je to práve s bešamelom (údajne aj originálne).
  5. A jedna poznámka na záver. Množstvá sú opísané z jedného konkrétneho receptu, ja množstvá obzvlášť pri polievkach vždy riešim od oka a tak pomenej, keďže polievky jem väčšinou sám a túto som navyše skúšal prvýkrát.