Šošovicové lasagne

blissofplants - fotkablissofplants, 1. januára 2022

Recept je od @deliciouslyella a moje úplne prvé lasagne, tak kritici prosím berte to do úvahy. Haha? ? Krásny Nový rok všetkým???

6
porcií

Suroviny

8-10 plátkov
Šošovicové ragú:
1 ks
2 strúčiky
1 ČL
1 ČL
2 PL
400 g (2 plechovky)
250 ml
1 ČL
1 ČL
250 g
Biela omáčka:
600 ml (alebo ovsené)
5 PL
3 PL
1/2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začneme prípravou ragú. Postavíme panvicu na strednú teplotu, pridáme trochu olivového oleja, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a štipku soli. Premiešame a restujeme 5-10 minút domäkka.

  2. 2

    Pridáme sladkú mletú papriku a rascu a ešte pár minút popražíme, potom pridáme paradajkové pyré, paradajky z konzervy, vodu, kokosový cukor, oregano, soľ, čierne korenie a šošovicu. Varíme 30-35 minút alebo kým šošovica nezmäkne.

  3. 3

    Kým sa šošovica varí, pripravíme si bielu omáčku. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a na miernom ohni privedieme do varu za stáleho miešania.

  4. 4

    Keď omáčka začne vrieť, znížime teplotu na minimum a niekoľko minút povaríme, kým nezhustne a nie je hladká.

  5. 5

    Predhrejeme si rúru na 180 °C. Zľahka naolejujeme zapekaciu misu (26x19 cm).

  6. 6

    Polovicu šošovicového ragú dáme na dno zapekacej misy a rovnomerne uhladíme.

  7. 7

    Na šošovicové ragú položíme 3-4 lasagne plátky a zhruba polovicu bielej omáčky. Pomocou lyžice uhladíme.

  8. 8

    Postup zopakujeme, navrch nanesieme druhú polovicu šošovicového ragú a rovnomerne rozložíme. Navrch položíme 3-4 lasagne plátky a zalejeme zvyškom bielej omáčky.

  9. 9

    Pečieme v rúre 40 minút do zlatista.

Diskusia k receptu

haji
Velmi nezvyklé složení surovin, přesto lákavá kombinace. Srdce vegetariána se musí radovat. Máš zajímavé zdroje a hlavně odvahu vyzkoušet, zda spojení funguje. Zdravím na dálku!
kukulienka71
Šošovica s paradajkami mi veľmi chutí. Jeme ju doma v gréckej šošov. polievke. Manžel dnes práve pri jedení prívarku vravel, žeby jedol šošovicu častejšie. Tak mu ukážem tvoj recept.
blissofplants
@haji (1.1.2022 21:46)

Zdravím aj ja teba milá @haji 😍💝
Tento recept nie je môj, úplne presne som ho nenasledovala😊 a použila som opäť francúzsku šošovicu, viem stále o nej meliem 🤤 ale to preto že je chuťovo naozaj výborná a nerozpadne sa ani pri dlhšom varení.🤗
1x haji
haji
@blissofplants (2.1.2022 10:57)
Jo, měla jsi předlohu. Myslela jsem to tak, že já bych předlohu tohoto druhu sama nehledala. Francouzskou čočku jsem ještě neměla, musím se po ní poohlédnout. V textu surovin nebo postupu by poznámka o ní byla dobrá, aby nebylo pyré. K tomu je s klasickou čočkou fousek.
dvorka
Som strukovinožrút a preto sa mi aj tento recept nesmierne páči. No mám jednu, možno blbú otázku. Robila som lasagne len raz. V recepte bolo že pokladať plátky cestovín a zaliať bešamelovou omáčkou. Tak som tak urobila. No nepredvárala som cestovinu. Po upečení boli lasagne nedovarené - polosurové. Predvára sa cesto, alebo nie? (asi nie, keď o tom ani v tomto recepte nie je zmienka - som si odpovedala). Teraz teda tá otázka. Ako docielim, aby nebolo cesto polosurové? Vopred vďaka za odpoveď.
bugout
@dvorka (2.1.2022 12:08) asi to záleží od výrobcu. Ale tie s ktorými som sa stretol ja sa museli predvariť, boli to panzani.
blissofplants
@haji (2.1.2022 11:08)

Neviem či je možné ju dostať v obchodoch na Slovensku ale dúfam že áno. Našla som ju online, ja ju kupujem v bezobalovom obchode. Recept som preložila, nechcela som ho meniť, autorka použila zelenú šošovicu🤷‍♀️


1x haji
blissofplants
@dvorka (2.1.2022 12:08)

Tiež som robila lasagne teraz prvýkrát.😊Vôbec nemáš blbú otázku.👍asi presne ako to napísal @bugout to naozaj záleží od výrobcu.🤷‍♀️ja som ich kupovala v bezobalovom obchode a nepredvárala som ich. Dokonca to bolo hotové za 30 minút v rúre tak možno aj rúra tu hrá svoju rolu.😊
bugout
A práve kvôli predváraniu lasagne doma robiť nezvyknem... Nerád robím veci na dva krát a špeciálne lasagne by som musel tak na štyri krát 😂. 1 ragú, 2. bešamel, 3 lasagne a potom to 4. piecť. Som skrátka lenivý. A brblať sa tak s jedlom pre dvoch je pre mňa zbytočná oštara. Čím samozrejme v žiadnom prípade nekritizujem recept... Toto je presne druh jedla ktorý si dám radšej v reštaurácii.
blissofplants
@bugout (2.1.2022 21:35)

Áno chápem, radšej ale nech sa nepodarí doma ako v reštaurácii, to by ma vystrelo😆aj to sa môže stať🤷‍♀️
mijaita
Delala jsem a ne jednou, pappardelle s cockou a hlivou, ve smetane. Cocka s testovinou je vynikajici!
Lasagne urcite udelam. Mam rada lasagne semolinove, zerucene se nerozvari.
kucharka
@dvorka (2.1.2022 12:08)
Predvarené lasagne sa dobre urobia keď sú poriadne zaliate omáčkou/šťavou. Oni sa potom krásne domäkka urobia. Nemusia sa vôbec zvlášť predvárať :-))

matvejka
@blissofplants (4.1.2022 17:40)

Šošovicu som varila len chvíľku asi 10min.,pridala som o 250ml viac vody pár.stavy a v pekáči spolu s lasagnami pekne dosla, nerozvarena a lasagne tiež super

Zaujímavé video z archívu TV Varecha