Foto: kimlo
Voľakedy patrili do sortimentu mliečnych barov, staničných bufetov a lahôdok, len tak narýchlo niečím zahnať hlad. Dnes sa
ešte možno niekde objavujú, hlavne Zobraziť celý popisVoľakedy patrili do sortimentu mliečnych barov, staničných bufetov a lahôdok, len tak narýchlo niečím zahnať hlad. Dnes sa
ešte možno niekde objavujú, hlavne v Čechách, kde majú aj svoju tradíciu. Ja sám som sa s týmto jedlom stretol prvýkrát v
lahôdkach neďaleko vlakovej stanice vo Veselí nad Moravou, vždy som sa tam zastavil popri čakaní na ďalší spoj pri ceste z
internátu domov... a ďakujem Breptovi, ktorý mi toto jednoduché jedlo pripomenul na svojej stránke.
Zdroj: internet
porcie
príprava
Suroviny
4 ks čerstvé |
|
4 KL |
|
3 PL (alebo smotana) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
Na vyprážanie: | |
podľa potreby (alebo masť) |
|
Postup
-
1
Do misky rozklepneme vajcia, pridáme strúhanku, mlieko, osolíme a okoreníme...
-
2
...a všetko dobre rozšľaháme.
-
3
Na panvicu dáme troška oleja alebo masti, a naberačkou rozlejeme časť zmesi, ako na omeletu.
-
4
Opečieme z oboch strán a preložíme na polovicu...
-
5
Medzitým si natrieme krajec chleba horčicou.
-
6
Na smaženku priložíme chlieb, panvicu obrátime...
-
7
....a smaženku položíme na tanier.
-
8
Obložíme kolieskami rajčiny, cibule, plátkami uhorky a zaváranej kápie alebo kto čo má rád.
Tiež som sa tomuto receptu potešil keď som ho objavil. Odvtedy som ho robil už viac krát.
Môže byt, takéto tradičné recepty sa v poslednej dobe začínajú objavovať, tiež som ho kupoval vo fólii…
Presne tak, ako rýchle občerstvenie a s pivom je to ideálne. Ďakujem za nahliadnutie :-)
Tak realizácia nenechala na seba dlho čakať… som rád že chutilo. Je to síce recept jednoduchý, ale dostupný pre každého :-)
Ďakujem za pekne foto
www.pomazanky-recepty.cz/chlebicky-jednohubky/prave-smazenky-ali...
Všetko ostatné sú len také ehmm, náhražky ktoré s pôvodnou receptúrou nemajú nič spoločné.
Je dobré poznať origoš recept, ale...ak si hladný a máš s čím trošku zaimprovizovať, tak si to jednoducho spravíš. Hlavne nech je to chutné a vzhľadné. A to je tento prípad.
...a hlavne vďaka za recept, čo mi dovial spomienky, keď sme si ako mládenci na tomto jedle pochutnávali a za málo peňazí bolo dosť muziky a aj na pivká nám zostalo...
...keď sme chodili na stanovačky, tak sme si robili večer podobnú rýchlikovku...pripravili vajcia s prézlami, na pahrebu položili liatinovú "škridľu" z kotlíka uchom dolu, nechali rozohriať a už sa jedna radosť robili "vaječné lokše", lebo tak sme túto rýchlikovku pomenovali...no za tým pivko, správne, za piatym kameňom, vychladené v potoku...:-)
To tiež nie sú smaženky ale krokety. Syrové smaženky boli podľa receptúry 61202 z knihy Normy mléčných nápojú a jídel.
Ba veru máš pravdu, v podstate vajíčka po obaľovaní obsahujú okrem korenia to isté ako v recepte. Už len dať na panvicu... :-)
No vida, tak zase iný recept podla ČSN. Ale určite je to lepšie ako tie kvázi „smaženky” -rozšľahané vajcia so strúhankou. To s pôvodnou originálnou receptúrou smaženek, ktoré som uviedol ja a aj ty nemá nič spoločné. Ale oba naše recepty sú v podstate cesto s ktorého sa robia kroketky a tie vyprážajú. Vyskúšam aj tvoj recept. V mojom doporučenom sa vyslovene doporučuje syr Emetál, v tvojom Eidam čo je chuťovo rozdiel.
O pôvodných smaženkach môže byť dlhá debata, vraj sa potom syrové prestali robiť a nahradili ich verziou čo popisujem, v niektorých bufetoch nechali názov smaženky, niekde zmenili na vaječný řízek. Ja som to kupoval v bufete ako smaženky. A tak je to aj v pôvodnom recepte z odkazu. Ale o histórii smaženky sa dá prečítať aj tu:
makova-panenka.cz/recepty/pravy-feferonkovy-salat-a-syrov...
Ba, u nás vaječný řízek. Hezky na chlebíku, s hořčicí, cibulí a kouskem kyselé okurky. Vyrovnáno na obrovském táce, trochu přes sebe. Sídlily vedle chlebíčků a salátů. K dostání v mléčném baru u nás. Výborná dobrota. Zasytilo, chutnalo. Jen pak nešlo jít na rande... bo cibula.
Díky za milý receptík na starou dobrou klasiku! Urobím podle tebe, snad to bude chutnat jako dřív! Je to chutné teplé i studené hmm
Vyskúšaj kamarát, potom daj vedieť.. :-)
Myslím že vo Veselí v lahôdkach sa to tiež volalo vaječný řízek. Dobre to padlo po dlhej ceste vlakom...
Áno,ja to poznám pod názvom vajcový rezeň.