Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkovo–brusnicové guľky s ginom

Róbert Kirth
šéfkuchár Makery Restaurant v Bratislave, 27. novembra 2021
Slivkovo–brusnicové guľky s ginom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

400 g uvarené
200 g
štipka
20 ks
40 g
80 ml
40 ml (likér)
40 ml
z 2 pomarančov
Strúhanková zmes:
40 g
140 g
16 g
Na posypanie:
 mletý
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Pomarančovú šťavu zmiešame s brusnicovým sirupom, zohrejeme. Pridáme brusnice, slivky, cointreau, gin a povaríme. Slivky a brusnice vyberieme a šťavu odložíme.

  2. 2

    Na panvici roztopíme maslo, pridáme strúhanku, škoricový cukor a opečieme dozlatista.

  3. 3

    Na dosku nastrúhame varené zemiaky, pridáme štipku soli, múku a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme a rozkrájame na štvorce. Na každý kúsok cesta dáme 1 slivku a pár brusníc, zabalíme do tvaru guľky. Dáme zovrieť vodu a guľky varíme, až kým nevyplávajú na povrch. Každú obalíme v strúhankovej zmesi.

  4. 4

    Šťavu zo sliviek varom zredukujeme. Nalejeme na tanier, na ňu dáme guľky, posypeme ich makom zmiešaným s práškovým cukrom a ozdobíme čučoriedkami a mandľami.

Diskusia k receptu