Slané rožky so syrom alebo pazovské kifle fotorecept

anet2012 - bez fotkyanet2012, 2. mája 2015
Slané rožky so syrom alebo pazovské kifle (fotorecept)
Foto: anet2012

Slané rožteky sú našou obľúbenou chuťovkou, po ktorej sa len tak raz-dva zapráši. Recept mám od svokry z Vojvodiny a ja som si ho Zobraziť celý popisSlané rožteky sú našou obľúbenou chuťovkou, po ktorej sa len tak raz-dva zapráši. Recept mám od svokry z Vojvodiny a ja som si ho jemne upravila. Robievam ich síce pár rokov, ale zato manžel ich jedáva od detstva. Veru kifle sa mu ešte nezunovali. Ba naopak, hneď prvý ich koštuje ešte teplé rovno z plechu. ;-) Vrele receptík odporúčam. :-) Uvádzam tu so syrom, ale fantázii sa medze nekladú. Môžete ich naplniť klobáskou, ochutiť ako pizzové alebo nasladko s čokoládou, nugetou, príp. lekvárom.

24
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
3 dcl
1 kocka
1 PL
0,75 dcl (kefír)
1,5 dcl
1,5 dcl
3/4 bal
1,5 ČL
1 ks (na potretie)
200 g
Na posypanie:
 (alebo rasca)




Postup

  1. 1

    Pripravíme a odvážime si všetky suroviny. Zarobíme si kvások z mlieka, droždia, cukru a soli. Necháme pri spojení surovín a jemnúčkom ohriatí vykysnúť po dobu 15-20 min. Zatiaľ kým sa kvások vyzdvihne, vo veľkej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.

    Slané rožky so syrom alebo pazovské kifle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si zmiešame hotový kvások s pripravenou zmesou múky a postupne pridávame vodu, acidofilné mlieko a olej. Spracujeme všetko pomaly na cesto, ktoré necháme vykysnúť prikryté utierkou tak 30-40 min. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 3 rovnaké časti. Každú jednu časť vyvaľkáme na tvar kruhu. Rozrežeme kruh na 8 rovnakých dielov. Do hornej širšej časti každého dielu, čiže trojuholníka vkladáme kocky tvrdého syra. Rolujeme už len od širšej časti až po užšiu- špic do tvaru rožka- kifle.

    Slané rožky so syrom alebo pazovské kifle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rožky ukladáme na papierom pokrytý plech na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo rascou celou a jemne posolíme. Medzitým sa nám už predhrieva rúra na 230 °C. Ostáva už len rožky upiecť a to na 200°C 13-15 min. Musia chytiť tú správnu farbu jemne hnedú a začať krásne voniať. Po vybratí z rúry môžete ešte pokryť utierkou na cca 7 min. a hotovo. Prajem vám dobrú chuť! :-) P.S.: Finálne foto chrumkavých rožtekov ste už asi videli, hore pod ich názvom..

    Slané rožky so syrom alebo pazovské kifle (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

afataga
paradne si napiekla, viem si ich predstavit aj plnene balkanskym syrom s oreganom napr.
motyka
Veľmi pekné a určite aj výborné. Vydarili sa ti. S acidofilným mliekom, mäkkúčke a iná chuť, ako obyčajné kysnuté cesto. KK5*.
amelie
@anet , tiež mám tento recept od kamarátky z Odžaci (Vojvodina), robievam ich aj nasladko (neplním ich, iba polievam cukrovou vodou a posypem makom) a musím potvrdiť, že nikdy dlho nevydržia... zmiznú takmer hneď. Ďakujem za pripomenutie a keďže ich máš naozaj krásne, posielam *****
anet2012
@afagata , ďakujem..presne ma aj napadlo už zopárkrát, že vyskúšam s balkánskym syrom..ale akosi vždy ostanem pri overenom. Veru, najbližšie už bude zmena ;-)
anet2012
@frezia68 , ďakujem za privítanie, ozaj môj prvý uverejnený receptík..tak som sa priznávam aj tešila z toho :-)
anet2012
@terinka55 , ďakujem, chutia naozaj výborne a vrele ich odporúčam každému, kto ich ešte nekoštoval alebo dlho nerobil ;-)
anet2012
@motyka , ďakujem, presne..cesto s acidofilným je mäkkšie a aj výsledné rožky sú potom presne také :-)
anet2012
@amelie , ďakujem a teší ma, že ďaľší vojvodinský recept :-) ano, presne aj v tejto forme nasladko sa dá..manžel aj potvrdzuje, že aj také u nich doma sa jedávali ;-)
monalyda
Tvoje kifle vyzeraju originalne! Ako od mamicky ;) ukladam! Dobre su aj plnene s hrudkovym tvarohom na slano.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia