Sladké pečivo
Sladké pečivo

Šľahačkové jemné rožky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 26. apríla 2018
Šľahačkové jemné rožky (fotorecept)
Foto: olinecka

Toto poteší aj náročných ,ale upečie aj začiatočník.

14
porcií
40-45 minút
príprava
20-23 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
200 ml
100 g
2 - 3 KL
5 PL
30 g (alebo sušené)
700-800 g
Plnka:
400 ml
1 bal
3 - 4 PL (podľa seba)
Na potretie:
2 ks
1,5 PL
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prípravíme si ingrediencie na cesto.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme múku 700 g, pridáme všetky suché ingrediencie, postupne pridávame vajíčka a vlažnú smotanu.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je hotové, keď sa nelepí. Počas miesenia si pomáhame zvyškom múky, ktorou vždy trocha cesto posypeme, aby sa nelepilo. Výroba cesta nie je ťažká. Hotové cesto dáme na teplé miesto kysnúť aspoň 2 hodiny. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť, aby bolo vláčne.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme suroviny na pudingovú náplň.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a trocha ho premiesime.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozdelíme na 14 rovnaké bochníky, ktoré na pracovnej doske necháme aspoň 10 minút.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každý bochník rozvaľkáme natenko, nožom narežeme otvory v polovici cesta. Do druhej polovice dáme vanilkovú náplň, zrolujeme.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plech vyložíme papierom na pečenie poukladáme vedľa seba hotové rožky.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Žĺtky v mlieku rozšľaháme, potrieme rožky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20 - 23 minút do zlatista.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takéto sú po upečení, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Šľahačkové jemné rožky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Poctivé rožky, určitě by mi chutily, krásná práce!
motyka
Dala by som si. Určite sú vynikajúce. Aké je kysnuté cesto z toľkých vajec? Pre mňa novinka. Ukladám KK.
tatranka
Rožteky sú veľmi pekné a verím,že aj veľmi chutné.Pekný recept a dôsledne spracovaný recept.
olinecka
@Marienka44 (27.4.2018 09:12)

Tvarohová, maková, orechová môže byť.No lekvár,nutela to by som nedoporučila,aby rožky neostali, prázdne.Krasny dník.
martamm
Krasne rozteky, mam otazku, tej soli nie je vela na 700 gr muky? Nie je cesto prilis slane potom?
olinecka
@Martamm (27.4.2018 20:28)
Dobrá otázka ,nie veď cesto ochutnaš a môžeš dať menej.Chcela som do receptu napísať podľa seba ,ale ja som dala toľko ,ako som napísala.Krasny víkend.
tomeska
Asi pred hodinou sa dopiekli. Dobré. Urobila som z pol dávky a bol plný plech. Polovica s tvarohom a pol s pudingom. Nerobila som rožky ale len prehla cesto. Tvaroh mi trochu utiekol z troch.ks ale puding sa ani nehol.Aj mne sa zdalo vela soli ,tak som dala podla seba +- 1 menšiu lyžičku a stačilo.
mraveci
Parádne rožky si napiekla, takéto niečo mám veľmi rád.
marienka44
@Haji (8.5.2018 20:05)

Nie, mala som guľatý tavroh zn. Pilos, 275 g, odtučnený, 7% tuku, hrudkovitý. Nevadí, len trochu vytiekol na peč. papier, ale vnutri ešte ostalo. Horšie je, že nemá kto pre rožky prísť sem. Dcérka aj dnes bola v práci a nepočula v aute moj mobil. Chcela som jej oznámiť, aby sa tu u mňa po ceste domov zastavila pre rožky. Mala pustené rádio. Boli by mali dobré raňajky. Dvihla mobil, až keď prekročila prah bytu a od únavy nebola schopná vrátit sa. :-( Ja som sama a zjem max. 2 ks.
1x haji
marienka44
@Violeta (8.5.2018 20:30)

Jeeej, ďakujem za tip. Vyskúšam nabudúce. Ukladám recept do KK, Tiez je to kysnuté cesto a tvaroh je v pudingu. Prešpekulované. :-)
haji
@Marienka44 (8.5.2018 21:41)
Aha, aj to může robit šarapatu, že je, potvorka, odtučnělý... Kupuji kvalitní, tučný, drahý - kvádřík 250 g. Jak ho přinesu domů, zabalím do novin, které několikrát vyměním. Vyteče tak z něj přebytečná voda. Pak pokračuji, jak jsem ti psala - jen tvaroh, krystal. cukr, opatrně promíchám - žádné divoké míchání. S tými rožkami ti na dialku virtuálně pomožem. haha Když bude nejhůř, dej po pár kouscích do sáčku a na mrazák. Aj tak sa dá. Hezký večer! Jsi šikulka, máš je krásné!! a určitě aj výborné!!