Sladké pečivo
Sladké pečivo

Sladké maslové pečivo videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. júla 2021

Domáce kysnuté pečivo lahodnej maslovej chuti s chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou. Kysnuté pečivá zbožňujem a toto patrí medzi moje TOP ;-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/07/sladke-maslove-pecivo.html?m=1

12 ks
porcií
35 minút
na 190 °C
Sladké maslové pečivo (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g
2 PL
1 PL
cca 3 dl
1 ks
21 g čerstvé
1 KL
Na potretie:
125 g (82 %)
1 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku, soľ a cukor premiešame najprv lyžicou. Pridáme jogurt, olej, žĺtok a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas hnetenia. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré ešte krátko vymiesime do bochníka a necháme cca 30-35 minút kysnúť.

  2. 2

    Medzičasom si pripravíme na posyp černušku, škoricový cukor a aj bielok a mäkké maslo na potieranie.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na väčší kruh a celý potrieme maslom. Následne ho pokrájame na 12 trojuholníkov a každý kúsok skrútime do tvaru rožka.

  4. 4

    Pečivo pokladieme na plech s papierom a natrieme vrch bielkom. Posypeme podľa chuti zopár kúskov škoricovým cukrom a zopár černuškou. Nakoniec dáme piecť do rúry, ktorú si vopred rozohriali na 190 °C cca 25 minút.

  5. 5

    Pečivko je fantasticky chutné, má chrumkavú kôrku a zvnútra je jemnej chuti. Maslo dodávamu pečivu úžasnú chuť a černuška výnimočnú, pre mňa fantastickú chuť :-) Nech vám chutí!!!

    Sladké maslové pečivo (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu Cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný receptík, miluju podobné druhy pečiva hmmm Krásná práce, o chuti nepochybuji. Foto nemá chybu, slintám si do klávesnice... Cesmínko, ty mě zase pokoušíš!
motyka
Jééj,- keby boli tu u nás v kuchyni. A k tomu biela káva s medom alebo granko. Dám si za akúkoľvek masovú večeru. Mám tu chuť v ústach. Neskutočná. @cesminaz Ty si nezmar a obetavosť sama. Obdivujem Ta a vďaka za ďalší fajný recept. KK.
cesminaz
@terinka @haji dakujem vám za milé slová a nahliadnutie :-) som rada, že sa vám recept páči. @motyka zlatá, dakujem si milá :-) a teší ma, že sa ti pečivo páči.
cuketka111
Cezminka, mne ked do mailu prisiel tento recept, hned som vedela, ze ho spravim co najskor. Robila som ho vcera vecer, a o pol 23tej som uz jedla fajne, teplucke pecivko. Moj maly syn si rano pochutnal. Ta cernuska je fakt chutovo zaujimava. Inak som musela prisypavat o dost viac muky a pri valkani sa mi cesto akoby vracalo spat, bolo to normalne alebo som mala este pockat kym cesto dokysne? Inak mi vysli paradne. Dakujem.
cesminaz
@cuketka111 (28.7.2021 08:14)

Ahoj :-) Keďže každá múka trocha inak pije, tak sa môže stať, že sa množstvo tekutiny trocha líši. Čo sa týka toho cesta, by mu 35 minút malo stačiť na nakysnutie ak si mala dobré kvasnice. Správne vypracované a nakysnuté cesto sa pri vaľkaní nemá vracať, alebo aspoň nie až tak viditelne :-) Ak sa cesto príliž vracia, to môže mať 2 dôvody...Buď nieje cesto dostatočne nakysnuté, alebo si ho zamiesila príliž na tuho, čiže si tej múky dala už viac než bolo treba. Ale ked vravíš, že sa ti krásne upiekli tak si nemyslím, že bol tam nejako velký problém :-) Vdaka za tvoju odozvu, som rada, že pečivo chutilo. Pekný deň!
1x havla
dana53
Dnes som recept vyskúšala už je skoro po nich. Zožali úspech. Vďaka
cuketka111
@cesminaz (31.7.2021 06:14)

Dakujem, co sa tyka kysnuteho, este sa len ucim, zatial peciem len od teba, a vzdy perfektny vysledok. Je to mozne, ze to ze sa cesto vracalo bola aj kombinacia obidvoch veci, veru dost som tej muky pridala, ani neviem preco, asi sa mi zdalo lepive, mohla som viac miesit....ktovie -) ale presne, vysledok bol super, to mam na kysnutom rada, ze aj ked to clovek niekedy neodhadne, tak to je povacsine vzdy jedle, ved aj nase babky tak od oka kolace robili -))))